Inlåningsränta - Hur fungerar det? - Likvidum - [2024]
Hem » Inlåningsränta

Inlåningsränta – Vad är det?

Inlåningsränta brukar även kallas för sparränta och innebär avkastning för pengar insatta på ett sparkonto. Sparkonto kan ha både rörlig och fast sparränta. Här berättar Likvidum mer om vad inlåningsränta är och vad du ska tänka på i valet av sparkonto.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-07-31 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:38

inlåningsränta

Konto med inlåningsränta

Sparkonto med inlåningsränta är ett sätt att få avkastning på dina insatta pengar. Inlåningsräntan ökar och minskar utifrån hur styrräntan förändras. Riksbanken använder styrräntan som ett verktyg för att kontrollera Sveriges inflation. Det finns två typer av sparkonton med inlåningsränta:

Rörlig ränta

Ett konto där inlåningsräntan förändras i takt med styrräntan. Historiskt har styrräntan legat på 0 % eller minus och då har den rörliga inlåningsräntan legat på 0 %. Det har gjort att ingen avkastning betalas ut. Konton med rörlig inlåningsränta har fria insättningar och uttag. Det gör att du kan sätta in och ta ut pengar när du vill.

Fast ränta

Ett konto som har en fast ränta under en bestämd tidsperiod. Fasträntekonton kan vara låst under exempelvis 3, 12 eller 24 månader. Under den här perioden är det inte möjligt att sätta in eller ta ut pengar. Pengarna är då låsta.

Inlåningsräntan på ett rörligt konto är lägre än på ett konto med fast ränta. Det innebär lägre avkastning men mer flexibilitet. Att använda sparränta är ett tryggt sätt att få pengar och växa. Din intjänade ränta kan betalas ut i slutet av varje månad eller en gång om året.

inlåningsränta

Hitta bästa inlåningsräntan

Gå alltid igenom inlåningsräntor och fullständiga villkor innan du placerar dina pengar. Nedan tipsar vi om några saker som är bra att tänka i samband med att du gör ditt val.

Tidshorisont

När behöver du pengarna? Att spara på ett konto med fast inlåningsränta gör att du tjänar mer pengar, men pengarna är låsta under en given tidsperiod. Är du osäker på när pengarna ska användas är det bättre att spara med rörlig ränta.

Insättningsgaranti

Insättningsgaranti är en trygghet för dig som privatperson. Banker och kreditgivare som har tillstånd från Finansinspektionen omfattas av garantin. Skulle banken gå i konkurs är du garanterad att få tillbaka upp till 1 050 000 kr. Det är bra att välja sparkonto som omfattas av insättningsgarantin.

Jämföra inlåningsräntor

Det kan vara stor skillnad mellan olika banker. Ta dig tid att jämföra för att hitta den högsta räntan för bäst avkastning.

Gå igenom villkor

Banker kan erbjuda olika villkor. Det finns konton där det är 0 % inlåningsränta om inte summan på sparkontot är minst 50 000 kr. Därför är det alltid betydelsefullt att förstå vad som gäller i samband med placering av pengar.

inlåningsränta

Använda inlåningsränta till sparande

Att ha ett stabilt sparande är viktigt. Ett sätt att spara är att använda konton med inlåningsränta. Det finns för- och nackdelar med denna metod.

Fördelar

 • Tryggt sparande
  – Väljer du en bank med insättningsgaranti är det ett tryggt sparande. Du kan inte förlora pengarna.
 • Pengarna finns alltid tillgängliga
  – På ett rörligt konto går det alltid att ta ut pengarna. Säljer du exempelvis fonder tar det ett par arbetsdagar innan du kan använda pengarna.
 • Flera valmöjligheter
  – Det går att välja konto med en låst tidsram liksom konto med fria insättningar och uttag.

Nackdelar

 • Historiskt sett låg avkastning
  – Att spara på konton med inlåningsränta är inte det som historiskt sett gett bäst avkastning. Ränta-på-ränta är ett exempel på sparande som gett bättre avkastning även om det är ett mer osäkert sätt att spara på.
 • Låsta pengar
  – För att få den bästa avkastningen krävs att pengarna placeras på ett fasträntekonto. Under en bestämd tidsperiod går det inte att använda pengarna.
 • Olika villkor
  – Skillnaden mellan olika banker kan vara stor. Därför är det viktigt att alltid läsa de villkor som finns.
 • Inlåningsränta är ett stabilt sätt att få avkastning på sitt sparande och bra även för nybörjaren. Det är lätt att komma igång och spara. På marknaden finns många aktörer som erbjuder konton med inlåningsränta.

inlåningsränta

Denna artikel skrevs 2023-07-31 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:38

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel