fbpx

Privatlån eller billån – Vilket ska du välja?

Plötsligt står den där – drömbilen som har allt. Kanske är det en kombi med dragkrok, en ny elbil, en fräsig sportbil eller den där arbetshästen som du bara måste ha för att kunna göra ett bra jobb i din enskilda firma. När det kommer till bilar är det dock inte alltid så att man har finanserna klara när chansen dyker upp. Är det dessutom en åtrådd bilmodell kan det vara för sent när du väl har sparat ihop pengarna. Lösningen är att ta ett privatlån eller billån – vilket som passar bäst går vi igenom lite mer nedan. 


Privatlån utan säkerhet

En typ av lån som de flesta banker erbjuder i någon form är privatlån utan säkerhet. En nackdel med dessa lån är att de ofta har relativt höga räntor och långa bindningstider. Du är alltid återbetalningsskyldig för lånet och det är inte säkert att det går att teckna låneskydd ifall något skulle hända. Banken tar en högre risk med dessa typer av lån eftersom de inte har något som garanterar att de kan få tillbaka pengarna. Kanske är din bank därför ovillig att ge dig ett sådant här lån till just ett bilinköp. Fördelen är att du kan låna mer än vad bilen kostar och därför kanske köpa tillbehör såsom däck och fälgar via samma låneansökan. På så sätt slipper du sitta med flera krediter när du eventuellt behöver låna pengar nästa gång. 


Billån med bilen som säkerhet

En annan variant är att ta ett lån där banken har själva bilen som säkerhet för att de ska kunna få tillbaka sina pengar om någonting händer. För att få denna typ av lån behöver du oftast lägga in en del av bilens inköpspris som kontantinsats så att banken inte står hela risken ifall bilen skulle gå sönder eller krockas. Nackdelen är att bilen tillfaller banken om du inte kan betala – så i värsta fall står du både utan bil och med en del av lånet kvar. Oftast ger dock dessa typer av lån en mer förmånlig ränta än privatlånen som vi gick igenom ovan. 


Privatlån eller billån beror på din situation

Sammanfattningsvis så beror valet mellan privatlån utan säkerhet och billånet med bilen som säkerhet mycket på din ekonomiska situation. Har du en del pengar att lägga in som kontantinsats och kanske för inköp av däck och annat som du kan behöva – ja då är nog mest troligt billånet ditt bästa alternativ. Behöver du däremot låna hela beloppet samt kanske lite till, ja då ska du nog leta runt bland de som erbjuder privatlån för att få de bästa och mest förmånliga lånevillkoren för just dig. 


Inget slår känslan av att vrida om nyckeln i en ny bil och höra det mullrande motorljudet. Tänk därför igenom ditt val noga, både av bilmodell och vem du lägger ditt lån hos så att du kan njuta av din bil med gott samvete under många år. Vem vet – kanske är din nästa bil ditt bästa bilköp någonsin?


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej