Uppskov - så funkar uppskov för reavinstskatten | Likvidum
Hem » Vad är uppskov

Uppskov – Vad är det?

Om du har sålt en bostad med vinst vet du att du måste betala vinstskatt. Du har dock rätt att ansöka om att senarelägga betalningen om du vill använda pengarna från försäljningen för att betala en ny bostad. Detta kallas för att ansöka om uppskov.

Nedan får du lära dig mer om vad uppskov är, när du kan ansöka om det samt vad som krävs för att din ansökan ska bli beviljad.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 13:17

uppskov

Så funkar uppskov

Om du säljer din bostad och får mer pengar vid försäljningen än du fick när du köpte den har du gjort en vinst som du behöver skatta på. Denna vinst kallas för Reavinstskatt. Planerar du att använda pengarna för att köpa en ny bostad har du dock möjlighet att ansöka om uppskov hos Skatteverket, vilket betyder att du helt enkelt skjuter upp betalningen av skatten.
Fördelen är förstås att du använda pengarna från försäljningen som kontantinsats i den nya bostaden. Det gör att du inte behöver låna mer än nödvändigt samtidigt som din månadskostnad blir lägre.
Före den 1 januari 2021 var det bättre att betala vinstskatten direkt eftersom man var tvungen att betala så kallad upphovsränta. Numera är dock uppskovsräntan borttagen, vilket gör det mer fördelaktigt ansöka om uppskov.

uppskov

Hur ansöker jag om uppskov?

Ansökan om uppskov skickar du till Skatteverket året efter att du har sålt din bostad och i samband med deklarationen.
Har du sålt en bostadsrätt finns alla uppgifter om försäljningen förtryckta i din deklaration och har du. gjort en vinst ska du redovisa den i K6-blanketten som du bifogar med deklarationen.
Om du istället sålt ett hus finns det inga uppgifter om det i din deklaration. Då ska du själv räkna fram vinsten och redovisa den i en K5-blankett.

uppskov

Villkor för att få uppskov

För att Skatteverket ska godkänna din ansökan om uppskov måste du uppfylla några villkor:

  • Uppskovet ska vara på minst 50 000 kronor.
  • Båda bostäderna – den du säljer och den nya du köper – måste vara i Sverige eller i ett EES-land.
  • Bostaden som du sålt ska ha varit permanent bostad där du varit folkbokförd.
  • Du ska ha köpt den nya bostaden tidigast året innan och senast året efter försäljningen av den gamla.
  • Du flyttar i den nya bostaden senast den 2 maj året efter du sålt din gamla.

Datum vid begäran om uppskov

År som du och köparen skriver på köpekontraktet för din permanentbostad Tidigaste dag för att köpa den nya bostaden Senaste dag för att köpa ny bostad Senaste dag för att flytta in i den nya bostaden
2019 1 januari 2018 31 december 2020 2 maj 2021
2020 1 januari 2019 31 december 2021 2 maj 2022
2021 1 januari 2020 31 december 2022 2 maj 2023
2022 1 januari 2021 31 december 2023 2 maj 2024
uppskov

Hur länge gäller uppskovet?

Har du beviljats uppskov gäller det så länge du bor i den nya bostaden. Flyttar du ut från den ska uppskovet återinföras. Det innebär att du då ska betala vinstskatten på den gamla bostaden som du fick uppskov för. Du har även rätt att betala uppskovsbeloppet tidigare om du har möjlighet till det.
Köper du ytterligare en ny bostad kan du ansöka om uppskov på nytt under förutsättning att du uppfyller villkoren.

uppskov

Går det att ansöka om uppskov i efterhand?

Nu när det inte finns någon uppskovsränta kan du ansöka om uppskov i efterhand. Faktum är att du har rätt att ompröva din deklaration upp till sex år tillbaka. Det kan innebära att du kan få tillbaka vinstskatten du redan betalat in och få uppskov om du uppfyller kraven.
Med andra ord kan du under 2022 begära tillbaka vinstskatten du betalade när du sålde din bostad under 2016 eller senare. Kom bara ihåg att uppskovsräntan gällde fram till 1 januari 2021, vilket betyder att du behöver betala ränta för de åren du ansöker om i efterhand.

uppskov

Preliminärt uppskov

Preliminärt uppskov går att begära i följande situationer:

  • Du har inte köpt en ny bostad vid slutet av året då du sålt din gamla, men du har planer på att köpa en senast den 31 december året därpå.
  • Du köper din nya bostad under samma år du säljer din gamla, men kan inte få slutligt uppskov när du deklarerar. Du ska utföra arbete på bostaden mellan den 2 maj året efter och den 2 maj andra året efter försäljningen. Deklarerar du dessa utgifter kommer du att få slutligt uppskov med ett större belopp nästa gång du deklarerar.
  • Du köper din nya bostad samma år som du sålt den gamla men kan inte flytta in den 2 maj året efter försäljningen.

Ett preliminärt uppskov gäller i ett år. I din nästkommande deklaration begär du ett slutligt uppskov om du har köpt en ny bostad och flyttat in i rätt tid. I annat fall måste du betala skatt på det preliminära uppskovet.

uppskov

Slutligt uppskov

Slutligt uppskov begär du samma år som du deklarerar försäljningen. Följande förutsättningar ska då vara uppfyllda:

  • Du har köpt din nya bostad året före (tidigast den 1 januari) eller samma år (senast den 31 december) som du säljer din gamla.
  • Du flyttar in i din nya bostad senast den 2 maj året efter försäljningen av den gamla.
  • Du har köpt en ny bostad året före du sålt din gamla. Du utför arbete på fastigheten mellan den 1 januari året före och den 2 maj året efter försäljningen.

Ett slutligt uppskov varar tills du säljer din nya bostad. Vinstskatten på hela eller delar av uppskovsbeloppet går dock att betala tidigare om du har möjlighet.

uppskov

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 13:17


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel