Hem » Samla dyra smslån – Få sänkt ränta
Pontus Wiss

Av: Pontus Wiss

Uppdaterad: 3 maj, 2023

Samla dyra smslån – Få sänkt ränta

Låneformen sms lån har växt sig allt större på senare år i takt med att allt fler långivare valt att erbjuda detta samt att tekniska framsteg gjort det enklare än någonsin att snabbt teckna lån. Även långivarna har gjort sitt genom att marknadsföra smslån som snabba och enkla lösningar på problem som dessutom går att teckna “utan UC” eller “räntefritt”.

Men allt eftersom smslån växt sig allt större så har även antalet skuldsatta personer till följd av högkostnadskrediter likt just sms lån ökat. Sms lån och andra liknande lån räknas som högkostnadskrediter vilket innebär att både den nominella- och effektiva räntan kommer att vara väldigt hög.

Är man en av dem som har ett eller flera löpande sms lån så finns det dock hjälpmedel att använda sig av, nämligen att samla lån i ett samlingslån. på Likvidum samarbetar vi med ett större antal långivare som erbjuder dig som låntagare möjligheten att samla dina nuvarande högkostnadskrediter, eller andra former av lån för den delen.

Du som låntagare tecknar då ytterligare ett lån, men denna gång ett större privatlån med syftet att lösa dina nuvarande lån. Kvar har du då endast ett större lån, vilket leder till att du betalar färre avgifter och i regel mycket lägre räntekostnader.

Viktigt när du samlar lån är att tänka på att välja en löptid som passar dig. En längre löptid innebär ett dyrare lån och ökade räntekostnader.

Det är även fördelaktigt för dig som låntagare att endast ha ett aktivt lån om du i framtiden behöver låna pengar oavsett anledning. Med flera löpande lån kommer också i regel en försämrad kreditvärdighet vilket kan leda till svårigheter med att teckna nya lån, få hyra lägenhet eller teckna olika former av abonnemang.

Att samla lån är således nästan enbart positivt men behöver ske under ansvarsfulla former där du vet med dig att du kommer kunna sköta återbetalningen av ditt samlingslån. Det är också ytterst viktigt att pengarna endast går till att faktiskt lösa dina nuvarande sms lån och eventuella andra högkostnadskrediter.

samla dyra smslån

Så här ansöker du

För att påbörja din ansökan av ett samlingslån besöker du fliken “Samla lån” på Likvidum. Där hittar du ett ansökningsformulär där du anger önskat lånebelopp, återbetalningstid samt hur mycket lånade pengar du vill lösa. Efter färdig ansökan behandlas den av Likvidum som skickar ut den till sina samarbetspartners.

Inom 1-2 arbetsdagar kommer du sedan få ett eller flera erbjudanden om lån där du enkelt kan jämföra långivarnas villkor, avgifter och räntesats. Att använda sig av en låneförmedlare som Likvidum är positivt då du inte behöver jämföra olika lån manuellt och snabbt får en överblick av vad du kan tänkas erbjuda för lånevillkor utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Att ansöka om lån genom Likvidum är alltid kostnadsfritt, oavsett om du önskar samla lån eller låna pengar för att renovera din bostad.

samla dyra smslån

Endast en kreditupplysning när du samlar lån

I samband med att du ansöker om att samla dina sms lån kommer Likvidum hämta en kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen). Fördelen med en förmedlare i detta läge är att denna kreditupplysning sedan delas vidare till de långivare dem har ett samarbete med vilket gör att endast en kreditupplysning hämtas oavsett antalet erbjudanden om lån du mottager.

På så sätt kan du samla lån och sänka din ränta utan att behöva oroa dig för att din kreditvärdighet kommer försämras till följd av många förfrågningar från UC på kort tid. Det kan dock vara bra att veta att flera brev från UC kan dyka ner i din brevlåda, ett för varje långivare som tagit del av upplysningen, det innebär dock alltså inte att flera upplysningar gjorts.

Inga krav på säkerhet

Att man står utan säkerhet, så som en bostad, är inga problem då man vänder sig till en låneförmedlare likt Likvidum. Här kommer det aldrig ställas krav på att du har en säkerhet för ditt lån och är inte heller något de långivare de har ett samarbete med kräver. Således kan du samla dyra sms lån och krediter upp till 600 000 kronor utan att ha något att pantsätta som säkerhet genom Likvidum.

Denna artikel skrevs 2021-09-20 och uppdaterades 3 maj, 2023 klockan 13:41


Head of onlinesales och redaktör


pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel