Samla dina lån och spara tusenlappar

 

Nästan alla människor i Sverige har lånat pengar nån gång. Faktum är att i Maj 2019 ökade utlåningen från låneinstitut till privatpersoner med 5% jämfört med samma månad 2018. Vi har lånat 4 000 miljarder kr varav cirka 800 miljarder är andra lån än bolån, privatlån, billån, krediter och snabblån. Problemen med att ha många lån hopar sig. Du kan ha ett studielån, ett billån, ett kreditkort, ett bensinkort och ett gammalt smslån som inte är helt avbetalat.
 
Du har vare sig koll på hur mycket pengar du verkligen har i lån, du har inte koll på hur din balansräkning ser ut, alltså tillgångar jämfört med skulder vilket banken kollar på när du ska förhandla om bolåneränta och du betalar antagligen för mycket i räntor och avgifter. Genom att samla ihop alla krediter och lån kan du spara tusenlappar varje år, ibland varje månad.

 

Nackdelar med att ha flera mindre lån och krediter

Att finansiera konsumtions via lån har blivit allt vanligare. När du köper en kapitalvara (eller vad som helst egentligen) blir du ofta erbjuden att delbetala via företag som Klarna. Det är praktiskt om man inte har möjlighet att betala varans fulla kostnad på en gång. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man tar ett lån när man köper något på avbetalning. Räntan på avbetalningsplaner kan många gånger vara hög. Räntor på uppåt 20 procent är inte ovanligt. Men inte bara det, att ha flera mindre skulder har flera nackdelar.
 

Problemen med detta är flera:

 

 • Du får svårt att hålla reda på din totala skuld
 • Du får svårt att ha en överblick över din ekonomi, vad du har för tillgångar i jämförelse med skulder
 • Det påverkar din kreditvärdighet om du till exempel ska förhandla ditt bolån eller behöver låna till något större såsom exempelvis en renovering
 • Du betalar ett flertal räntor där en del högst sannolikt är för höga

 
Om du har köpt ett flertal varor på avbetalning eller har flera mindre lån kan det vara klokt att lösa lånen genom att teckna ett större samlingslån. Genom att samla alla dina krediter och smålån i ett enda privatlån kan du spara mycket pengar varje månad.
 
Knepet att samla sina lån i ett större privatlån är i regel en bra lösning för dig som har flera skulder från olika snabblån såsom sms-lån och liknande högkostnadskrediter. Du ansöker då om att samla dina lån i ett enda privatlån för att på så sätt få en rimlig månadskostnad.
 

Så samlar du dina lån

 
Enklast och mest fördelaktigt är att gå via en låneförmedlare. Enkelt då hela processen sköts online. Fördelaktigt då det endast tas en enda UC och du kan känna dig trygg med att få de för dig bästa villkoren. Starta med att gå igenom dina lån och ta reda på vad du är skyldig varje långivare, du bör kontakta var och en så att du får det exakta beloppet för att lösa lånet.
 
Därefter ansöker du på låneförmedlarens hemsida om vilket belopp, vilken återbetalningstid du önskar samt vilka lån du vill lösa. All information du behöver ge fyller du i online när du gör din ansökan. Därefter får du förslag på de långivare som är villiga att ge dig ett samlingslån. Du kan innan du bestämmer dig jämföra långivarnas villkor. Målet ska vara att samla ihop dina lån till en så låg effektiv ränta som möjligt.
 
När du valt och fått ditt lån beviljat kommer långivaren att lösa dina skulder. Om det blir någon liten summa över kommer du att få in den på ditt konto. Dessa pengar gör du klokt i att betala in till ditt nya lån. Förhoppningsvis har du nu fått ett litet utrymme i din ekonomi. Om du då betalar in lite extra varje månad på ditt samlingslån kommer du snabbare att bli skuldfri.
 

Varför ska jag samla mina lån?

Ett så kallat samlingslån ger dig många fördelar, du får en bättre översikt över din ekonomi i och med att du bara har ett lån och en faktura att hantera. Du får en lägre, i många fall betydligt lägre, effektiv ränta och minskar på så sätt dina kostnader. Har du ett flertal smålån med hög ränta kan det betyda tusenlappar i minskade kostnader varje månad. De pengar du då sparar in kan du använda till att amortera extra på ditt privatlån och på så vis bli skuldfri snabbare.

 

Fördelar med att samla lån:

 

 • Ett enda lån att hantera
 • Lägre ränta ger lägre månadskostnad
 • Lättare att ha överblick över ekonomin

 

Bättre kreditvärdighet när du samlar dina lån

En annan viktig fördel med att samla små lån är att du väsentligt förbättrar din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är det som banker och andra aktörer tittar på via din den kreditupplysning som vanligen tas via UC, Upplysningscentralen. Om du har ett högt kreditbetyg är det lättare för dig att få lån och krediter beviljade. Kreditupplysning kan även tas när du handlar något på faktura eller tar ett abonnemang av något slag.
 

Vad tittar man på vid kreditupplysningen?

I kreditbedömningen tittar men bland annat på din taxerade inkomst, dina befintliga skulder, din anställningsform och om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Om ditt kreditbetyg är lågt kan du se över dessa faktorer.
 

Minska kostnader och förbättra kreditbetyget med samlingslån

Genom att samla alla lån i ett enda privatlån och sedan avsluta de tidigare krediterna och smålånen minskar du inte bara dina kostnader utan du förbättrar ditt kreditbetyg i samma veva vilket bara är till din fördel. Förbättrar du din kreditvärdighet kan du även få bättre villkor och ränta för ditt nya lån om du omförhandlar det längre fram i tiden. Om du har ett bolån påverkar det även dina möjligheter att få igenom bättre villkor och lägre ränta för detta.
 

Att tänka på innan du söker samlingslån:

 

 • Att aldrig finansiera ett lån med ett annat, såvida det inte handlar om att samla snabblån för att få ner kostnaden och betala av snabbare
 • SMS-lån och andra högkostnadskrediter är den dyraste formen av lån som man enbart bör ta om det är akut och man vet med säkerhet att man kan betala tillbaka inom en månad.
 • Om du har ett eller flera samlingslån är det klokt att samla dem i ett större och räntemässigt billigare lån.
 • Se över hela din ekonomi och dina lånevanor för att klargöra hur det kom sig att du behövde ta ett samlingslån
 • Att det går att spärra sig själv från att ta sms-lån – En god idé om du ser att du har en tendens att lätt ta dessa lätt åtkomliga lån

 
Ett samlingslån är ett utmärkt hjälpmedel för att minska antalet lån, sänka kostnaderna och betala av sina skulder. Men måste du ta ett samlingslån för andra gången är det hög tid att du ser över din ekonomi och gör de förändringar som behövs för att inte hamna i värre ekonomiska problem.

 

Vilka krav gäller för samlingslån?

För att få teckna ett lån måste du vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige. Du måste även klara en kreditprövning där det ska finnas en tillräcklig årsinkomst för att du ska kunna klara av att återbetala lånet. Om du tecknar ditt samlingslån genom oss på Likvidum ska du också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr. Inkomsten kan vara i form av lön eller pension.

Samla lån med olika löptider

Om du har till exempel 4 olika lån har du garanterat olika löptider på de här lånen. Då blir det svårt att planera din ekonomi för framtiden eftersom du inte riktigt vet vilka månadskostnader du kommer att ha på sikt. Samlar du ihop alla dessa lån till ett och samma kan du själv välja löptid på lånet och därmed också välja månadskostnad. Om du känner att 3 000 kr per månad är max du kan betala för lånen kan du sikta på den nivån när du omförhandlar dina lån.

Slå ihop lån med olika räntesatser

Har du fyra olika lån har du med all säkerhet olika räntesatser på varje lån. Det är en väldigt konstig sak om du tänker efter med tanke på att lånen ska ha den ränta som återspeglar vilken risk banken tar för att låna ut till dig. Du är samma person och har samma förmåga att betala tillbaka ett lån till bank A som till bank B. Att de här har olika räntor är inget som ger dig någon nytta eller glädje. Ibland är räntorna olika för att det ena är ett litet lån som ska betalas tillbaka på 4 månader och det andra ett större lån som ska betalas tillbaka på 7 år. Men eftersom du fortfarande är samma människa blir det bättre för dig om du samlar de här lånen till ett och samma, med samma löptid och samma ränta. Dina lån och krediter ska vara anpassade efter dig och inte tvärtom.

Hur mycket pengar kan jag tjäna på att samla lån?

Att ha ett flertal olika lån och krediter betyder att du betalar ränta på flera olika lån. Men inte bara det. De flesta lån kommer också med tilläggsavgifter för fakturor, handläggning och mycket annat. Sammanlagt kan det här bli mycket pengar om du har lån på olika ställen. Bara fakturaavgifterna kan bli flera hundra kronor i månaden, och flera tusen per år, om du fler aktiva krediter.
 
För att reda på hur mycket dina lån kostar dig rekommenderar vi att du plockar fram månadsfakturorna för alla dina lån och krediter. Där står hur mycket du betalar i räntekostnad, amortering och avgifter. Lägg först ihop lånebelopp för alla dina skulder. Därefter lägger du ihop dina månadskostnader. Hur mycket blir det?
 
Sen tar du samma belopp och skriver in i ansökningsmodulen högst upp på den här sidan. Du ser nu den genomsnittliga kostnaden för vad ett lån som är tillräckligt stort för att lösa dina befintliga skulder skulle kosta varje månad. Allt du behöver göra nu är att subtrahera vår månadskostnad från din sammanlagda nuvarande månadskostnad. Så mycket tjänar du varje månad. Du kan också prova att göra samma beräkning på årsbasis eller utslaget över lånet hela löptid.

Samla dina lån med Likvidum och få lägre månadskostnad

Genom att anlita oss på Likvidum kan vi hjälpa dig att samla dina lån, minska dina månadskostnader och ge dig kontroll över din egen ekonomi. Även om du har betalningsanmärkningar kan du i vissa fall spara stora pengar på att anlita oss. Olika långivare har olika sätt att värdera din ekonomi och om dina anmärkningar är lika gamla som dina lån kan det vara dags att omförhandla. En gammal betalningsanmärkning är alltid bättre i bankens ögon än en ny. Hos oss kan du få hjälp kostnadsfritt och helt utan att binda upp dig på att byta långivare. Ansökan går snabbt med hjälp av Bank-id och du får besked inom 24 timmar. Vi finns alltid här för att hjälpa dig minska dina lånekostnader.

Trustpilot

Frågor och svar om att samla lån

Varför ska jag samla mina lån ett i större? accordian

Hur mycket kan jag spara genom att samla lån? accordian

Vad är kraven för att ansöka om ett samlingslån? accordian

Blir min kreditvärdighet bättre om jag samlar mina lån? accordian

Kan jag lösa mitt samlingslån i förtid? accordian

Hos vilka olika långivare kan jag samla lån? accordian

Vad blir räntan på mitt samlingslån? accordian

Hur lång tid innan jag får pengarna utbetalda? accordian

trustpilot

Har du några frågor?

Kontakta oss på 08-121 314 71

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej