UC-score - vad är det & vad räknas som bra, eller dåligt?
Hem » UC-score

UC-score

UC-score är ett värde mellan 1-999 som privatpersoners kreditvärdighet baseras på. En hög UC-score innebär en bra kreditvärdighet. Det är något som företag tar hänsyn till i samband med att du exempelvis handlar på faktura eller när du behöver låna pengar. Du kan själv förbättra din UC-score genom ett aktivt arbete med privatekonomin.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-06-30 och uppdaterades 10 april, 2024 klockan 12:31

UC-score

Vad betyder UC-score?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen som är ett kreditupplysningsföretag. Långivare vänder sig dit för att se dina ekonomiska förutsättningar. UC-score baseras på en skalla mellan 1–999, där 1 är sämst och 999 är bäst. Skalan delas in i fem underkategorier som beskriver din kreditvärdighet:

1 – 454 Svag
455 – 558 Mindre Bra
559 – 634 Bra
635 – 744 Mycket Bra
745 – 999 Utmärkt

För att din kreditvärdighet ska räknas som bra krävs minst 559 poäng. Högre poäng ökar möjligheten att bli beviljad ett privatlån eller en delbetalning.

UC-score

UC-score är en del av en riskprognos

Företag använder sig av UC-score för att skapa sig en bild över privatpersoners ekonomi. En riskprognos bedömer hur stor risk det är för att du ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader, vilket räknas in i din UC-score. Baserat på den kan din ansökan om lån eller delbetalning via faktura bli beviljad eller nekad. Det vill säga att de bedömer att du sannolikt inte klarar av att återbetala skulden.

Likvidum är en låneförmedlare som jämför lån hos ett 30-tal lån- och kreditgivare. I samband med en låneansökan kan du vid en hög UC-score bli erbjuden ett lån från flera aktörer. Har du en låg riskprognos kan de erbjuda lägre räntor som minskar dina kostnad över tid.

UC-score

Var kan jag se min egen UC-score?

Mätvärdet UC-score används enbart av UC, men det finns motsvarade tjänster som kan vara till stor hjälp för att för att få en bra uppfattning om din ekonomiska situation.

UC-Score hos Kreditkollen

Kreditkollen är den egna tjänsten från UC. För att få tillgång krävs ett abonnemang med en månadskostnad på 49 kr/månad. Via tjänsten kan du ta obegränsat med kreditupplysningar på dig själv och följa din kreditvärdighet.

Kreditupplysning på dig själv

Ett annat tillvägagångssätt är att ta en gratis kreditupplysning på dig själv. Det finns andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Creditsafe där det är kostnadsfritt att ta en upplysning. Även om det företaget inte använder UC-score kan du få tillräckligt med information för att påverka din egen ekonomi.

UC-score

8 tips till en förbättrad UC-score

UC-score uppdateras löpande under året. Den förändras exempelvis när årets taxerade inkomst fastställs, när du tar nya lån eller betalar av befintliga. Hur lång tid det tar innan det faktiskt återspeglas i ditt kreditbetyg kan variera utifrån vad som förändras.
Här kommer 8 konkreta tips för att du ska få en bättre UC-score.

 1. Din nuvarande kreditvärdighet
  Ta en kreditupplysning på dig själv. Det är en bra utgångspunkt för att gå igenom hur din egen UC-score ser ut.
 2. Avsluta krediter
  Det kan finnas outnyttjade krediter som ligger öppna. Det kan vara efter ett köp av något på avbetalning i butik. Även om krediten är fullt återbetald så kan den ligga kvar öppen. Kontakta då kreditgivarna och be att de avslutar krediten.
 3. Betala av existerande lån
  Betala av existerande lån är det absolut bästa för att förbättra din UC-score. Låna aldrig mer än nödvändigt och gör extra amorteringar under tiden som lånet löper om du har möjlighet.
 4. Samla smålån och krediter
  Att ha många mindre lån och krediter påverkar din kreditvärdighet negativt. Finns det möjlighet är ett samlingslån bättre – samla alla smålån och krediter till ett enda större.
 5. Betala alltid i tid
  Betala alltid dina skulder i tid. Låt inte fakturor förfalla och ha alltid en välordnad ekonomi. Betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden innebär stora varningsflaggor och innebär ofta att du inte får låna alls.
 6. Undvik för många kreditupplysningar
  Kreditupplysningar via UC sparas i 12 månader. Upprepade upplysningar under kort tid kommer att påverka din trovärdighet. Undvik därför många förfrågningar om du inte avser att låna.
 7. Använd en låneförmedlare
  Likvidum är en låneförmedlare som samarbetar med flera banker och långivare. Vi jämför drygt 30 olika alternativ med enbart en kreditupplysning. På så sätt behöver inte du ta många kreditupplysningar i samband med ett lån.
 8. Låna enbart vid behov
  Låna ansvarsfullt och endast vid behov. Vi rekommenderar att endast låna när du ha behov och inte till ren konsumtion. Att inte kunna återbetala ett lån kommer påverka ekonomin under lång tid framåt – exempelvis med dålig UC-score och svårigheter att få teckna abonnemang.

Det här är några exempel på hur du kan arbeta med din privatekonomi. Varje ekonomi är unik och du behöver alltid utgå från din egen situation.

UC-score

Vanliga frågor och svar

Hur förbättrar jag min UC-score?

Betala av dina lån, ha inte krediter som bara ligger och ta endast lån som en sista utväg.

Innebär riskprognos och UC-score samma sak?

Nej! Riskprognosen från UC är en uppskattning på hur stor risk är för att du ska få en betalningsanmärkning under de kommande 12 månaderna. UC-score är ett helhetsperspektiv på din ekonomi och visar din totala kreditvärdighet.

Är en låg UC-score dåligt?

Ja, det visar på att du har dåliga ekonomiska förutsättningar. Många mindre lån och krediter kan vara en bidragande orsak.

Kan jag se min UC-score själv?

Ja, via Kreditkollen hos UC.

Denna artikel skrevs 2023-06-30 och uppdaterades 10 april, 2024 klockan 12:31

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel