OCR-nummer
Om du betalt en faktura från ett etablerat företag under de sista 20 åren har du med största sannolikhet stött på ett OCR-nummer. OCR står för optical character reading och är en nummerserie som används för att identifiera betalningar. Eller enklare uttryckt för att koppla ihop en faktura med en viss person eller ett visst företag. Med hjälp av OCR-nummer kan mottagaren direkt se vem som betalat en faktura.
Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 15:18
Innehållsförteckning
Vad är ett OCR-nummer?
OCR-nummer är ett kontrollnummer som används för att identifiera elektroniska betalningar. OCR är en förkortning av optical character reading. Syftet med OCR-nummer är att göra det lättare för mottagaren att se att en betalning genomförts och att koppla ihop den med rätt person. Det är den som utfärdar fakturan som bestämmer hur OCR-numret ska se ut. OCR-nummer kan enbart bestå av siffror och skrivs alltid ut med en inledande fyrkant.
Var hittar jag OCR-numret?
På pappersfakturor är OCR-numret i de flesta fall angivet längst ner till vänster på fakturan. Du skriver in OCR-numret manuellt i rutan för OCR-nummer i din internetbank i samband med betalning. Numer finns flera appar som du kan använda för att automatiskt skannar OCR-numret. Betalar du via autogiro eller e-faktura anges OCR-numret automatiskt och du behöver inte bry dig om att skriva in det.
I de flesta fall behöver inte oroa dig för att ange fel OCR-nummer av misstag. Hos de flesta banker är det inte möjligt att genomföra betalningen om du anger en eller flera felaktiga siffror i OCR-numret när du betalar en faktura i din internetbank.
Därför används OCR-nummer?
Alla som någon gång betalat en faktura på nätet har stött på ett OCR-nummer. OCR står för optical character reading och är ett referensnummer som används för att identifiera betalningar. Genom OCR-numret kan den som tar emot betalningen automatiskt se vilken faktura som betalats och vad den avser.
För att betalningar inte ska komma bort är det vanligt att företag lägger in en spärr som gör det omöjligt att betala en faktura utan att ange OCR. Din internetbank meddelar dig automatiskt om OCR-numret är obligatoriskt. Även om det går att hoppa över OCR-numret så är det klokt att ange det vid alla betalningar av fakturor som har ett OCR-nummer angivet.
Hur ser ett OCR-nummer ut?
OCR-nummer består av en serie siffror och kan vara olika långa. Vissa företag har kortare OCR medan andra kan ha väldigt långa sådana, OCR-nummer kan dock inte vara kortare än tre siffror. Gemensamt för alla OCR-nummer är att de alltid innehåller en sifferkombination som kan kopplas ihop med kunden och den vara eller tjänst som denne betalar för. Bankgirot och plusgirot kräver också att OCR-numret innehåller en eller två avslutande kontrollsiffror.
Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 15:18