Bankgiro & bankgironummer - vad är det? - Likvidum - [2024]
Hem » Vad är Bankgiro?

Bankgiro

I den här artikeln går Likvidum igenom mer om hur bankgiro fungerar och hur det går till att skaffa ett bankgironummer. Vi går också igenom några av de främsta fördelarna med att använda bankgiro.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-09-05 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:38

Bankgiro

Bankgiro – vad är det?

Bankgirot (BG) är en svensk clearingorganisation, vilket innebär att de sammanställer och redovisar bankers betalningsförpliktelser gentemot varandra.
Girots juridiska namn är Bankgirocentralen och startades i Stockholm 1959 av 14 banker. År 2014 bytte företaget namn till Bankgirot, men behöll sitt juridiska namn Bankgirocentralen BGC AB.
Idag ägs BG av P27, ett företag som i sin tur ägs av Swedbank AB, Nordea, Danske Bank i Sverige, SEB, OP Financial Group och Handelsbanken.
Bankgirot är det enda företaget i Sverige som har tillstånd att hantera massbetalningar mellan banker i enlighet med Lagen om värdepappersmarknaden. Därför står företaget också under Finansinspektionens tillsyn.

Bankgiro

Bankgironummer

När ett företag skaffar BG får de ett bankgironummer bestående av sex eller sju siffror. Den sista siffran är en kontrollsiffra som används på samma sätt som i ditt personnummer.
Bankgironumret är knutet till det företagskonto där betalningen ska hamna. Idén med BG är att betalaren inte behöver veta namnet på banken eller kontonummer utan betalar till angivet bankgironummer. Om företaget har olika verksamheter kan de ha flera bankgironummer till samma företagskonto för var och en av dem.

Bankgiro

Så här fungerar bankgirot

Eftersom Bankgirot är ett öppet betalningssystem som hanterar betalningar i Sverige kan du skicka och ta emot betalningar från alla banker i landet, oavsett vilken bank du eller mottagaren/betalaren använder.
På betalningsdagen dras betalningen från betalarens konto och överförs till mottagarens. Villkoret är att betalningen avser handel i Sverige och är i svenska kronor. Gäller betalningen utrikeshandel eller andra valutor är det viktigt att använda IBAN-numret för kontot.
För att du ska vara säker på att mottagaren ska få betalningen samma dag ska du signera din betalning senast kl. 09.45. Förutsättningen är att betalningsdagen är en bankdag, alltså ingen helgdag eller röd dag.

Bankgiro

Vem använder bankgiro?

Det är främst företag och insamlingsorganisationer som använder Bankgirot. De sistnämnda har ett speciellt bankgironummer som börjar med 90 och som står under uppsikt av Stiftelsen för insamlingskontroll. Ett exempel är det mest kända bankgironumret – radiohjälpens 90 1950 -6.
För att du som privatperson ska kunna få ett bankgironummer måste du vara beredd att grundligt redogöra om anledningen till det.
Som tidigare nämnt används BG dessutom enbart i Sverige. Gör du som företagare affärer med utlandet är det IBAN och BIC som gäller för att skicka eller ta emot betalningar.


När du ingått avtal med en bank om att låna pengar, sker återbetalning oftast genom Bankgiro

Bankgiro

Bankgirots tjänster för inbetalningar

Med denna tjänst styr du inbetalningarna till rätt bankkonto och kan vara säker på att du får en objektiv överblick av företagets ekonomi.

Bankgironummer

Bankgironumret är en grundförutsättning för att betalning via BG ska fungera. Vad det är och hur det fungerar kan du läsa högre upp på sidan.

Insättningsuppgift via Internet

Denna tjänst ger dig som företagare aktuell information om inbetalningar som har gjorts till företagskontot. Du får tillgång till elektroniska bilder av original avierna i internetbanken. Tjänsten möjliggör snabb redovisning och minskning av pappershanteringen.

Bankgiro inbetalningar

Tjänsten passar både stora och små företag som föredrar flexibel och effektiv hantering av inbetalningar. Oavsett om kunden betalar elektroniskt eller manuellt får du detaljerad och tydlig information om varje inbetalning, vilket underlättar avstämningen.

Bankgiro

Bankgirots tjänster för utbetalningar

Genom att använda Bankgirot kan du få tillgång till effektiva lösningar för utbetalningar till alla konton i bankerna.

Manuella betalningar

Manuella betalningar görs i bankens kassa eller på blanketter som du skickar per post. Tjänsterna som Bankgirot erbjuder är Skattegiro, BG Direkt och Blankettbetalningar.

  • Skattegiro – speciellt framtagen tjänst för dig som föredrar att skicka företagets skattebetalningar på blankett per post.
  • Bankgiro Direkt – för dig som saknar datoriserad leverantörsreskontra och önskar skicka företagsbetalningarna per post till Privatgirot.
  • Blankettbetalningar – är till för dig som inte använder datoriserat ekonomisystem och vill använda bankens kassatjänst för att göra betalningar.

Leverantörsbetalningar

Detta är en komplett betaltjänst som inkluderar betalning av skatter, fakturor och löner. Betalningsprocessen blir enkel och smidig eftersom förfallodagen bevakas automatiskt och du slipper påminnelser och kravbrev.

Löner

Tjänsten Löner är för dig som har datoriserat lönesystem som förenklar löneutbetalningen till dina anställda. Systemet är digitalt, du slipper skriva ut lönelistor och alla får sina löner på rätt dag oavsett vilken bank de har.

Bankgiro

Bankgirots fakturatjänster

Med sina fakturatjänster vill Bankgirot att faktureringsprocessen blir både säkrare och billigare för dig som företagare. Detta uppnår du enkelt genom att hantera dina fakturor elektroniskt.

E-faktura Företag

Elektronisk fakturering är ett vinnande alternativ för dig som skapar en faktura eftersom du sparar på printer, papper och porto. Mottagaren tjänar också på det tack vare en automatiserad fakturahantering.

E-faktura Internetbank

Denna tjänst gör det möjligt för dig att skicka elektroniska fakturor till dina kunder som sedan kan betala i sin internetbank. Kunden ser fakturan, godkänner den och betalar med en knapptryckning.

Bankgiro

Varför du ska skaffa Bankgiro

Fördelarna med Bankgiro är många för dig som driver företag. Här presenterar vi några av de främsta:

  • Det är enkelt för kunden att betala, oavsett vilken bank den har.
  • Du kan ha flera bankgironummer till samma företagskonto.
  • Bankgironummer ingår i de flesta Företagspaket och Egen firma.
  • Ditt företag ger seriöst intryck.
  • Du behöver inte exponera din banks namn eller företagets kontonummer.
  • Du erbjuds flera tjänster som gör in- och utbetalningar enklare, smidigare och säkrare.

Denna artikel skrevs 2022-09-05 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:38

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel