Vad är ett konsumtionslån?

Konsumtionslån är samma sak som blancolån och privatlån, d.v.s. ett lån utan säkerhet som är avsett för privat konsumtion. Ett konsumtionslån är inte knutet till en specifik vara (säkerhet). Låntagaren kan därför fritt bestämma vad lånet ska användas till. Eftersom det inte finns någon säkerhet kommer konsumtionslån i regel med högre ränta än motsvarande bolån.

 

Vem erbjuder konsumtionslån?

Konsumtionslån erbjuds av många olika banker, långivare och kreditinstitut. Vissa erbjuder både lån med säkerhet som bolån, billån (med säkerhet) och rena konsumtionslån. Andra har specialiserat sig på konsumtionslån av en viss typ, som snabblån på små belopp.

 

Eftersom olika långivare har olika profil, kan rikta sig till olika kundgrupper och dessutom gör olika riskbedömningar kan räntan skilja sig åt en del beroende på vilken långivare du väljer. Av den anledningen är det klokt att jämföra olika långivare och deras räntor hos en låneförmedlare innan du bestämmer dig för ett alternativ.

 

Vi på Likvidum samarbetar med urval av Sveriges främsta långivare inom konsumtionslån-segmentet.  Några exempel är medlemsägda Coop Bank och Santander Consumer Bank  en del av världens femte största bank; Banco Santander. Båda bankerna erbjuder privatlån upp till 350 000 kr.  Andra nämnvärda exempel är Lendify som specialiserat sig på så kallade peer-to-peer-lån upp 500 000 kr, Konsumentkredit, Nordax bank som erbjuder konsumtionslån upp till 600 000 kr och Credento som satsat på mindre lån från 1000 kr upp till 50 000 kr.

 

Hur mycket kan jag låna?

Teoretiskt sett kan ett konsumtionslån vara hur stort som helst. I praktiken brukar dock de flesta konsumtionslån ligga i spannet mellan 10 000 kronor och 600 000 kronor. Hos de flesta långivare är maxbeloppet för konsumtionslån 500 000 eller 600 000 kronor. I praktiken är alltså 600 000 kr den övre gränsen för privatlån. Vill du låna mer pengar än krävs så gott som alltid en säkerhet. Det går däremot att låna mindre summor än 10 000 kronor.

 

En del nischade långivare erbjuder lån utan säkerhet på små belopp, alltså under 10 000 kronor och ända ner till en femhundralapp. Då rör det sig oftast om ett lån med väldigt kort löptid och en hög ränta och/eller höga tilläggsavgifter. Den typen av konsumtionslån marknadsförs ofta som snabblån, smålån eller under det äldre begreppet smslån.

 

Kreditprövning för konsumtionslån

Till syvende och sist är det inte långivarens beloppsgränser som avgör hur mycket du kan låna utan din egna betalningsförmåga. Alla långivare är skyldiga att ta reda på hur din betalningsförmåga ser ut innan de beviljar ett lån. Denna granskning kallas kreditupplysning och utförs av externa kreditupplysningsbolag som Bisnode eller Upplysningscentralen.

 

Vid kreditupplysningen tittar man bland annat på din inkomst, anställningsform och eventuella tidigare skulder och betalningsanmärkningar. Om din ekonomi ser bra ut, exempelvis om du har fast jobb, inga betalningsanmärkningar och skött tidigare skulder väl har du goda möjligheter att få ett konsumtionslån beviljat. Hur din ekonomi ser ut påverkar också hur mycket du kan låna. Något förenklat kan man säga att ju bättre din inkomst är desto mer pengar kan du låna. Ett enkelt sätt att ta reda på hur mycket du kan låna är att göra en gratis jämförelse hos en låneförmedlare.

 

Ute efter ett konsumtionslån? Jämför långivarnas villkor kostnadsfritt och få bästa räntan

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej