Låneförmedlarbloggen

– Aktuella artiklar, goda råd och guider om lån och privatekonomi

Nyfiken på hur du kan förbättra din privatekonomi? Här hittar du hittar du artiklar och blogginlägg om lån, sparande och annat som påverkar din privatekonomi. Läs våra tips och råd kring lån, sparande och privatekonomi i allmänhet. Läs hur du får lägsta möjliga ränta när du lånar pengar eller hur du sänker kostnaden för dina befintliga krediter och mer pengar över varje till annat. Vi reder även ut hur populära lån- och finansprodukter funkar, vad vanligt knepiga bankbegrepp betyder och annat som är bra att ha koll på.

Ränteskillnadsersättning

Ränteskillnadsersättning

Läs mer
P2P-lån

P2P-lån

Läs mer
Lös lån

Lös lån

Läs mer
Medlåntagare

Medlåntagare

En medlåntagare är en person som står med och delar på ansvaret för ett lån. Med en medlåntagare får du bättre chanser till en bra ränta.
Läs mer
Topplån

Topplån

Topplån var ett vanligt begrepp innan det så kallade bolånetaket infördes av Finansinspektionen 2010. Innan regeländringen delade bankerna ofta bolånet i två separata delar, topplån och bottenlån. Bottenlånet var det...
Läs mer
Låneränta

Låneränta

Räntan avgöra hur mycket du betalar för ett lån. Men hur gör man för att få en riktigt bra låneränta? Läs våra tips om du kan förbättra dina chanser att...
Läs mer
Skatteåterbäring 2021 – Alla datum

Skatteåterbäring 2021 – Alla datum

När kommer skatteåterbäringen 2021? Vi har alla datum som rör deklarationen och skatteåterbäringen. Läs också om nya skatteregler för 2021.
Läs mer
Inkomstbasbelopp

Inkomstbasbelopp

Inkomstbasbeloppet fastställs varje år av Pensionsmyndigheten och används för att beräkna nivån på allmänna pensioner.
Läs mer
OCR-nummer

OCR-nummer

OCR-nummer används för att indentifiera den som betalar en faktura. OCR är en förkortning för Optical Character Reading. Läs mer om hur OCR-nummer funkar här.
Läs mer
Buffert

Buffert

En buffert är ett sparande för oväntade utgifter och krissituationer. Läs mer om hur du kommer igång med din egna buffert.
Läs mer
Snittränta

Snittränta

Snitträntan är den genomsnittliga bolåneräntan som kunderna betalar till en specifik bank. Sedan 2015 måste bankerna publicera sina snitträntor.
Läs mer
Referensräntan

Referensräntan

Riksbanken fastställer den gällande referensräntan två gånger om året, den 1 januari och den 1 juli. Den gällande referensränta ska alltid motsvara reporäntan från föregående halvår. Om referensräntan behöver justeras...
Läs mer
Soliditet

Soliditet

Soliditet är ett nyckeltal som visar ett företags betalningsförmåga. Soliditen visar hur mycket skulder företaget har i förhållande till eget kapital.
Läs mer
Vad är inflation

Vad är inflation

Inflation innebär att priserna i en nationell ekonomi stiger. Det kan leda till att lönerna ökar vilket pressar upp priserna ännu mer. Något som skapar en negativ spiral.
Läs mer
Kalkylränta

Kalkylränta

Kalkylräntan är en räntesats som används av banker och andra långivare vid bolån. Syftet är att räkna ut hur höga räntekostnader bolånekunder klarar av att betala om räntan skulle höjas.
Läs mer
Vad är handpenning?

Vad är handpenning?

Handpenning är det belopp du betalar i förskott när du köper en vara som en bostad. Handpenning är i regel 10% av priset.
Läs mer
Vad är stämpelskatt?

Vad är stämpelskatt?

Stämpelskatt eller lagfartskostnad som den också kallas är en skatt som du betalar vid köp av fastigheter och tomträtter. Nivån på stämpelskatten skiljer sig åt beroende på om köparen är...
Läs mer
Ta lån

Ta lån

Funderar du på att ta ett lån? Se till att få bästa möjliga ränta. Hos kan du jämföra bankernas räntor innan du bestämmer dig. Ett enkelt sätt att hitta billigaste...
Läs mer
Hypotekslån

Hypotekslån

Ett hypotekslån är samma sak som ett lån med säkerhet där du har äganderätten till säkerheten. Bolån är ett vanligt exempel på hypotekslån.
Läs mer
Belåningsgrad

Belåningsgrad

Belåningsgrad är ett mått på hur stort ett bolån är i förhållande till bostadens värde. Belåningsgraden påverkar bland annat hur du ska amortera på lånet varje år.
Läs mer
Påminnelseavgift

Påminnelseavgift

Påminnelseavgift är en avgift som företag har rätt att ta ut om du är sen med en betalning. Påminnelsen får högst vara 60 kronor.
Läs mer
1 2 3 4

Behöver du ett lån?

Likvidum är en låneförmedlare och gratis jämförelsetjänst. Hos oss kan du jämföra villkor, räntor och kostnader för lån från ett urval av Sveriges främsta långivare – helt kostnadsfritt. Låna pengar smartare och billigare.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej