Övertrassering - vad innebär det? - Likvidum - [2024]
Hem » Vad är övertrassering?

Övertrassering

Rätt som det är får du ett brev från din bank om att ditt konto är övertrasserat. Det betyder att du använt mer pengar än vad som faktiskt finns på kontot.

Läs vidare för att lära dig mer om hur övertrassering fungerar och hur banken reagerar om du övertrasserat kontot. Vi tipsar också om vad du kan göra för att undvika övertrassering i framtiden.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-12-12 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:40

övertrassering

Vad är övertrassering?

Övertrassering innebär att du använder mer pengar är vad som finns på kontot vid just det tillfället. Det kan till exempel bero på att dina räkningar dragits via autogiro och att det inte fanns tillräckligt med pengar vid dragningen.
Att övertrassera ett konto är vanligt och många har någon gång legat på minus på sina konton. Vid en övertrassering kan banken reagera på olika sätt.

Om du har kredit/kreditkort kopplat till kontot

Ofta när du öppnar bankkonto kan du få kredit kopplat till det i form av kontokredit eller kreditkort som MasterCard, Visa eller liknande. Du kan använda krediten när pengarna på kontot tar slut eller ha den som en buffert för oförutsedda situationer.
I sådant fall när du övertrasserar kommer banken att flytta samma belopp från din kredit till ditt bankkonto för att täcka övertrasseringen.

Om du har ett sparkonto på banken

Du kanske inte vill ha kreditkort eller kontokredit för att du vill slippa hög ränta och avgifter. Men då kanske du istället har ett sparkonto på samma bank. Då kan banken göra samma sak – flytta summan du övertrasserat med från ditt sparkonto till transaktionskontot.

Om du varken har kredit eller sparande på banken

Har du använt mer pengar är de du har på kontot och inte har andra konton som banken kan ta pengar av för att täcka övertrasseringen har du gjort en icke tillåten övertrassering. Det innebär att du har använt pengar som inte är dina och att du måste betala tillbaka dem snarast möjligt.
Banken skickar då en betalningsanmodan och du måste betala en övertrasseringsavgift. Storleken på den skiljer sig mellan bankerna, men brukar ligga på cirka 100 kronor. Samma avgift betalas vid första och andra påminnelse. Dessutom tillkommer en övertrasseringsränta på Riksbankens styrränta plus 13,25 procent (SEB). I värsta fall kan banken avsluta ditt konto.

övertrassering

Så undviker du att övertrassera

Övertrassering kan bli en ganska dyr affär, men den går att undvika. Huvudsaken är att skaffa dig en realistisk överblick över din ekonomi. Här är några tips som kan vara till hjälp:

1. Gör en budget

Det finns massor med webbsidor som erbjuder enkla och gratis budgetmallar. Ladda ner och fyll i alla inkomster och utgifter per månad. Att synliggöra din ekonomi kommer att visa dig tydligt vart dina pengar tar vägen och vad du kan spara på.

2. Öppna ett sparkonto

Nu börjar räntorna gå upp även på sparande. Varje summa du kan avvärja och lägga på sparande kan ge dig en stabil buffert för oförutsedda kriser. Du kan föra automatiskt ett belopp från din lön varje månad eller sätta in olika summor beroende på ekonomin.
Bra att veta är att banken ta pengar från ditt sparande om du övertrasserar ditt lönekonto, vilket betyder att du slipper betala både avgifter och straffränta.

3. Skaffa ett debet-/betalkort

Har du ett debetkort kan du inte övertrassera ditt konto. Kortet slutar automatiskt att fungera när pengarna tar slut och du kan inte göra inköp med det.

4. Prata med din bank

Om du vet att du får flera stora räkningar innan lönen kommer in ska du ta kontakt med din bank och förklara situationen. I vissa fall kan de nämligen godkänna en övertrassering under en kort tid. Informera dig om det är möjligt och fråga om vad det skulle kosta dig i så fall.

Kan övertrassering påverka din kreditvärdighet?

Eftersom övertrassering sker i den bank du använder är det främst där som ditt kundanseende påverkas. Det är om du missar att betala övertrasseringen eller upprepar samma beteende som din kreditvärdighet kan ta skada och banken kan avsluta ditt konto. Får du dessutom betalningsanmärkning kan andra kreditinstitut och banker ta del av den informationen när de tar kreditupplysning, exempelvis i samband med en ansökan om att låna pengar.

övertrassering

Denna artikel skrevs 2022-12-12 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:40


Digital specialist och innehållsansvarig

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel