Spara pengar - 21 enkla spartips i vardagen - Likvidum
Hem » Spara pengar – 21 enkla spartips

Spara pengar – 21 enkla spartips

Att spara pengar är en viktig färdighet som dels kan erbjuda ekonomisk stabilitet, men som också kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Oavsett om du vill spara pengar till något särskilt eller bara skapa en buffert för oförutsedda situationer finns det en mängd bra spartips som kan hjälpa dig att komma igång.
Nedan tipsar Likvidum om några enkla sätt att börja spara pengar på!

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Uppdaterad: 10 januari, 2024

1. Gör en budget

Steg ett är att sätta upp en detaljerad budget som inkluderar dina inkomster och alla utgifter. Bestäm dig därefter för hur mycket du vill och har möjlighet att spara varje månad. För att göra det enklare att hålla sig till budgeten kan det vara bra att räkna ut hur mycket du får spendera per dag på nöjen, mat och så vidare. Det du inte spenderat ena dagen får du flytta över till nästa dag och tvärtom.

2. Minska dina matkostnader

Planera dina måltider innan du beger dig till butiken, handla med en lista och undvik att äta ute i onödan. Köp budgetmärken istället för dyra varumärken och glöm inte att titta efter tillfälliga erbjudanden och rabatter. Tänk också på att inte köpa mer mat än nödvändigt, frys in det som börjar bli dåligt och ät alltid upp dina rester innan du köper nytt.

3. Dra ner på onödiga utgifter

Gå igenom dina utgifter noggrant och se om du kan hitta saker du kan klara dig utan. Det kan vara allt ifrån prenumerationstjänster eller gymkort till dyra kaffevarianter och smågodis. Försök att bli mer medveten om dina köpvanor och prioritera det som verkligen är nödvändigt.

4. Spara på ditt boende

Om möjligt, överväg att hitta ett billigare boendealternativ. Kanske kan du flytta till en mindre bostad, dela kostnaderna med en rumskamrat eller förhandla om hyran med din hyresvärd? Har du ett större boende kan du också överväga att hyra ut ett rum för att få in lite extra pengar. Och ska du resa bort under semestern kan du alltid försöka hyra ut din bostad under denna period.

5. Minska energiförbrukningen

El kostar pengar, men som tur är finns det många saker du kan göra för att dra ner på sin energiförbrukning. Släck lampor och elektronik när de inte används, byt till energisnåla lampor, använd timers på apparater och dra nytta av naturligt ljus och ventilation för att minska dina el- och vattenräkningar.

Ett annat tips är att teckna ett elavtal med timpris så att du kan anpassa din elförbrukning efter när elen är som billigast.

6. Handla smartare

Jämför alltid priser online inför större inköp – oftast kan du nästan alltid hitta bättre priser på nätet. Det kan också vara bra att planera dina köp efter säsong om du vill spara extra pengar. Att köpa utemöbler är till exempel dyrast under vår och försommar och billigast när säsongen är slut.

7. Minska transportkostnader

Försök att använda kollektivtrafiken så mycket du kan istället för att använda bilen. Att cykla eller gå är förstås ännu bättre, och det är dessutom fördelaktigare för hälsan. Genom att röra på dig kan du hålla dig friskare (vilket också är betydligt mer ekonomiskt än att vara sjuk).

8. Spara på nöjen och fritidsaktiviteter

Det finns mängder av trevliga aktiviteter som faktiskt är helt gratis. Besök en vacker park, ha picknick med dina vänner, läs böcker i biblioteket eller testa geocaching. I vissa storstäder finns det också museum med gratis inträde som kan vara roliga att besöka.

9. Undvik fast fashion och satsa på tidlöst mode

Undvik att handla efter trender och satsa istället på tidlösa plagg som du kommer att kunna använda länge. Fast fashion kan till en början verka som ett ekonomiskt alternativ, men sanningen är att dessa plagg ofta är av väldigt dålig kvalitet. Det betyder att de kommer att gå sönder fort och att du kommer att behöva köpa nytt igen. Därför är det bättre att satsa på lite dyrare kläder av högre kvalitet som håller längre.

Det kan dock vara bra att vänta på reor, exempelvis Black Friday, för att utnyttja extra bra priser. Att handla på second hand är också ett väldigt bra alternativ för att spara pengar.

10. Betala av dina skulder

Om du har många smålån och krediter betalar du förmodligen onödigt höga räntor. Överväg därför att samla dina mindre skulder med ett större lån. Det blir dels billigare samtidigt som du bara får en betalning att hålla reda på. Vi på Likvidum kan hjälpa dig att jämföra samlingslån från olika långivare så att du enklare kan hitta den mest prisvärda räntan.

11. Minska kostnader för telefon och internet

Många av oss betalar mer för våra mobiltelefoner och bredband än vad vi behöver. Undersök om det finns billigare alternativ som du kan byta till. Fundera också över om du behöver allt det du betalar för i dagsläget. Kanske kan du klara dig med mindre surf i mobilen och ett lite långsammare bredband?

12. Packa din egen lunch

En lunch ute kostar omkring 100 kronor, vilket blir 2 000 kronor i månaden om skulle äta ute varje dag. På ett år blir det lunchkostnader över 20 000 kronor! Att ta med matlåda (exempelvis med rester från middagen) är betydligt mer ekonomiskt och i många fall är det dessutom hälsosammare.

13. Sänk dina försäkringskostnader

Ta dig tid att jämföra olika försäkringsbolag och se till att du faktiskt har det bästa skyddet till det bästa priset. Ett tips för att sänka din premie är att höja självrisken, men då får du också vara beredd på att betala mer om olyckan skulle vara framme.

14. Använd rabattkuponger och belöningssystem

Samla och utnyttja rabattkuponger för att få rabatt på livsmedel, kläder och andra varor. Det kan också vara smart att bli medlem hos olika butiker och anmäla dig för deras nyhetsbrev. På så sätt kan du ibland ta del av extra förmånliga kampanjer och erbjudanden.

byta till en bank som erbjuder lägre eller inga avgifter. Undvik även onödiga transaktionskostnader genom att använda bankomater som tillhör din egen banks nätverk. Ska du ta ut pengar i utlandet är det bättre att ta ut stora summor direkt istället för lite åt gången.

16. Hyr eller låna istället för att köpa

Innan du köper något som du bara behöver tillfälligt, överväg att hyra eller låna det istället. Det kan vara verktyg, utrustning eller till och med kläder till speciella tillfällen. Idag finns det flera smarta plattformar du kan använda för att hyra saker av andra privatpersoner för en billig peng.

17. Sälj oanvända föremål

Gå igenom dina ägodelar och sälj saker du inte längre behöver. Använd dig av köp-och sälj-sajter som Blocket eller Tradera, men du kan också anordna en hederlig loppmarknad – varför inte tillsammans med dina vänner?

19. Gör det själv

Lär dig att göra saker själv istället för att betala för tjänster. Det kan vara att laga mat istället för att beställa mat, göra dina egna rengöringsprodukter eller reparera små saker i hemmet.

20. Få ut det mesta av dina förmåner

Om du har anställningsförmåner som företagsrabatter, pensionssparande eller friskvårdsbidrag, se till att du utnyttjar dem fullt ut. Det kan ge dig extra pengar eller sparmöjligheter.

21. Jämför långivare när du behöver låna pengar

Ifall du kommit till en punkt där du behöver låna pengar kan det vara fördelaktigt att jämföra flera olika långivare genom en låneförmedlare istället för att välja första bästa bank.
Vi på Likvidum är proffs på privatlån och hjälper dig att hitta rätt lån för rätt tillfälle.

Denna artikel skrevs 2023-05-30 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 13:20

Spara pengar 2024

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel