Byta bank – Så fungerar det
Att byta bank kan ha många fördelar, framför allt i en tid där marknadsräntorna börjar röra sig uppåt. Och ett byte av bank behöver inte vara så krångligt som det låter. Samtliga banker i Sverige har nämligen enats om gemensamma rutiner kring hur ett bankbyte ska genomföras.
Ett vanligt tillfälle att byta bank är för att samla lån och befintliga skulder till en ny aktör istället
I den här artikeln får du lära dig mer om hur det fungerar att byta bank och hur det kan gynna din ekonomi.
Denna artikel skrevs 2022-08-16 och uppdaterades 13 juni, 2024 klockan 12:35
Innehållsförteckning
Varför ska du byta bank?
Sedan 2014, när noll-räntan infördes, har det egentligen inte varit någon mening med att byta bank. Utlåningsräntorna var nästan desamma på lånemarknaden och inlåningsräntan var i stort sett obefintlig.
I april 2022 höjde Riksbanken styrräntan och informerade att det kommer fler räntehöjningar inom de närmaste åren. Det höjde oron bland hushåll som redan har stora lån, men även hos de som planerar att skaffa lån.
Nu mer än någonsin tidigare kommer det att löna sig att jämföra räntor och avgifter hos bankerna, både när det gäller lån och sparande. Har du stora skulder kan bara en halv procent räntesänkning göra stor skillnad i plånboken. Störst vinst gör de som flyttar sitt bolån till en ny bank.
I vissa situationer kan det vara bra att ha flera banker. Du kan till exempel ha lönekontot i din nuvarande bank och flytta lån, aktier och värdepapper till en bank som har lägre eller inga depåavgifter.
Viktiga förberedelser innan du byter bank
Ju bättre du förbereder dig inför ett bankbyte, desto snabbare kommer processen att vara. Det finns några saker att tänka på innan du kan flytta till den nya banken.
- Autogiro. Det är enklare att flytta autogiron efter ett månadsskifte då alla betalningar har dragits. Meddela den nya banken om att de ska flyttas till det nya kontot.
- E-faktura. Avtalet avslutas automatiskt när den gamla internetbanken stängs. Du måste lägga in dem igen i din nya internetbank. Anteckna alla e-fakturor du har så du inte glömmer bort någon i flytten.
- Swish. Tjänsten kopplar ditt mobilnummer till ditt bankkonto. Avtalet avslutas automatiskt när du anmäler ditt nummer till den nya banken.
- E-legitimation. E-legitimationen fungerar oberoende av vilken bank du använder. Efter utgångsdatumet får du skaffa en ny.
- Bank- eller säkerhetsdosor. Har du använd sådana i internetbanken ska du lämna dem tillbaka till banken.
- Betalningar. Eftersom betalningshistoriken inte flyttas till den nya banken är det bra att ta kopior på allt du behöver ha kvar efter bankbytet.
- Fullmakt. Är ni flera som disponerar kontot ska du ha en fullmakt från de andra när du besöker den nya banken om de inte har möjlighet att följa med.
Detta behöver din nya bank
Börja med att kolla upp dina konton och de tjänster som är anslutna till dem. Ta fram följande uppgifter som den nya banken kommer att behöva:
- Kontoutdrag eller det senaste årsbeskedet från din gamla bank.
- Bankkort som du ska avsluta – uppgifter om saldo och eventuellt outnyttjade krediter. Kontrollera om det finns kortköp som inte har dragits än.
- Befintliga lån och krediter.
- Sparande och försäkringar – ta med årsbesked och försäkringsbrev.
- Autogiron som är anslutna till kontot.
- Insättningar som är återkommande på kontot – det kan vara lön, pension, skatteåterbäring, a-kassa, CSN.
- Uppgifter om värdepapperkonto anslutet till ditt gamla konto.
Så här byter du bank
För att underlätta ett bankbyte har Svenska Bankföreningen tagit fram gemensamma rutiner för flytt av bankkonto och tillhörande tjänster till en annan bank.
Enligt rutinerna ska byte av bank ta normalt mellan 3 och 5 dagar. Vid flytt av aktier och värdepapper kan bytet däremot ta längre tid.
-
Det du gör:
- 1. Ta fram alla uppgifter som din nya bank behöver (enligt ovan).
- 2. Besök din nya bank.
- 3. Ta med eventuellt medkontohavare eller fullmakt.
- 4. Ha giltig legitimation.
-
Det som nya banken gör:
- 1. Avslutar dina konton, kort och tjänster hos din gamla bank.
- 2. Öppnar nya konton och kort.
-
Slutligen ska du:
- 1. Meddela din arbetsgivare ditt nya kontonummer.
- 2. Anmäla det nya kontonumret till Skatteverket, Försäkringskassan och eventuellt CSN.
- 3. Informera om kontobytet dem som du har abonnemang hos.
- 4. Lägga upp e-fakturor och överföringar på det nya kontot.
Flytta aktier och värdepapper
Det finns inga rutiner mellan bankerna om hur flytt av aktier och värdepapper ska gå till. Därför kan tiden för bankbytet variera mellan de olika banker. Oftast hjälper bankerna med sådant flytt, men vissa av dem kan ta en avgift för det.
Se bara till att du har alla nödvändiga uppgifter som avräkningsnotor, anskaffningsvärde och försäljningsbelopp. Undersök även risken vid försäljning av fonder och hur mycket du kommer att behöva betala i vinstskatt.
Att flytta lån tar oftast längre tid
Flytt av lån tar lite längre tid, oftast 1–2 veckor, eftersom det kräver en ny låneansökan hos den nya banken. Det innebär att du ska ansöka om lån hos den nya banken i god tid innan bankbytet. Banken ska göra en sedvanlig kreditprövning och om lånet beviljas kan banken lösa ditt lån hos den gamla banken.
Det finns många fördelar med att flytta ett lån, men det kan även finnas vissa nackdelar. Du kan till exempel behöva betala en ersättning till din nuvarande bank om lånet är bundet, en så kallad ränteskillnadsersättning. Gäller det ett bolån kan du även förlora bolåneskyddet och du tvingas ansöka om ett nytt hos den nya banken.
Ta god tid på dig och sök efter de bästa lånevillkoren för dig. Använd gärna en låneförmedlare, exempelvis Likvidum, där du med en ansökan kan få erbjudanden från ett tjugotal banker och kreditinstitut.
Denna artikel skrevs 2022-08-16 och uppdaterades 13 juni, 2024 klockan 12:35