Vilket typ av billån ska jag välja?

Plötsligt står den där – drömbilen som har allt. Kanske är det en kombi med dragkrok, en ny elbil, en fräsig sportbil eller den där arbetshästen som du bara måste ha för att kunna göra ett bra jobb i din enskilda firma.

 

Men bra erbjudanden kan dyka upp plötsligt och det är inte säkert att man har finanserna klara när tillfället dyker upp. Om det dessutom rör sig om en populär bilmodell till ett riktigt bra pris kan det vara borta när du väl har sparat ihop pengarna. En lösning kan vara att finansiera bilen med ett billån. Men vilken typ av billån? Här går vi igenom de två vanligaste formerna av billån, lån med säkerhet och lån utan säkerhet, och reder ut för- och nackdelarna med båda alternativen.

Billån utan säkerhet

En typ av lån som de flesta banker erbjuder i någon form är lån utan säkerhet, eller privatlån som de också kallas. En fördel med ett lån utan säkerhet är att de inte knutna till en specifik vara. Du kan alltså fritt välja vad du vill göra med pengar och behöver inte ens köpa en bil för pengarna om du ångrar dig. Du kan också låna mer än vad bilen kostar och få pengar över till tillbehör eller något annat du vill köpa.

 

En nackdel med dessa lån är de i många fall kommer med högre räntor än lån med säkerhet. Banken tar en högre risk med dessa typer av lån eftersom de inte har något som garanterar att de kan få tillbaka pengarna. Med ett billån där bilen utgör säkerhet kan banken ta bilen om låntagaren fullgör sin betalningsskyldigheter. Om du har låg inkomst och/eller fler skulder kan bankerna därför vara ovilliga att bevilja dig ett lån av den här typen.

Traditionellt billån med bilen som säkerhet

En annan variant är att ta ett billån där själva bilen utgör säkerhet för lånet. Om du köper en bil hos en bilhandlare är det oftast den här typen av billån som erbjuds. En fördel med billån med säkerhet är att du ofta kan få något bättre villkor eftersom långivaren kan få tillbaka sina pengar genom att ta tillbaka bilen om du inte kan betala.

 

För att teckna ett billån med säkerhet behöver du dock lägga in 20 procent av billens värde i kontantinsats. Du kan alltså bara låna till 80 % av bilens värde. Lånet är också bundet till just den bil kommer köpa. En nackdel med den här formen av billån är att det i praktiken är långivaren som äger bilen. Om du inte kan betala kan långivaren ta tillbaka bilen. I värsta fall står du utan bil och med en del av lånet kvar.

Välj ett billån som passar din situation

Vilken typ av billån som passar just dig beror på din ekonomiska situation och historik. Om du har pengar att lägga upp till kontantinsatsen kan det traditionella billånet med säkerhet vara ett bra val. Tack vare säkerheten och att banken tar en något mindre risk är det ofta möjligt att pressa ner räntan en del jämfört med ett billån utan säkerhet.

 

Om du däremot inte har pengar till säkerheten och vill låna till mer än bilens kostnad är ett billån utan säkerhet ett bättre alternativ. Du blir fri att använda pengarna till vad du vill och ingen kan ta ifrån dig bilen om du inte vill (eller blir tvungen) att sälja den.

 

Vi på Likvidum hjälper dig att jämföra lån utan säkerhet upp till 600 000 kronor. Det räcker till de flesta bilmodeller på marknaden med undantag för riktigt påkostade lyx- och sportbilar. Hos får du direkt erbjudanden från upp till 14 av Sveriges främsta långivare. På så sätt kan du välja det lån som passar just dina villkor bäst. Eftersom långivarna i praktiken konkurrerar om att få dig som kund kan du få ett riktigt bra ränta – ofta betydligt bättre än om du vänder dig till långivaren direkt.

Välj ett billån som passar din behov

Att äga en bil kan vara kul, spännande och något som förenklar din vardag enormt. Bor du i storstad kanske bilen inte alltid är ett måste men för alla människor på landsbygden i Sverige finns inget alternativ. Bilen behövs för att vi ska ta oss till jobbet, lämna barnen på skolan, träffa vänner, handla mat och allt annat som är små pusselbitar i våra liv. Tyvärr kan ett bilägande också vara tidskrävande, dyrt och påfrestande om bilen inte är i gott skick. En bil är aldrig en bra investering men att investera i en ny (eller begagnad men ganska ny) bil kan vara en bra idé för att få ett enklare och roligare liv. Av den anledningen är det viktigt att du lånar smart.

 

Det är lätt att ryckas med om man hittar en fin bil. Något som lätt kan leda till att man lånar mycket pengar för att finansiera bilen man vill ha. Till skillnad från bostäder tenderar bilar att förlora sitt värde snabbt i stället för att öka. En bil som kostar 400 000 kronor idag kan vara värd avsevärt mindre om tre år. Lånar du hela det belopp och sedan vill sälja bilen finns en viss risk att du får mindre pengar vid försäljningen än vad du har kvar på lånet.

 

Billånen vi förmedlar är inte kopplade till bilen du köper. Du är alltså skyldig att fortsätta betala på lånet även om du säljer bilen. Det är därför klokt att räkna på hur mycket du kan låna och även vad du kan sälja bilen för längre fram. Låna aldrig mer än du kan betala tillbaka. Däremot kan det vara klokt att använda billånet som ett hopbakslån och betala av mindre lån och krediter när du ändå håller på. Det kan låta konstigt att låna ännu mer pengar än du behöver. Men eftersom du har goda möjligheter att få en lägre ränta på lånet du tecknar genom oss kan du faktiskt spara pengar genom att låna mer.

Billån med kontantinsats

Bilar kostar så pass mycket pengar att det är förvånansvärt att så många familjer har minst en och ibland två eller flera bilar. Om du ska köpa en ny bil kommer du i minsta fall att behöva betala 100-150 000 kr och ofta långt mycket mer än så. Om vi antar att ni är en familj med två vuxna och två barn kommer en ny bil behöva vara så pass stor att den kostar runt 300 000 kr.

För att låna till en sådan bil hos en bilhandlare behövs i regel en kontantinsats på 20% av summan. Det är alltså 60 000 kr som ni behöver betala som egen insats för att sen få låna till att köpa en bil. Den bilen kommer att halveras i värde de kommande tre till fyra åren vilket innebär att hela insatsen har gått till spillo när ni väl säljer bilen. Dessutom betalar ni för billånet under den tiden.

Låna till bilen med låg ränta

Med tanke på att ett billån har en ganska låg ränta idag, beroende på din kreditvärdighet kan du räkna med en ränta från ett par procent och uppåt, så kan det vara klokt att låna hela beloppet till bilen och spara kontantinsatsen. De flesta familjerna har en viss buffert men att ta ut 60 000 kr av den helt i onödan är något som de flesta kan leva utan. De pengarna kan istället investeras i att rusta upp köket, byta tak på huset, dränera eller något annat som dyker upp när du minst anar det.

Billån utan kontantinsats

Med ett billån utan kontantinsats tar du helt enkelt ett lån utan säkerhet som du sen använder för att köpa bilen du vill ha. Några långivare har egen räntesats för billån eftersom de vet att du köper en bil för pengarna, även om bilen inte blir pantsatt som säkerhet för lånet. Några andra har samma räntenivå som ett renodlat privatlån. Oavsett vilket så hjälper vi dig att förhandla fram bästa räntan för er situation.

Genom oss kan du låna upp till 600 000 kronor, vilket gör det möjligt att köpa en prisvärd enklare bil till en riktigt fin. Du kan betala tillbaka pengarna på allt från 1 år upp till 15 års tid vilket ger stor flexibilitet att planera upp ekonomin. Kontakta gärna oss för ett samtal så hjälper vi till med hur du ska tänka kring billån och kontantinsatsen. Oavsett om du köper en begagnad bil av en privatperson eller en ny bil hos en märkeskedja kan vi hjälpa till att lösa finansieringen.

Trustpilot

Frågor och svar om billån

Vad är fördelarna med att teckna billån genom Likvidum? accordian

Vilken typ av billån erbjuder ni? accordian

Vad är kraven för att teckna ett billån? accordian

Hur många kreditupplysningar görs när jag söker ett billån? accordian

Vilken ränta får jag på mitt billån? accordian

Kostar det något att söka/jämföra billån hos Likvidum? accordian

Hur mycket kan jag låna till bilen? accordian

Kostar det något att ansöka om ett lån genom Likvidum? accordian

trustpilot

Har du några frågor?

Kontakta oss på 08-121 314 71

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej