Konsumtionslån

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån avsett för privat konsumtion. Du kan använda ett konsumtionslån till vad du vill och ingen säkerhet krävs. Med ett konsumtionslån kan du låna upp till 600 000 kronor. 

 

Behöver du ett konsumtionslån? Jämför räntan hos olika långivare och banker hos oss innan du bestämmer dig. Då kan du få en bättre deal och lägre månadskostnad

 

Snabbfakta om konsumtionlån:

 

 • Ingen säkerhet krävs för konsumtionslånIngen säkerhet krävs för att låna
 • Räntan sätts individuelltRäntan sätts individuellt på den sökande
 • Avsett för privt konsumtionAvsett för privatkonsumtion
 • Maximalt lånebelopp med konsumtionslån är 600 000 krMaximalt lånebelopp = 600 000 kr
 • Konsumtionslån kallas också privatlån och blancolånKallas även privatlån och blancolån
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  kr

  Ange en ett giltigt värde i hela tusental

  0 kr
  600 000 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-09-19).

Säker ansökan
BankID UC

Vad är ett konsumtionslån?

Konsumtionslån är samma sak som blancolån och privatlån, d.v.s. ett lån utan säkerhet som är avsett för privat konsumtion. För att teckna ett konsumtionslån krävs inget säkerhet, det är alltså inte knutet till en specifik vara eller ett särskild ändamål. Låntagaren kan därför fritt bestämma vad lånet ska användas till. Eftersom det inte finns någon säkerhet kommer konsumtionslån (eller andra konsumentkrediter som fungerar på samma sätt) i regel med högre ränta än motsvarande lån med säkerhet.

 

Varför heter det konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån utan säkerhet som är avsett för just privat konsumtion. Det betyder att du kan använda lånet till precis vad du vill. Finansiera renovering av hemmet, en ny bil, en resa med familjen, ny laptop eller något annat projekt som är viktigt för dig.

 

Eftersom ett konsumtionslån inte är knutet till en särskild vara eller ett specifikt ändamål, som exempelvis ett billån eller bostadslån med säkerhet är, kan du använda pengarna till precis vad du vill.

 

Konsumtionslån marknadsförs under en rad olika beteckningar. Privatlån, blancolån, lån utan säkerhet. Det är egentligen alla samma sak. Alla är i grund och botten lån avsedda för privat konsumtion. Ett konsumtionslån. Hos de stora etablerade bankerna kallar man i regel och av tradition konsumtionslån för blancolån.

 

Vem erbjuder konsumtionslån?

Konsumtionslån erbjuds av många olika banker, långivare och kreditinstitut. Vissa erbjuder både lån med säkerhet som bolån, billån (med säkerhet) och rena konsumtionslån. Andra har specialiserat sig på konsumtionslån av en viss typ, som snabblån på små belopp.

 

Eftersom olika långivare har olika profil, riktar sig till olika kundgrupper och dessutom gör olika riskbedömningar kan räntan skilja sig åt en del beroende på vilken långivare du väljer. Av den anledningen är det klokt att jämföra olika långivare och deras räntor hos en låneförmedlare innan du bestämmer dig för ett alternativ.

 

Vi på Likvidum samarbetar med urval av Sveriges främsta långivare inom konsumtionslån-segmentet.  Några exempel är medlemsägda Coop Bank och Santander Consumer Bank  en del av världens femte största bank; Banco Santander. Båda bankerna erbjuder privatlån upp till 350 000 kr.

 

Andra nämnvärda exempel på aktörer som erbjuder konsumtionslån är Lendify som specialiserat sig på så kallade peer-to-peer-lån upp 500 000 kr, Konsumentkredit, Nordax bank som erbjuder konsumtionslån upp till 600 000 kr och Credento som satsat på mindre lån från 1000 kr upp till 50 000 kr.

 

Hur mycket pengar kan jag låna med ett konsumtionslån?

Det finns gränser för hur mycket du kan låna utan säkerhet. Idag är det maximala beloppet för ett konsumtionslån 600 000 kronor. Behöver du mer pengar än så och vill ha ett enda lån, krävs en säkerhet. Det betyder inte att alla långivare som erbjuder konsumtionslån lånar ut så mycket. Vissa har lägre gränser som 350 000 kronor eller 200 000 kr. De flesta konsumtionslån ligga i spannet mellan 10 000 kronor och 500 000 kronor. Det finns dock många långivare som specialiserat sig på mindre konsumtionslån.

 

Riktigt små konsumtionslån kommer dock ofta med höga räntor och avgifter och marknadsförs ofta som snabblån eller smslån. Den typen av dyra konsumtionslån kan vara ett alternativ i en krissituation. Exempelvis om man inte har pengar till hyran månad eller måste besöka tandläkaren akut och kan betala tillbaka lånet snabbt. Om du planerar att använda pengarna till just vanlig konsumtion är snabblån inte att rekommendera eftersom de i regel har väldigt höga ränta och avgifter.

 

En del nischade långivare erbjuder lån utan säkerhet på små belopp, alltså under 10 000 kronor och ända ner till en femhundralapp. Då rör det sig oftast om ett lån med väldigt kort löptid och en hög ränta och/eller höga tilläggsavgifter. Den typen av konsumtionslån marknadsförs ofta som snabblån, smålån eller under det äldre begreppet smslån.

 

Kreditprövning för konsumtionslån

Till syvende och sist är det inte långivarens beloppsgränser som avgör hur mycket du kan låna utan din egna betalningsförmåga. Alla långivare är skyldiga att ta reda på hur din betalningsförmåga ser ut innan de beviljar ett lån. Denna granskning kallas kreditupplysning och utförs av externa kreditupplysningsbolag som Bisnode eller Upplysningscentralen.

 

Vid kreditupplysningen tittar man bland annat på din inkomst, anställningsform och eventuella tidigare skulder och betalningsanmärkningar. Om din ekonomi ser bra ut, exempelvis om du har fast jobb, inga betalningsanmärkningar och skött tidigare skulder väl, har du goda möjligheter att få ett konsumtionslån beviljat.

 

Hur din ekonomi ser ut påverkar också hur mycket du kan låna. Något förenklat kan man säga att ju bättre din inkomst är desto mer pengar kan du låna. Ett enkelt sätt att ta reda på hur mycket du kan låna är att göra en gratis jämförelse hos en låneförmedlare.

 

Vem kan ansöka om konsumtionslån?

För att ansöka om ett konsumtionslån genom oss på Likvidum ska du vara minst 18 år och ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden. Din inkomst kan vara i form av lön eller pension. Du ska också vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka och får inte hs några skulder hos Kronofogden. Tidigare skuldkonto hos Kronofogden är okej, så länge skulderna är helt återbetalda sedan minst sex månader.

Om du har flera skulder sedan tidigare, till exempel snabblån, avbetalningskrediter och andra dyra lån kan det vara klokt att samla dem i ett större konsumtionslån. Ett så kallat hopbakslån.  Då kan du spara stora summor eftersom räntan på sådana konsumtionslån ofta är lägre.

Grundkrav för konsumtionslån:

 

 • Minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Månadsinkomst minst 10 000 kr
 • Inga skulder till Kronofogden

 

Finns det några nackdelar med konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är som nämnt ovan ett lån utan säkerhet. Räntan tenderar att vara högre på lån utan säkerhet än vad de är på lån med säkerhet. På ett konsumtionslån sätts räntan så gott som alltid individuellt på den sökande efter kreditprövning.

 

Det är din betalningsförmåga och ekonomiska historik, t.ex. din inkomst, anställningsform och hur du skött tidigare skulder som ligger till grund för din personliga ränta på ett konsumtionslån.

 

Om du har låg kreditvärdighet, exempelvis på grund av tidigare betalningssvårigheter, många noteringar hos UC eller låg inkomst kan räntan bli hög. Du kan heller inte veta vilken ränta du får på ett specifikt konsumtionslån förrän du sökt lånet.

 

Det är därför du ska jämföra konsumtionslån hos en låneförmedlare som oss på Likvidum innan du bestämmer dig. Hos en låneförmedlare kan du jämföra räntan konsumtionslån från ett stort antal långivare och banker utan försämra din kreditvärdighet

 

Genom att jämföra olika konsumtionslån så sätt kan du enkelt se vilken långivare som kan ge dig lägst ränta och därefter välja det billigaste alternativet. Eftersom en vi bara tar en UC trots att du får erbjudanden om konsumtionslån från många olika banker  och långivare behöver du inte oroa dig för att försämra din kreditscore i onödan.

 

Ute efter ett konsumtionslån? Jämför olika lån och långivare kostnadsfritt och få bästa möjliga ränta.

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Frågor och svar om konsumtionslån

Vem kan ansöka om konsumtionslån? accordian

Vad kan ett konsumtionslån användas till? accordian

Hur lång återbetalningstid är det på konsumtionslån? accordian

Kostar det något att jämföra konsumtionslån? accordian

Hur mycket pengar kan jag låna? accordian

Görs det någon kreditupplysning? accordian

När betalas lånet ut? accordian

Vad blir räntan på mitt konsumtionslån? accordian

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej