Snittränta - vad är snitträntan? | Likvidum - [2024]
Hem » Snittränta

Snittränta – Vad är det?

Snittränta är en räntesats som visar hur den genomsnittliga bolåneräntan är hos en specifik bank. Du kan alltid hitta information om de olika bankernas snitträntor. 2015 införde nämligen Finansinspektionen en regel som gör det obligatoriskt för bankerna att publicera sina snitträntor för bolån.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:47

snittränta

Varför är snitträntan viktig?

Snitträntan är främst av intresse för dig som funderar på att låna pengar till ett bolån. Snitträntan är helt enkelt ett genomsnitt av den ränta som bolånekunderna faktiskt betalar för sina lån till en specifik bank. Snitträntan är intressant eftersom den ger dig ett en bra bild om av hur mycket du får betala för ett bolån och hur väl enskilda långivares räntor står sig i konkurrensen.

Kom ihåg att snittränta är precis vad det låter som. Ett snitt. Din personliga ränta kan bli både högre och lägre beroende på din ekonomi och ditt unika förhandlingsläge när du tecknar lånet. Om du samlar alla dina banktjänster som en och samma bank, har en stabil ekonomi och/eller lägger in en stor kontantinsats förbättrar du dina chanser att få ett billigt lån med en ränta som är lägre än bankens snittränta.

snittränta

Hur beräknas snitträntan?

Långivarna är skyldiga att redovisa snitträntor för bolån och redovisa viktiga villkor som bindningstid, om räntan är bunden eller inte och vilken betalningsform som gäller. De är dock inte skyldiga att publicera snitträntan för konsumentkrediter och konsumtionslån som privatlån eller blancolån. Snitträntan för bolån beräknas utifrån de faktiska räntekostnaderna för alla lån under det senaste året eller sex månaderna.

Alla bolån ska vara med i beräkningen av snitträntan, även lån som tecknats tidigare och lån där räntan gått upp eller ner. Bankerna är också skyldiga att publicera sina snitträntor både för den fasta och rörliga ränta, På så sätt blir det enklare för kunder som vill teckna eller omförhandla ett bolån att jämföra bankernas räntor.

snittränta

Titta på bankernas snitträntor

Om planerar att teckna ett bolån är det alltid klokt att jämföra lån och olika långivares räntor och då är snitträntan värdefull. Det är just det den är till för. Eftersom ett bolån i regel är ett stort lån som ska betalas av under många år kommer även små ränteskillnader att byta stora skillnader i kostnad.

Kom ihåg att snitträntan är ett genomsnitt för de räntor bankens samtliga bolånekunder betalar. Din personliga bolåneränta kan bli både högre och lägre, beroende faktorer som belåningsgrad och din ekonomiska situation.

snittränta

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:47


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel