A-skattsedel - vad är det och hur fungerar det? - [2024]
Hem » A-skattsedel

A-skattsedel

Varje anställd med lön måste enligt lag betala skatt. Skatten dras normalt av arbetsgivaren och skickas till Skatteverket, men för att arbetsgivaren ska veta vilket belopp den ska dra måste den anställda lämna in en A-skattsedel. Det är nämligen A-skattsedeln som visar vilken skattetabell arbetsgivaren ska följa.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-04-04 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 09:58

A-skattsedel

Vad är A-skattsedel?

Som anställd i Sverige är du enligt lag skyldig att betala inkomstskatt på din lön. Varje månad kommer din arbetsgivare att göra ett skatteavdrag och betalar in skatten till Skatteverket tillsammans med arbetsgivaravgifterna. Men för att veta vilken av de 12 skattetabeller arbetsgivaren ska utgå efter i skatteavdraget måste den anställda visa sin A-skattsedel.

En A-skattsedel är ett intyg utfärdat av Skatteverket som helt enkelt visar vilken skattetabell en arbetsgivare ska använda när de drar inkomstskatt på din lön. Bokstaven A i A-skattsedel står för ”anställning”, men trots det kan även pensionärer inneha A-skattsedel.

I vissa situationer behöver dock anställda inte lämna in någon A-skattsedel. Exempel på sådana är när arbetsgivaren använder ett löneprogram eller när den gör en CSR-förfrågan hos Skatteverket.

A-skatten är preliminär

Eftersom A-skatten är en preliminär inkomstskatt är det inte möjligt att sammanställa den slutliga skatten innan den anställde fyllt i sin inkomstdeklaration. Först då kan du se om du betalat för mycket i skatt (vilket ger dig skatteåterbäring) eller för lite (vilket gör att du måste göra en extra inbetalning).

A-skattsedel

Vad innehåller A-skattsedeln?

Med hjälp av A-skattsedeln kan din arbetsgivare avläsa uppgifter som säkerställer att de drar av och betalar in rätt skattesats. Intyget visar bland annat information om:

  • Folkbokföringsadress på den anställda
  • Hemkommun
  • Skattetabell
  • Särskilda beslut gällande skatteavdrag från Skatteverket
A-skattsedel

Det är den anställda som beställer A-skattsedel

För att arbetsgivaren ska veta hur mycket skatt den ska dra av på din lön är det viktigt att du beställer en A-skattsedel från Skatteverket redan innan du påbörjar din anställning. Det gör du enkelt på Skatteverkets hemsida.

Värt att nämna är dock att du måste vara folkbokförd i Sverige för att kunna beställa en A-skattsedel. Saknar du person- eller samordningsnummer ska du ansöka om preliminär A-skatt genom att fylla i blanketten SKV 4402. Den avser personer som vistas i Sverige sex månader eller längre och som arbetar under tiden.

A-skattsedeln beställer du hos Skatteverket genom att logga in med din BankID. Du kan antingen skriva ut intyget och lämna in det eller mejla PDF-filen direkt till din arbetsgivare. Vill du ha A-skattsedeln hemskickad kommer den till din bokföringsadress.

Tips! Skaffa en digital brevlåda om du vill få all post från myndigheter elektroniskt på ett och samma ställe.

A-skattsedel

Jämkning av A-skatten

För att få rätt skatt från början kan du ansöka om jämkning av A-skatt. Även om A-skatten dras enligt en skattetabell kan det hända att du betalar för mycket i slutändan. Det kan bero bland annat på att du har ett säsongsarbete, höga ränteutgifter eller gör reseavdrag.

I dessa fall kan skatteavdraget vara för högt för dig och med hjälp av jämkning kan du få jämnare inkomster under året.

Jämkning av A-skatten gör du genom att logga in på Skatteverket eller genom att fylla i blankett SKV 4302. Tänk på att göra det senast den 8 november om du vill att jämkningen ska börja gälla från den 1 januari.

A-skattsedel

FA-skatt – För dig som är anställd och driver egen firma

F-skatt betalas som bekant av den som bedriver en näringsverksamhet. Med det sagt är det möjligt att driva egen firma och samtidigt vara anställd. I detta fall måste du ha både F-skatt och inneha A-skattsedel.

Skillnaden mellan A-skatt och F-skatt består i vem ansvarar för att betala arbetsgivaravgifter och dra av skatt på lönen. En företagare med F-skatt betalar in själv skatt och avgifter. För en anställd med A-skattsedel är det arbetsgivaren som betalar sociala avgifter och preliminärskatt.

För dig med företag som även har anställningsinkomster räcker det inte att bli godkänd för bara F-skatt eftersom F-skatt inte får användas vid anställning. Då ska du istället ansöka om att bli godkänd för FA-skatt.

Har du FA-skatt är det din arbetsgivare som betalar arbetsgivaravgifter och drar av skatt på din lön. Din skyldighet är att betala dina egenavgifter och preliminärskatt på inkomster i näringsverksamheten.

När du åtar dig uppdrag och fakturerar dina kunder ska du alltid hänvisa till F-skatten. Då har du nämligen rätt att göra avskrivningar och avdrag för kostnader inom företaget.

A-skattsedel

A-skattsedel summering

A-skattsedel är ett viktigt intyg för dig som är anställd. Den innehåller nämligen information om din folkbokföringsadress, hemkommun och skattetabell, vilket visar din arbetsgivare vilken inkomstskatt de ska dra av på din lön.

Du bör beställa en beställa A-skattsedel redan innan du börjar på ditt nya arbete. Det gör du enkelt på Skatteverkets hemsida, antingen i blankettform eller PDF-format.

A-skattsedel

Denna artikel skrevs 2022-04-04 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 09:58


Digital specialist och innehållsansvarig

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel