Kreditkort - vad är det & hur fungerar de? - Likvidum - 2024
Hem » Vad är kreditkort?

Kreditkort – Vad är det?

Det finns två typer av kort som brukar användas: bankkort och kreditkort. Bankkort drar genast hela köpesumman från kontot och ett kreditkort skapar istället en skuld som ska betalas längre fram, exempelvis på en månadsfaktura. Vi kommer i den här artikeln berätta lite mer om vad ett kreditkort är och hur det fungerar.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-07-10 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:39

vad är kreditkort?

Hur fungerar ett kreditkort?

Kreditkort är ett betalkort med en beviljad kreditgräns. Kreditgränsen ligger i många fall mellan 10 000 kr–100 000 kr, men kan variera mellan olika företag. Vid ett köp dras inte pengar genast utan det skapas en skuld som ska återbetalas. Det går att använda en del av eller hela krediten, men aldrig nyttja en större summa än den beviljade krediten.

Skillnad på kreditkort och traditionellt lån

Att låna pengar på traditionellt vis och att använda kreditkort skiljer sig åt på flera punkter. Några av dessa skillnader är:

Traditionellt lån Kreditkort
Hela summan betalas ut direkt En kreditgräns beviljas men ingen summa utbetalas, utan kan nyttjas vid behov
En engångsutbetalning sker Kreditkort kan fortsätta att användas så länge skulden regleras
Kostnad varje månad Kostar endast när den används förutom eventuell årsavgift

Ett kreditkort kan användas om och om igen så länge som skulden återbetalas i tid. Kan användas både vid köp i fysisk butik och köp online.

Kom ihåg att vid användning av ett kreditkort skapas alltid en skuld som ska betalas tillbaka i sin helhet. Vi uppmanar till genomtänkta beslut och att undvika lån för spontan konsumtion.

kreditkort

Grundläggande krav för kreditkort

Det finns många aktörer som erbjuder kreditkort som kommer med olika för- och nackdelar. Att jämföra de olika företagen och kreditkorten är därför viktigt. Likvidum förmedlar inte kreditkort utan enbart lån utan säkerhet. För att bli beviljad ett kreditkort finns samma grundläggande krav som ett lån:

 • Ha fyllt minst 18 år
 • Vara svensk medborgare
 • Ha en deklarerad inkomst

De grundläggande kraven är något kreditgivare måste ha enligt lag, de kan själv välja att exempelvis ha en högre åldersgräns.
I samband med ansökan kommer även en kreditupplysning att göras. Kreditkortsföretaget kommer då att få en samlad bild över din ekonomi. Utifrån den kan en riskbedömning göras för att ta beslut om att bevilja eller avslå din ansökan.

kreditkort

Beviljat kreditutrymme

Hur stort kreditutrymme som beviljas baseras på en individuell bedömning av din kreditvärdighet. Kreditkort kan tillämpa individuellt kreditutrymme utifrån din ekonomi eller ha fasta nivåer. Har kreditkort fasta nivåer kan det finnas olika belopp. Sköter du dina inbetalningar enligt plan kan det efter viss tid finnas möjlighet att öka kreditutrymmet. Det kan finnas en begränsning i hur många gånger per år det går att ändra kreditutrymmet.

kreditkort

Hur kreditkort kan användas

Kreditkort är flexibelt och kan användas på flera sätt. Nackdelen med kreditkort jämfört med ett blancolån är den höga räntan. Att använda kreditkort till avbetalning för större belopp kan bli väldigt dyrt är inte rekommenderat. Några exempel på kreditkort brukar användas är:

Betalkort

Kreditkort kan användas som ett vanligt betalkort där kostnaderna samlas på en faktura. Fakturan kan betalas i slutet på varje månad istället för att pengarna genast dras från bankkontot.

Extra säkerhet

Kan användas som en extra säkerhet eller buffert vid behov. När kylskåpet går sönder eller andra oförutsedda utgifter uppkommer kan det fungera som en trygghet att ha. Då kan det vara möjligt att dela upp kostnaden på exempelvis tre månader.

Ta del av rabatt och bonus

Många kreditkort inkluderar olika rabatter som kan vara lönsamma. Drivmedelsrabatt för den som tankar större volymer varje månad eller rabatt på mataffären. Andra kreditkort kan ha cashback som återbetalar pengar eller bonuspoäng som kan växlas in till presentkort.

Gemensamma kostnader

Ett kort som delas med exempelvis en familjemedlem för gemensamma utgifter. Då kan det användas för att skapa en överblick av hushållets kostnader.


På marknaden finns ett stort utbud av kreditkort. De är framtagna för olika tillfällen och behov. Ta dig tid att jämföra olika alternativ och få ett helhetsperspektiv över vad kreditkortet innebär.

kreditkort

Vad kostar ett kreditkort?

Hur mycket ett kreditkort kostar beror på flera faktorer. Kostnader kan delas in i fasta och rörliga beroende på hur det används. Några kostnader som förekommer är:

 • Årsavgift
  Kostnad för att få inneha kortet. Betalas även om kortet inte används under året.
 • Ränta
  När kreditkortet används och en skuld uppstår tillkommer ränta. Ibland är skulden räntefri om den återbetalas inom en viss tidsperiod, exempelvis 30 dagar.
 • Aviavgift
  Aviavgift kan tillkomma för de månader då en faktura skickas ut.
 • Uttag och valutaväxling
  Att ta ut pengar från en bankomat eller växla valutor kan komma med en extra avgift.

Kostnaden för ett kreditkort baseras därför till stor del på hur det används. Rent kostnadsmässigt kan det därför vara en stor skillnad mellan olika typer av kreditkort. Ta dig alltid tid att jämföra.

kreditkort

Denna artikel skrevs 2023-07-10 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:39

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel