5 saker att tänka på när du jämför kreditkort - Likvidum
Hem » 5 saker att tänka på när du jämför kreditkort
Viktor Ström

Av: Viktor Ström

Uppdaterad: 4 januari, 2024

Array

Därför ska du jämföra kreditkort

Ett kreditkort kan vara ett bra alternativ till ett traditionellt lån. Här kan du själv välja om du vill återbetala hela skulden direkt eller om du vill dela upp återbetalningen över tid. Dessutom kommer de flesta kreditkort med både bonussystem och förmånliga försäkringar.

Olika kreditkort kan dock skilja sig åt en hel del, dels vad gäller ränta och avgifter, men också när det kommer till förmåner. Därför bör du alltid jämföra kreditkort innan du bestämmer dig.

I den här artikeln listar vi fem viktiga saker att tänka på när du jämför kreditkort. På så sätt kan du enklare hitta ett kort med passande villkor och bonusar.

1. Se till att du uppfyller kraven

Det första du bör göra när innan du jämför kreditkort är förstås att kontrollera att du uppfyller kraven. Kraven för att kunna ansöka om ett kreditkort kan nämligen variera en hel del beroende på kreditgivare.

De mest grundläggande kraven brukar dock vara att du är minst 18 år, har en fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar. Det finns emellertid några få aktörer som beviljar krediter trots anmärkningar, så länge du har en god ekonomi i övrigt. Då får du dock även räkna med att få en högre kreditränta.

2. Titta alltid på den effektiva räntan

Ett misstag många gör när de jämför lån såväl som krediter är att de enbart tittar på den nominella räntan. Denna ränta, som även kallas för årsränta, visar bara själva lånekostnaden. Den tar alltså inte hänsyn till några andra avgifter som tillkommer i samband med krediten.

Även om en kredit har en låg årsränta kan det tillkomma flera avgifter som gör den betydligt dyrare än vad den verkar. Därför ska du alltid utgå efter den effektiva räntan. Den inkluderar nämligen samtliga kostnader för krediten och ger dig därmed en bättre bild av den faktiska kreditkostnaden.

Tänk på! De flesta kreditkort har en individuell ränta. Detta innebär att kreditgivaren avgör vilken ränta just du får efter en kreditbedömning med hjälp av underlag från ett kreditupplysningsföretag. Du kan därmed inte veta vilken ränta du får innan du ansöker.

Glöm inte uttagsavgifterna och valutapåslag

Andra avgifter som är viktiga att titta på är uttagsavgiften och valutapåslaget. Uttagsavgiften betalar du när du tar ut kontanter och valutapåslaget tillkommer om du handlar i en annan valuta än svenska kronor.

Dessa avgifter kan därmed vara extra viktiga för dig som planerar att använda kreditkortet mycket i utlandet. Välj då ett kort med så låga avgifter som möjligt.

Man betalar med sitt kontokort via laptop

3. Kontrollera den räntefria krediten

De flesta kreditkort kommer med en så kallad räntefri period som kan sträcka sig ifrån 30 dagar upp till 55 dagar. Om du återbetalar det kreditbelopp du utnyttjat inom denna period behöver du inte betala ränta. Skulle du däremot välja att dela upp betalningen kommer krediträntan att börja ticka.

Som du säkert förstår finns det goda anledningar att välja ett kort med så lång räntefri kredit som möjligt. Detta ger dig bättre möjligheter att återbetala din skuld inom den räntefria perioden, vilket också innebär en lägre kreditkostnad.

4. Se över bonusmöjligheterna

Som tidigare nämnt kommer de flesta kreditkort med olika förmåner. Det kan till exempel röra sig om färdiga rabatter tillgängliga för alla kortinnehavare eller poängsystem där du samlar poäng på allt du köper. Poängen kan du sedan byta ut mot rabatter på exempelvis mat, drivmedel eller resor.

Kreditkortet kan också ha förmåner i form av diverse försäkringar, där reseförsäkringen och avbeställningsskyddet är de allra vanligaste. Vissa, mer exklusiva kort ger dig dessutom tillgång till flygplanslounger och conciergeservice.

När du jämför kreditkort kan det vara en god idé att fundera över vilka förmåner du vill ha och faktiskt kommer att använda. Reser du mycket kan ett kort med många reseförmåner passa bäst. Kör du mycket bil kan ett bensinkort kanske vara ett bättre alternativ.

5. Läs försäkringsvillkoren

Om kreditkortets försäkringar är extra viktiga för dig kan det vara bra att titta extra noga på försäkringsvillkoren. De kan nämligen skilja sig åt mellan olika kreditgivare. Ta reda på vad som krävs för att försäkringen ska gälla, hur länge den gäller och hur du gör för att utnyttja den.

Sammanfattning

Ett kreditkort kan erbjuda både flexibilitet och förmåner. Det kan också fungera bra som en buffert vid oförutsedda kostnader. Innan du ansöker om ett kreditkort är det dock viktigt att du jämför olika alternativ. På så sätt ökar chansen att du hittar ett prisvärt kort som passar just dig och din livsstil.

Denna artikel skrevs 2021-10-08 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 08:52


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel