Autogiro - vad är det & hur gör man? | automatisk betalning
Hem » Så funkar autogiro

Autogiro – så funkar det

Autogiro är en form av automatiska betalningar som de flesta banker erbjuder om du har ett konto hos dem. Om du använder autogiro för att betala en återkommande faktura dras beloppet från ditt konto på förfallodagen eller den dag du angett.

När du använder autogiro behöver du inte oroa dig för att missa en betalning på grund av slarv. Så länge det finns pengar på konto dras rätt belopp helt automatiskt.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 12:30

autogiro

Vad är autogiro?

Autogiro innebär att ett företag du köpt en vara eller en tjänst automatiskt får dra betalningen eller avgiften från ditt konto. Autogiro används vid återkommande betalningar till och samma företag. I de flesta fall dras pengarna månadsvis, men även andra intervall som kvartalsvis eller halvårsvis betalnings förekommer också.

Fördelen med autogiro är att du slipper tänka på betalningen och därmed minskar risken för att missa en viktig betalning. Många användes autogiro för viktiga regelbundna fakturor som el- och telefonabonnemang och hyra.

autogiro

Så funkar autogiro

Om du vill lägga en återkommande betalning måste du först underteckna ett medgivande avtal. Ibland behöver du kontakta det aktuella företaget för att få tag i ett avtal. I andra fall kan du enkelt sätta upp rutinerna för autogiro och godkänna den löpande betalningen från din internetbank. I din internetbank kan också enkelt stänga av autogirobetalningar du inte längre vill ha.

autogiro

Om jag inte har tillräckligt med pengar på betalningsdagen då?

Om du inte har tillräckligt mycket pengar på kontot du angett för autogirobetalningen kommer den inte genomföras. Vad som händer sedan beror på vilka rutiner det aktuella företaget tillämpar för autogirobetalningar. Vissa försöker att dra pengarna en eller flera gånger till efter ett par dagar. Andra gör det inte och skickar istället ut en faktura/påminnelse till dig om autogirobetalningen inte kan genomföras.

En del banker tillämpar så kallad kontokredit. Det innebär att ditt konto kan stå på minus om det drar mer pengar än vad du har där för tillfället. Då kan autogirobetalningen genomföras trots att du egentligen inte har tillräckligt med pengar. Kom ihåg att det här i praktiken innebär att du lånar pengar av banken och att räntekostnader tillkommer.

Oavsett vilket kan det vara klokt att sätta betalningsdagen för autogirot samma dag som du får lön. Då har du några dagar att göra något åt saken eftersom de flesta återkommande fakturor brukar förfalla den sista dagen i månaden eller något tidigare.

autogiro

Fördelarna med autogiro

Du riskerar inte att missa betalningar

Eftersom autogirobetalningen sker automatiskt riskerar du inte att missa att betala viktiga fakturor i onödan. Det betyder att du minimerar risken för att dra på dig påminnelseavgifter och i förlängningen betalningsanmärkningar. Men kom ihåg att du måste ha pengar på kontot för att vara säker på att betalningen genomförs.

Snabbare och enklare betalning

Betalar du dina fakturor manuellt behöver du knacka in företagets uppgifter och OCR-nummer manuellt. Varje månad och för varje faktura. har du många fakturor tar det här sin tid. betalar du istället med autogiro är allt du behöver göra att sätta upp betalningsrutiner en gång. Sedan är klart. Du spar mycket tid och besvär.

Du slipper onödiga avgifter

Om du betalar via pappersfaktura tillkommer i regel en fakturaavgift. Den ligger i regel på 19 till 39 kronor, ibland mer. För återkommande betalningar som sker varje månad blir det här mycket pengar på sikt. Särskilt om du har många återkommande fakturor. Betalar du med autogiro slipper du fakturaavgiften helt.

autogiro

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 12:30

Viktor Ström
Digital specialist och skribent
viktor.strom@likvidum.se Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av sökmotoroptimering, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.