Reavinstskatt - Så funkar reavinstskatten på bostäder - 2024
Hem » Reavinstskatt – Så funkar det

Reavinstskatt – Så funkar det

Reavinstskatt, en förkortning för realisationsskatt, är en skatt som tas när du sålt en tillgång för mer än du köpte den för.

Om du exempelvis sålt din bostad och gjort en vinst ska du betala reavinstskatt på förtjänsten. Reavinstskatt vid försäljning av privatbostäder är idag 22 procent av vinsten.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 14:36

Reavinstskatt

Vad är reavinstskatt?

Reavinstskatt, eller realisationsvinstskatt, är skatt på intjänat kapital. Om du säljer en tillgång som aktier eller en bostad för mer pengar än du köpte den för ska du betala skatt på vinstbeloppet. Vinsten är kort och gott, försäljningspriset minus inköpspriset.

Har du köpt en bostad för fyra miljoner kronor och säljer den för fem har du gjort en vinst på en miljon. Vinsten är beskattningsbar och skatten du ska betala kallas reavinstskatt.

Reavinstskatt

Hur mycket ska jag betala i reavinstskatt?

Hur mycket reavinstskatt du ska betala beror på vilken typ av tillgång du sålt. För de flesta är reavinstskatten som mest relevant vid bostadsförsäljning. Reavinstskatten för bostäder är numer lite mer komplicerad än den var förr. Tidigare gällde att du ska betala 30 % skatt på hela vinstbeloppet. Inga konstigheter. Detta gäller fortfarande för reavinst vid försäljning av de flesta tillgångar.

Vid försäljning av privatbostäder ser dock reglerna lite annorlunda ut. Du ska fortfarande betala 30 % i skatt på vinsten, men inte på hela beloppet utan på 22/30 (eller 73,33% av vinstbeloppet). Men du behöver inte räkna 30% på 22/30 av vinstbeloppet för att få fram reavinstskatten. Det funkar utmärkt att istället räkna 22 % på hela vinstbeloppet, eftersom det är samma sak. Därför säger man oftast att reavinstskatten på bostäder är 22 procent.

Reavinstskatt

Avdrag vid bostadsförsäljning

Gör rätt avdrag i din deklaration

Bostadsmarknaden går för högvarv år efter år och bostadspriserna fortsätter att stiga. De flesta som säljer sin bostad idag kan därför räkna med att göra en vinst på affären.

Om affären slutar på plus ska du som vi sett betala reavinstskatt, ofta ett rejält belopp. I många fall är det dock möjligt att göra flera avdrag och på så sätt göra reavinstskatten betydligt mindre kännbar.

När du deklarerar vinsten har du rätt att göra avdrag för olika utgifter som uppkommit samband med försäljningen. Du kan även dra av kostnaderna för förbättringar och underhåll av bostaden. Men det gäller att hålla reda på reglerna. Vid en del arbeten är hela kostnaden avdragsgill, vid andra kan du bara dra av en del kostnaden.

Avdrag för mäklararvode och försäljningsutgifter

Mäklarens arvode och provision är vanligtvis en av de största avdragsgilla utgifterna vid en bostadsförsäljning. Arvodet kan variera något beroende på bostadstyp och ort, men ligger i regel på 2,5% till 5% av försäljningspriset.

Vid större affärer i attraktiva områden är bostadspriserna ofta höga och enbart mäklararvodet kan landa på femsiffriga belopp. Glöm därför inte bort att du har rätt att dra av mäklarens arvode och provision i din deklaration. Av den anledningen är det också viktigt att spara alla kvitton och fakturor du får från mäklaren.

Du har även rätt att göra avdrag för andra tjänster du lägger pengar på inför försäljningen. Utöver mäklararvodet är även kostnader för annonsering, fotografering, besiktning av fastigheten, energideklaration, homestyling och dekoration avdragsgilla.

Avdrag för renovering och förbättringar

Har du renoverat, reparerat eller byggt om i bostaden under de senaste åren? Då kan du ha rätt att göra ytterligare avdrag på en eventuell vinst och på så sätt reducera beloppet du ska betala i reavinstskatt ytterligare.

Grundförbättringar

Det finns två olika typer av förbättringar att hålla reda på här, grundförbättringar och enklare reparationer och underhåll.

Grundförbättringar avser större arbeten, till exempel om du byggt till huset, byggt ett helt nytt eller satt upp nya väggar och skapat ett nytt rum. Vid grundförbättringar är hela kostnaden avdragsgill och det spelar ingen roll när arbetet skett.

Du kan också dra av hela kostnaden för utrustning som installerats i bostaden, förutsatt att den inte fanns där förut.

Exempel på grundförbättringar – helt avdragsgilla:

  • Ombyggnation
  • Tillbyggnad
  • Ombyggnad som ändrar planlösning, t. ex. om du slår ihop två rum till ett
  • Installation av ny utrustning, t. ex. byggt en ny tvättstuga i källaren
  • Flyttat köket till annan del av bostaden

Underhåll och reparation

För enklare reparationer och underhåll ser reglerna lite annorlunda ut. De är avdragsgilla, men du kan bara göra avdrag för en del av kostnaden inte hela beloppet.

Till underhåll och reparationer räknas exempelvis renoveringsarbeten som inte förändrar planlösningen och byte av utrustning som redan fanns i bostaden.

Arbetet ska ha skett de under de fem senaste åren och medfört en förbättring av bostadens skick. Kostnaden för arbetet måste också överstiga 5 000 kronor under ett och samma kalenderår för att vara avdragsgill.

Exempel på reparationer och underhåll – delvis avdragsgilla:

  • Renovering av kök och badrum som inte ändrar planlösningen
  • Målningsarbete
  • Tapetsering
  • Slipning eller byte av trägolv
  • Byte av takplattor
  • Upprustning av befintlig altan eller uteplats

Avdrag för lagfart och pantbrev

Vid köp och försäljning av hus och villor tillkommer flera kostnader som lägenhetsägare inte behöver tänka på. Lagfarten och pantbrevet är två exempel, man inte ska glömma bort.

Lagfartskostnaden för villor ligger idag på 1,5% av köpeskillingen plus en mindre expeditionsavgift som ska betalas till Lantmäteriet. Om du tar ut ett pantbrev på ett hus som inte har något sedan tidigare ska du betala en så kallad stämpelskatt på 2% av pantbrevets belopp plus en avgift på 375 kronor.

Både lagfartskostnaden och stämpelskatten för pantbrevet är avdragsgilla i din deklaration. Genom att göra avdrag för båda kan du påverka beloppet du ska betala i reavinstskatt ordentligt. I många fall kan enbart de här avdragen leda till en reduktion av reavinstskatten på åtskilliga tusenlappar.

Kostnadsfritt uppskov med reavinstskatten

Om du, som många andra, köper en ny bostad i samband med eller kort efter försäljningen av din gamla är det ofta möjligt att skjuta upp betalningen av reavinstskatten. Att skjuta upp reavinstskatten kallas uppskov.

Tidigare var de som valde att skjuta upp betalningen av reavinstskatten tvungna att betala en skatt på 0,5% av uppskovsbeloppet.

Sedan den 1 juni 2021 slipper du den här kostnaden, då avskaffades nämligen skatten på uppskov med reavinstskatten. Samtidigt infördes ett tak för det reavinstbelopp du kan begära uppskov för. Det maximala vinstbeloppet du kan begära uppskov för är numer 3 miljoner kronor.

reavinstskatt

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 14:36

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel