ID-kapning - vad är det och hur kan du skydda dig?
Hem » Vad är ID-kapning?

Vad är ID-kapning?

ID-kapning är namnet på en brottslig handling som kan ge fängelse i upp till två år. Det händer om någon utger sig för att vara dig genom att använda dina personliga uppgifter, exempelvis för att låna pengar i ditt namn, eller köpa saker på internet. I det här inlägget förklarar vi mer om vad ID-kapning är, hur det går att skydda sig och vad du ska göra om ID-kapning händer.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-12-05 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 10:01

Id-kapning

Syftet med ID-kapning

Ett annat ord för ID-kapning är ID-stöld – någon stjäl din identitet. ID-kapning är ett relativt vanligt brott där det kan vara svårt att få fast den skyldige. Personen som utför brottet kan sitta på andra sidan jordklotet och helt sakna koppling till den drabbade.
Bedragaren utför ID-kapningen i syfte att göra en ekonomisk vinst. Vid en lyckad ID-kapning har de i många fall fått tillgång till ditt BankID eller på annat sätt använder dina personuppgifter online. Det finns ID-kapning som sker i exempelvis en fysisk butik, det är dock mindre vanligt och vi har valt att lägga fokus på det digitala. Bedragarna kan exempelvis teckna ett blancolån i ditt namn. De behåller pengarna själv och du står kvar med en låneskuld.
Några typer av ID-kapningar som förekommer för att få till gång till ditt BankID är:

 • Nätfiske
  – Vid nätfiske skickar bedragare ut mejl eller skapar en hemsida som ser trovärdig ut där du blir ombedd att identifiera dig med BankID. När du identifierar dig så kan bedragaren utföra sin ID-kapning.
 • Skadlig programvara
  – En skadlig programvara som installeras på din mobil eller dator utan att du vet om det. ID-kapning sker då när du öppnar BankID för att exempelvis logga in på din bank. Programvaran kan då läsa av dina uppgifter för att användas av bedragaren.
 • Spoofing
  – Bedragare kan ringa upp dig och utge sig för att komma från en myndighet, din bank eller låtsas vara en familjemedlem. Då kan en ID-kapning utföras genom att de uppmanar dig att logga in med BankID eller låna ut pengar.
 • Fysisk ID-kapning
  – Om du tappar din mobiltelefon kan den som får tag i den logga in på dina konton med den fysiska enheten.

Tänk på att BankID är en värdehandling och ska hanteras varsamt. Vill du ha mer konkreta råd om ID-kapning finns det mer att läsa hos BankID och Polisen.

ID-kapning

Hur upptäcker du ID-kapning?

Många av tillvägagångssätten för ID-kapning kan vara svåra och upptäcka. Var uppmärksam på ovanlig aktivitet, det kan vara kreditupplysningar som du själv inte har begärt. Likvidum ringer inte upp och ber dig att logga in med BankID. Blir du osäker är det bättre att be om att själv få ringa upp. Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Varje gång som du använder BankID är det viktigt att dubbelkolla så att du legitimerar dig till rätt företag. Ett enkelt sätt att försöka och skydda sig mot ID-kapning.

11 skydd mot ID-kapning

Vad finns det för skydd mot ID-kapning? Det finns inget skydd som garanterar att inget kommer att hända, men det finns en del sätt att minska risken för ID-kapning. Här kommer 11 tips mot ID-kapning:

 1. Skydda inloggningsuppgifter
  – Skriv inte upp dina inloggningsuppgifter på fysiska lappar och förvara synligt. Undvik också att förbli inloggad på alla enheter, spara inte lösenord automatiskt och logga alltid ut när du är klar.
 2. Var uppmärksam på nätfiske
  – Nätfiske kan förekomma överallt. Blir du osäker så kontakta företaget själv. Beställ inte från hemsidor som verkar konstiga utan fråga om hjälp.
 3. Använd säkra lösenord och tvåfaktorsautentisering
  – Lösenord är personliga. Använd ett svårt lösenord, inte ditt namn och året som du föddes. Tvåfaktorsautentisering innebär att efter du angett lösenord kan exempelvis ett sms med en kod skickas till din mobil som du måste fylla i.
 4. Spärr för obehörig adressändring
  – Spärr för obehörig adressändring sker via Skatteverket. En adressändring kan då endast ske genom att logga in med BankID på deras hemsida, inte via en pappersblankett.
 5. Byt lösenord med jämna mellanrum
  – Uppdatera dina inloggningsuppgifter med jämna mellanrum. Det är bekvämt att ha samma lösenord överallt och under lång tid men inte särskilt säkert.
 6. Använd säkerhetsprogram
  – Säkerhetsprogram som antivirusprogram skyddar din dator. Skulle ett virus ta sig in så kommer det att upptäckas.
 7. Var försiktig med okända nätverk
  – Okända nätverk är osäkra och kan spara dina inloggningsuppgifter. En ökad risk för att någon obehörig kommer åt det de vill och kan göra en ID-kapning.
 8. Skydda dina värdehandlingar
  – Skydda din mobil med ett lösenord så att inte vem som helst kan använda den. Ha uppsikt över dina saker och minska risken för att de blir stulna. Aktivera tjänster som gör att du kan spåra enheten om den försvinner, som Find my iPhone.
 9. Kreditupplysningar
  – Var uppmärksam på om det kommer kreditupplysningar som du inte har genomfört. Då kan det vara någon som försöker genomföra en ID-kapning.
 10. Håll dig uppdaterad
  – Försök att hålla dig lite uppdaterad inom området. Olika typer av ID-kapningar kan vara mer förekommande än andra och metoderna förändras ständigt.
 11. Spärr hos olika företag
  – Brukar du betala med företag som exempelvis Klarna så går det att aktivera så att alla köp måste skrivas under med BankID istället för att enbart dina personuppgifter är tillräckliga.
 12. Det går inte att skydda sig helt från ID-kapningar. Istället går det att aktivt förebygga och göra det svårare att komma över dina uppgifter. Att ha grundläggande kunskap om de metoder som används gör det lättare att skydda sig. – Pontus Wiss

ID-kapning

Om ID-kapning händer

Upptäcker du att en ID-kapning har hänt? Då bör du agera snabbt för att bedragarna ska få tillgång till så lite som möjligt.

Gör detta om du har blivit utsatt för ID-kapning

Polisanmäl

Även om det inte finns mycket information om din ID-kapning ska du upprätta en polisanmälan. Tänk på att spara din anmälan för att kunna använda tjänster som kan ha blivit begränsade efter att de spärrats.

Spärra dina tjänster

Spärra ditt BankID som är en värdehandling. Det går också att be om en tillfällig spärr hos kreditupplysningsföretag som gör att det inte går att exempelvis ansökan om ett billån och beställa ett nytt bankkort.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Försäkringar kan innehålla rättshjälp och du kan ha rätt till ersättning eller liknande. Kontakta ditt försäkringsbolag och be om hjälp. Även banken kan vara till viss hjälp. Har du ett särskilt ID-skydd kan det finnas specifik hjälp.

Bestrid allt

Bestrid alla fakturor, lån och allt annat. På så sätt har du inte godkänt det. Betala aldrig för något som du vet är resultatet av en ID-kapning.


Om ID-kapning händer är det lätt att bli stressad. I så fall är det bra att fråga om hjälp. Det kan vara från en familjemedlem eller anhörig som finns där som stöd. Behöver du prata finns Brottsofferjouren som är gratis att ringa eller chatta med. De finns där och bemöter brottsoffer.

ID-kapning

Sammanfattningsvis om ID-kapning

ID-kapning är ett vanligt brott att bli utsatt för. Det kan upplevas obehagligt och vara svårt att faktiskt få bedragaren dömd för brottet. Genom att själv aktivt arbeta med din IT-säkerhet så går det att minska risken för att bli utsatt.
Blir du exempelvis uppringd av ett företag och är osäker på om det är seriöst så är det bästa att själv ringa tillbaka. Likvidum kommer aldrig att ringa upp dig och be dig att legitimera dig med BankID, om inte du har kontaktat oss eller väntar på samtal. Du är alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!

ID-kapning

Källor vi har använt oss av

Denna artikel skrevs 2023-12-05 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 10:01

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel