Det mesta du behöver veta om ränta

Ränta är det ord vi använder oss av för den procentuella kostnaden som tillkommer då ett lån eller annan avbetalning uppförs. Ränta är den ersättning kreditgivaren får för att låna ut pengar. Här kan ni läsa mer om det.

 

Vad är ränta?

Det är det belopp banken eller företaget tar för att låna er pengar eller för att de väntar med betalning för ett köp. Lån är likt ett köp då ni köper en del av deras kapital för att få möjlighet att använda pengar ni inte har själva för tillfället. Ränta är även likt en belöning man får av banken då man sparar pengar i en viss typ av konto.

 

Det skiljer sig mycket mellan långivare

Räntesatserna skiljer sig mycket mellan alla aktörer. Enligt lag får kreditgivare inte sätta en effektiv ränta på mer än 40 procentenheter över referensräntan. Vidare finns det även en ockerlag där domstol kan döma kreditgivare med orimligt höga räntor.

Tack vare de lagar vi har finns det begränsningar när det kommer till kostnad för ett lån. Dock skiljer det fortfarande väldigt mycket bland olika typer av lån och branscher.

 

Bolån har vanligen de lägsta räntesatserna följt av medlems- och privatlån

Snitträntan är mellan 0,90 – 3,00 % på bolån. De är de mest förmånliga lånen eftersom kreditgivaren då de har en bostad som säkerhet. Bolån har också ofta en lång avbetalningstid samt ett större utlånat belopp. De faktorerna är några av anledningarna till att kunden får en låg effektiv ränta.

 

Bland medlemslån ligger räntan vanligen mellan 4 – 8 % men det kan skilja några procentenheter. Anledningen till att medlemslån är näst efter bolånen är för att de lånen endast erbjuds till medlemmar i förbund eller andra organisationer.

 

Sedan kommer vi till vår specialitet nämligen lån utan säkerhet. De lånen kan även kallas privatlån eller osäkra lån. Årsräntesatserna ligger mellan 2,95 – 25 % i snitt. Vi kan med stolthet lägga till att de lån vi förmedlar ligger i det nedre skiktet.

 

Sedan finns det högkostnadskrediter

Även kallat smslån, korttidslån eller liknande. Den effektiva räntan ligger ofta i överkant till den högsta räntesatsen eftersom det handlar om ett mindre lån under en kort tid. Att låna pengar till hög ränta, trots att det gäller en kortare tid, är inte att rekommendera på grund av den höga totalkostnaden.

 

Jämför olika lån eller krediter för att få fram den lägsta räntan för just er. Då alla har unika villkor och räntesatser är det en hel del läsning när man söker efter det mest tilltalande erbjudandet. För att undgå den långa läsningen och ändå få ett bra val presenterat till er kan ni ansöka via vår tjänst.

 

Om ni vill hitta ett lån till låg ränta kan vi hjälpa er

Vi arbetar med att ta fram de bästa lånen för våra kunder. Genom att jämföra med flera långivare kan vi ofta hitta bra villkor och låga räntor passande just er. Ni behöver då inte själva söka bland alla olika låneinstitut vilket sparar både tid och energi.  Har du redan flera mindre lån och krediter kan det vara en bra idé att använda vår tjänst för att slå hop dem i ett större samlingslån. Det ger dig i de flesta fall en avsevärt bättre ränta och en lägre månadskostnad. Genom att samla din lån i ett större förbättrar du också din kreditvärdighet vilket gör det lättare att få lån till bra villkor i framtiden.

 

Välkommen att kontakta oss!

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej