Billiga lån - så kan du hitta billigaste lånet 2024
Hem » Låna pengar » Låneförmedlare » Billiga lån

Billiga lån

Letar du efter ett billigt lån? Hos oss kan du jämföra långivares räntor innan du bestämmer dig.

 • Låna upp till 600 000 kr
 • Jämför långivarna innan du lånar
 • Endast en UC – kostnadsfri ansökan


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 29 februari, 2024 klockan 15:09

billiga lån

Vad är ett billigt lån?

Ett billigt lån karaktäriseras inte bara av en låg nominell ränta utan även av låga avgifter och fördelaktiga villkor. En avgörande faktor att förstå när du ska låna pengar är den effektiva räntan, vilken ger en mer komplett bild av lånets totala kostnad. Den effektiva räntan inkluderar inte bara den nominella räntan utan också eventuella avgifter och kostnader som är förknippade med lånet, vilket gör det till ett mer exakt mått på lånets verkliga kostnad.

Faktorer som gör ett lån billigt

 • Effektiv ränta: Detta är den viktigaste faktorn att titta på när du jämför billiga lån, eftersom den inkluderar alla kostnader för lånet – nominell ränta, uppläggningsavgifter, aviavgifter, och andra kostnader som påverkar den totala lånekostnaden.
 • Avgifter: Även om dessa redan är inräknade i den effektiva räntan, är det viktigt att vara medveten om uppläggningsavgifter och aviavgifter separat, eftersom de kan variera kraftigt mellan olika långivare.
 • Återbetalningstid: Längden på lånetiden påverkar inte bara din månadskostnad utan också den totala summan du slutligen betalar tillbaka. En längre återbetalningstid kan innebära lägre månadskostnader men en högre total kostnad över tid.
 • Flexibilitet: Vissa lån erbjuder flexibilitet som möjligheten att göra extra inbetalningar eller att betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnader, vilket kan minska den totala kostnaden för lånet.
 • Medsökande: Att ansöka om ett lån med en medsökande kan ofta leda till bättre lånevillkor, inklusive lägre räntor. Detta beror på att risken för långivaren minskar när fler personer ansvarar för lånet, vilket kan göra lånet betydligt billigare.

”Att förstå den effektiva räntan är centralt för att identifiera ett verkligt billigt lån, då den ger en mer heltäckande bild av lånets kostnad. Genom att fokusera på den effektiva räntan istället för bara den nominella räntan kan du göra en mer informerad jämförelse mellan olika lånealternativ.” – Pontus Wiss


Läs mer om effektiv ränta.

billiga lån

Hur billigt lån kan jag få?

Att få ett billigt lån beror på en mängd olika faktorer som tillsammans påverkar långivarens bedömning av din kreditvärdighet. Ju högre kreditvärdighet, desto lägre ränta kan du ofta få. Nedan följer några viktiga aspekter som långivare tar hänsyn till när de bestämmer räntan på ditt lån:

Dessa faktorer gör att du kan låna billigare

 • Civilstatus: Gifta personer eller de som ansöker med en medlåntagare kan ofta få bättre villkor tack vare den samlade ekonomiska stabiliteten.
 • Ålder: En stabil inkomsthistorik och längre kredithistorik, som ofta korrelerar med högre ålder, kan leda till bättre lånevillkor.
 • Boendeform: Att äga bostaden du bor i kan ses som en säkerhet och därmed minska risken för långivaren.
 • KALP (Kvar Att Leva På): Din ekonomiska situation efter alla månadskostnader är betalda. Ett högre KALP-värde indikerar större ekonomiskt utrymme, vilket kan leda till bättre lånevillkor.
 • Inkomst och anställningsform: En stabil och hög inkomst från en fast anställning ses som mindre riskabelt av långivare.
 • Kreditvärdighet: Din historik av att hantera krediter och skulder. En god kreditvärdighet kan ge lägre ränta.
billiga lån

Så lånar du billigare: de bästa tipsen

Att få tillgång till förmånliga lån handlar inte bara om tur; det finns strategier som kan förbättra dina odds avsevärt. Här presenterar vi våra toppstrategier för att hjälpa dig hitta det billigaste lånet.

1. Jämför lån

Räntor varierar mellan långivare, eftersom varje bank har sina egna kriterier för riskbedömning. Använd låneförmedlare som Likvidum för att jämföra olika erbjudanden. Detta ger dig en översikt över de mest förmånliga räntorna utifrån din personliga ekonomi, utan att binda dig vid en särskild långivare.

Jämför lån med Likvidum.

2. Ansök med medsökande

Dina lånevillkor kan som sagt förbättras avsevärt om du ansöker tillsammans med någon annan. Genom att dela ansvar och inkomster med en medsökande, ökar du chanserna för godkännande och lägre räntor, eftersom risken för långivaren minskar.

Läs mer om medsökande.

3. Samla dina lån

Om du dras med flera smålån och krediter, överväg att samla dem i ett större lån. Detta kan leda till lägre ränta och färre administrationsavgifter, samtidigt som din kreditvärdighet förbättras. En stark kreditvärdighet öppnar upp för ännu bättre lånevillkor i framtiden.

Läs mer om att samla lån.

4. Minimera antalet kreditupplysningar

För många kreditupplysningar kan skada din kreditvärdighet. När du använder en låneförmedlare som Likvidum, undviker du detta problem eftersom endast en upplysning tas, trots att erbjudanden inhämtas från flera långivare.

Läs mer om kreditvärdighet.

5. Utnyttja ränteavdraget

I Sverige tillåter skattesystemet att man drar av 30% av räntekostnaderna upp till 100 000 kronor och 21% av räntekostnader som överstiger detta belopp på den årliga skattedeklarationen. Detta ränteavdrag kan göra ett lån med en högre nominell ränta och färre avgifter mer fördelaktigt ur ett nettoperspektiv, eftersom en större del av de totala kostnaderna för lånet kan minska skattebetalningarna.

Läs mer om ränteavdraget.


Genom att följa dessa steg kan du inte bara spara pengar på dina lån, utan också förbättra din ekonomiska stabilitet på lång sikt. Minns att en välgrundad jämförelse och smart planering är nyckeln till att hitta det billigaste lånet.

billiga lån

Så ansöker du om billiga lån hos Likvidum

Att ta ett lån är ett stort beslut som kräver eftertanke och planering. Innan du börjar processen, se till att du verkligen behöver låna pengar och att du har möjlighet att hantera återbetalningen utan att sätta din ekonomiska hälsa på spel.

Viktiga överväganden:

 • Lånebelopp: Bestäm hur mycket pengar du verkligen behöver låna. Undvik att låna mer än nödvändigt.
 • Löptid: Fundera över hur lång tid du behöver för att kunna betala tillbaka lånet. Kom ihåg att en längre löptid innebär lägre månadskostnader men högre total kostnad för lånet, medan en kortare löptid minskar den totala kostnaden men ökar månadskostnaden.

Steg för att ansöka om billiga lån:

 
 1. Välj belopp och löptid: Använd formuläret på vår hemsida för att ange hur mycket du vill låna och önskad återbetalningstid (1-20 år).
 2. Fyll i dina personuppgifter: Ange nödvändig information om dig själv i ansökningsformuläret.
 3. Signera ansökan: Använd ditt BankID för att digitalt signera och skicka in din låneansökan.
 4. Mottag erbjudanden: Efter att din ansökan skickats bearbetas den av de långivare vi samarbetar med. Du kommer sedan att få erbjudanden från olika långivare.
 5. Jämför låneerbjudanden: Granska de mottagna erbjudandena och jämför kostnaderna, inklusive ränta och eventuella avgifter, för att hitta det mest förmånliga lånet.
 6. Välj det billigaste lånet: Välj det erbjudande som har lägst effektiv ränta och därmed är mest fördelaktigt för dig.
 7. Signera låneavtalet: När du bestämt dig för ett låneerbjudande använder du återigen ditt BankID för att signera låneavtalet digitalt.
 8. Mottag dina pengar: Efter att avtalet är signerat tar det vanligtvis några bankdagar innan lånebeloppet betalas ut till ditt angivna konto.
billiga lån

Krav för att ansöka om billiga lån

Likvidum fungerar som en låneförmedlare som underlättar processen att jämföra villkor och räntor från olika långivare. Viktigt att notera är att vi inte agerar som långivare utan som en hjälp för dig att hitta de billigaste lånealternativen.

Långivarna sätter sina egna krav, som kan variera. Ansöker du via Likvidum, får du automatiskt svar från alla som kan erbjuda dig ett lån, baserat på att du uppfyller våra grundkrav.

 • Ålder: Minst 18 år gammal.
 • Folkbokföring: Folkbokförd i Sverige i minst 12 månader.
 • Inkomst: Månadsinkomst på minst 10 000 kronor.
 • Kreditvärdighet: Inga skulder hos Kronofogden de senaste sex månaderna.

Uppfyller du dessa krav ökar dina chanser att få ett lån genom oss. Likvidum strävar efter att göra processen så smidig och transparent som möjligt.

Jämför billiga lån nu

Frågor och svar om billiga lån

Hur många kreditupplysningar tar ni?

En enda! När du ansöker om ett lån hos på Likvidum får du svar och erbjudande från ett flertal olika långivare. Därefter kan du välja det alternativ som du anser passa dig bäst och får goda möjlighet få en lägre ränta än vad du annars skulle ha fått. Vi använder oss av en specialutvecklad process hos UC (Upplysningscentralen) som innebär att endast en kreditupplysning registreras trots att du får svar från flera olika långivare. Tack vare systemet kan alla långivare vi samarbetar med ta del dina uppgifter direkt och behöver inte göra egna förfrågningar.

Många förfrågningar hos UC kan försämra din kreditvärdighet och dina chanser att få ett lån till goda villkor längre fram. Därför är vår lösning en stor fördel jämfört med att själv ansöka hos flera olika långivare. Du får flera erbjudanden på en och samma gång, försämrar inte din kreditvärdighet och har dessutom goda chanser att få ett billigare lån.

Om du vill förbättra din chanser att få bra ränta ytterligare kan du söka lånet tillsammans med en medsökande. Ni är då två som delar på ansvaret för lånet. Långivare tar då en mindre kreditrisk och kan därför ofta ge dig ett ännu bättre erbjudande. Självklart registreras bara en UC per person.

Går det att lösa lånen i förtid?

Ja. Självklart kan du alltid lösa lånet i förtid. Eftersom vi förmedlar lån utan säkerhet med rörlig ränta kan du när som helst lösa lånet helt utan extra kostnad. Du kan också när som helst göra extra inbetalningar för att på så sätt få ner räntekostnaderna.

Vad blir räntan på mitt lån?

Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Likvidums låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.

Du kan förbättra dina chanser att få ett billigt lån genom att söka tillsammans med en annan person, en medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret för lånet, vilket innebär att banken (statistiskt sett) tar en mindre risk. Långivaren kan då ofta erbjuda en lägre ränta (och ett billigare lån) i gengäld.

När betalas lånet ut?

Eftersom vi samarbetar med ett stort antal långivare och banker kan handläggningsprocessen skilja sig åt beroende på vilket alternativ du väljer. De olika långivarna tillämpar olika processer för utbetalning och deras bankrutiner kan variera. Du får detaljerad information om utbetalningstid i samband med att du gör ditt val av långivare. Läs därför noga igenom erbjudandet du får från varje långivare.

Vilka är kraven för att ansöka om billiga lån?

Grundkravet för att ansöka om billiga lån genom Likvidum är att du är minst 18 år gammal och har en månadsinkomst på minst 10 000 kronor. Inkomsten kan vara i form av lön från arbete eller pension. Du ska också ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst tolv månader och vara helt fri från skulder hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka.

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 29 februari, 2024 klockan 15:09

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel