Hem » Annuitetslån

Annuitetslån

Alla lån ska betalas tillbaka. Men det finns flera sätt att amortera, alltså att betala tillbaka lånet...

 • Löptid 1-15 år
 • Jämför olika långivare & bankers ränta
 • Jämförelsetjänsten är helt kostnadsfri
Sök lån Jämför räntor
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Kundtjänst vi hjälper dig att hitta billiga billån

Vad är ett annuitetslån?

Ett annuitetslån är ett lån med annuitet. Annuitet är en amorteringsform för lån, ett sätt att betala tillbaka lånet. Med ett annuitetslån betalar du ett fast belopp för både amortering och ränta varje månad.

Beloppet du betalar är samma varje månad under annuitetslånets hela löptid. Annuitet är den vanligaste formen för amortering av lån i Sverige. De flesta privatlån och bolån är just annuitetslån. Annuitetslån används ofta för att slå ihop mindre skulder i ett hopbakslån. Genom att lösa mindre skulder med ett större annuitetslån kan du ofta få en lägre månadskostnad, då mindre krediter ofta har höga räntor.

Enkelt att planera ekonomin med annuitetslån

Annuitetslån är en förutsägbar och trygg låneform. Du betalar exakt samma summa varje månad under hela lånets löptid. Med ett annuitetslån blir det enkelt att planera din ekonomi på både kort och lång sikt eftersom månadskostnaden ligger fast. Inledningsvis, i början av annuitetslånets löptid, består månadsbetalningarna till den största delen av ränta och en mindre del amortering. I takt med att du betalar av på lånet minskar räntedelen av månadsbetalningen och andelen amortering växer.

Jämför annuitetslån

Vad är skillnaden mellan annuitetslån och lån med rak amotering?

Ett annat vanligt sätt att amortera  vid sidan av annuitet är rak amortering. Vid rak amortering amorterar du ett fast belopp varje månad genom hela låneperioden.

Räntans andel av månadsbetalning är högre i början lånet och sjunker sedan i takt med att du betalar av på lånet. Det innebär att belopp du måste betala varje månad är större i början av lånets löptid för att sedan successivt sjunka.

Rak amotering betyder alltså månadsbeloppet du betalar i början av låneperioden är högre än för motsvarande annuitetslån. Men i slutet av låneperioden kommer månadskostnaden vara lägre vid rak amortering än med ett annuitetslån.

Med ett annuitetslån betalar du som tidigare nämnt samma belopp varje månad under lånets hela löptiden. Det innebär att månadskostnaden blir lägre i början av låneperioden än vad den skulle blivit med rak amortering.

 • Betala samma belopp varje månad
 • Något högre total räntekostnad
 • Lägre månadskostnad i början av låneperioden
 • Förändring av räntan ger större effekt på månadskostnaden

Rak amortering sammanfattning

 • Månadsbeloppet sjunker successivt
 • Något lägre total räntekostnad
 • Högre månadskostnad i början av låneperioden
 • Förändringar av räntan är mindre kännbara

Annuitetslån eller rak amortering, vilket ska jag välja?

Både annuitetslån och lån med rak amortering har olika för- och nackdelar som är bra att känna till. Ett annuitetslån har fördelen att det är väldigt förutsägbart. Du vet alltid exakt hur mycket du ska betala varje månad. Något som gör det enklare att planera din privatekonomi på längre sikt.

I början av låneperioden betalar du också ett mindre sammanlagt belopp varje månad än vad du skulle betala för ett lika stort lån med rak amortering. En nackdel med annuitetslån är att den totala kostnaden ofta blir högre för ett annuitetslån än vad den blir för ett lån med rak amortering.

Den totala merkostnaden för annuitetslån dock i regel inte särskilt stor och fördelas dessutom på många betalningstillfällen. De flesta anser dessutom att den marginellt högre totalkostnaden vägs upp av annuitetslånets fördelar, som förutsägbarheten och den lägre månadskostnaden i början av lånets löptid. Väljer du ett lån rak amortering blir totalkostnad marginellt lägre. Men i gengäld får du en kännbart högre månadskostnad i början av lånets löptid.

Vad händer med mitt annuitetslån om räntan ändras?

Med ett annuitetslån betalar man som sagt samma belopp för både amortering och ränta under lånets hela löptid. Men vad händer om räntan ändras? Då blir ju räntedelen du betalar varje månad antingen för hög eller för låg. Långivaren kan hantera förändringar i ränteläget på ett av två sätt. De två olika alternativen att hantera situation när räntan går upp eller ner på annuitetslån ett kallas bibehållen annuitet och ändrad annuitet.

Alternativ 1 – Annuitetslån med bibehållen annuitet

Samma månadsbelopp men låneperioden förlängs

Det vanligaste upplägget som används om räntan ändras på ett annuitetslån är bibehållen annuitet tillämpas. Bibehållen annuitet, som också kallas falsk annuitet, innebär att du betalar samma månadsbelopp som förut även efter att räntan på ditt annuitetslån ändrats. Däremot kommer låneperioden att förlängas (om räntan går upp) eller förkortas, beroende på om räntan gått upp eller ner.

Om räntan på ditt annuitetslån har gått upp så kommer räntekostnaden att öka som andel av månadsbetalning samtidigt som amorteringsdelen minskar något. Om räntan på annuitetslånet istället gått ner så kommer räntedelen gå ner samtidigt som du amorterar mer. Du märker alltså i praktiken ingen skillnad om bibehållen annuitet tillämpas.

För- och nackdelar med bibehållen annuitet

Med bibehållen annuitet behöver du inte oroa dig för plötsligt ökade kostnader för lånet om räntan skulle gå upp. Något som är en fördel eftersom det oftast är just rörlig ränta på de flesta lån utan säkerhet.

En nackdel är att bibehållen annuitet också innebär att det kommer ta längre tid att betala tillbaka lånet. Om räntan går upp så finns det alltså risk att du kommer vara fast vid lånet längre än vad du ursprungligen föreställt dig. Om räntan ökar och låneperioden behöver förlängas så kommer långivaren kontakta dig och informera om vad som hänt.

Alternativ 2 – Annuitetslån med ändrad annuitet

Löptid står fast men månadsbeloppet justeras

Det andra alternativet som kan användas om räntan ändras på ett annuitetslån är ändrad annuitet. Ändrad annuitet, eller äkta annuitet som vissa säger, är precis som namnet antyder raka motsatsen till bibehållen annuitet.

Om ändrad annuitet tillämpas på ditt annuitetslån så kommer låneperiod inte att förändras när räntan går upp. Istället kommer månadsbeloppet för ditt annuitetslån justeras för att kompensera för ränteökningen.

För- och nackdelar med ändrad annuitet

Nackdelen med ändrad annuitet är framför allt att lånet blir mindre förutsägbart. Du kan aldrig säkert veta hur mycket du ska betala nästa månad. I de flesta fall är det här inget att oroa dig för. Förändringar av låneräntan är dock oftast marginella och inget som kommer att bli kännbart ekonomiskt.

Fördelen är att du vet exakt hur länge du kommer ha lånet. Låneperioden kommer inte att ändras bara för att räntan går upp något.

Kvinna sitter i soffa med laptop

Några av våra partners

Ikano Bank logotyp
Coop Medmera logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren Lendifys logotyp
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Santander Consumer Bank logotyp
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Komplett Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp