Lånekalkyl - vad är en lånekalkyl & hur används de? - [2024]
Hem » Vad är lånekalkyl?

Lånekalkyl – vad är det & hur gör man?

När du är i färd med att söka ett lån av något slag bör du alltid göra en ordentlig uträkning av vad lånet kommer att kosta dig och hur det kommer att påverka din privatekonomi. En lånekalkyl är således en detaljerad uträkning av hur ditt framtida lån kommer att se ut, vilket ger dig en god överblick.

Vad kommer den nya bilen eller renoveringen av köket egentligen att kosta dig?

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:48

lånekalkyl

Så gör du en egen lånekalkyl

Innan du ansöker om ett lån behöver du alltså göra en lånekalkyl för att se om det tänkta lånet kommer att rymmas i din budget. Summan du lånar ska du vara så säker det bara går att du kommer att kunna betala tillbaka utan att sätta dig själv i knipa. Det vill säga att du behöver räkna med marginal då du måste ha utrymme för eventuella räntehöjningar, särskilt om det gäller ett större lån med flera års löptid.

lånekalkyl

När du gör din lånekalkyl är det dessa uppgifter du behöver ta fram:

  • Beloppet du vill låna
  • Gällande räntesats
  • Lånets löptid, det vill säga den tid du har att betala tillbaka lånet
  • Avgifter och övriga kostnader
  • När du har dessa siffror på plats är det dags att räkna på lånet och se vad det kommer att kosta dig och hur det kommer att påverka din ekonomi.
lånekalkyl

Lånekalkyl hos långivare och banker

När du söker ett lån är det bra att gå via en låneförmedlare vilket idag är det enklaste sättet då du gör allt online. Många låneförmedlare, banker och låneinstitut har en lånekalkylator på sina hemsidor men du kan också räkna ut din kalkyl själv.

Skillnaden är att när du använder en lånekalkylator får du exakta beräkningar utifrån de uppgifter du skrivit in. Men ska du göra en enkel lånekalkyl duger papper, penna och miniräknare gott och väl.

lånekalkyl

Lånekalkylen visar hur mycket du klarar av att låna

När du gjort din kalkyl kan du lättare se hur stor påverkan räntan har på dina månadskostnader. Sker det en liten förändring av räntan påverkar det kostnaderna påtagligt.

Tänk, kalkylera och sist men inte minst jämför räntorna på olika lån. Det gör du enkelt via en låneförmedlare vars tjänst är kostnadsfri – en låneförmedlare hjälper dig att jämföra långivare och kostnader för olika lån. Ytterligare en fördel är att låneförmedlaren endast tar en UC, vilket är bra för din kreditvärdighet.

Tänk även på att när du räknar ut räntan själv så räknar du fram den nominella räntan. Den effektiva räntan är den du ska titta på när du jämför vad det kostar att låna pengar hos olika banker och långivare. Det är den ränta du betalar varje månad, inklusive olika avgifter. Men för att räkna ut den effektiva räntan bör du använda en lånekalkylator för att få rätt siffror.

Räkneexempel lånekalkyl:

Fia vill teckna ett billån på 60 000 till en begagnad bil och ska göra en lånekalkyl innan hon bestämmer sig. Räntan på lånet är 7 procent och återbetalningstiden 12 månader. Först måste hon multiplicera räntesatsen med lånebeloppet = räntekostnaden. Därefter addera räntekostnaden med lånebeloppet och dela summan hon får med 12.

Fia räknar: 0,07 x 60 000 = 4 200, 4 200 + 60 000 = 64 200, 64 200 / 12 = 5350 kr.

Nu kan Fia ta ställning till om det här lånet är värt hennes behov av bilen eller om hon ska se sig om efter ett lån med lägre ränta, kanske ska hon rent av ska vänta med bilköpet och spara till bilen istället.

En låneförmedlare kan hjälpa dig med lånekalkylen

Om du känner dig osäker på hur du ställer upp en kalkyl innan du lånar pengar eller om du inte vet vilka räntesatser du kommer erbjudas, då kan vi hjälpa dig. Våra lånerådgivare hjälper kunder varje dag med att räkna på vilka lån de klarar av och hur lång löptid de ska låna på. Ansök hos oss så får du direkt hjälp att räkna rätt och välja rätt.

Om du har ett eller flera lån med hög effektiv ränta kan vi också hjälpa dig att hitta ett omstartslån. Med ett omstartslån kan du lösa dina tidigare lån och samla dem i ett större lån med lägre ränta. På så sätt kan du få ner dina kostnaden för ditt lån rejält.

lånekalkyl

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:48


Digital specialist och innehållsansvarig

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel