Annuitetslån

Alla lån ska betalas tillbaka. Men det finns flera sätt att amortera, alltså att betala tillbaka lånet. Den populäraste amorteringsformen i Sverige är annuitet. Med ett annuitetslån betalar du ett och samma belopp vid varje betalningstillfälle under hela låneperioden. 

 

Annuitetslån hos Likvidum

 

 • vit bock i blå cirkelAnnuitetslån från 10 000-600 000 kr 
 • vit bock i blå cirkelLöptid 1-15 år 
 • vit bock i blå cirkelJämför olika bankers & långivares ränta 
 • vit bock i blå cirkelJämförelsetjänsten är helt kostnadsfri
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-09-19).

Säker ansökan
BankID UC

Vad är ett annuitetslån?

Ett annuitetslån är ett lån med annuitet. Annuitet är en amorteringsform för lån, ett sätt att betala tillbaka lånet. Med ett annuitetslån betalar du ett fast belopp för både amortering och ränta varje månad.

 

Beloppet du betalar är samma varje månad under annuitetslånet hela löptid. Annuitetslån är den vanligaste formen för amortering av lån i Sverige. De flesta privatlån och bolån är just annuitetslån. Annuitetslån används också för att slå ihop skulder till ett hopbakslån – på så sätt kan du få lägre ränta.

 

Annuitetslån är en förutsägbar amorteringsform. Du betalar exakt samma summa varje månad under hela lånets löptid. Inledningsvis, i början lånets löptid, består månadsbetalningarna till den största delen av ränta och mindre del amortering. I takt med att du betalar av på lånet minskar räntedelen av månadsbetalningen och andelen amortering växer.

 

Vad är skillnaden mellan annuitetslån och lån med rak amotering?

Ett annat vanligt sätt att amortera  vid sidan av annuitet är rak amortering. Vid rak amortering amorterar du ett fast belopp varje månad genom hela låneperioden.

 

Räntans andel av månadsbetalning är högre i början lånet och sjunker sedan i takt med att du betalar av på lånet. Det innebär att belopp du måste betala varje månad är större i början av lånets löptid för att sedan successivt sjunka.

Rak amotering betyder alltså månadsbeloppet du betalar i början av låneperioden är högre än för motsvarande annuitetslån. Men i slutet av låneperioden kommer månadskostnaden vara lägre vid rak amortering än med ett annuitetslån.

Med ett annuitetslån betalar du som tidigare nämnt samma belopp varje månad under lånets hela löptiden. Det innebär att månadskostnaden blir lägre i början av låneperioden än vad den skulle blivit med rak amortering.

 

Annuitetslån sammanfattning

 

 • Betala samma belopp varje månad
 • Något högre total räntekostnad
 • Lägre månadskostnad i början av låneperioden
 • Förändring av räntan ger större effekt på månadskostnaden

 

Rak amortering sammanfattning

 

 • Månadsbeloppet sjunker successivt
 • Något lägre total räntekostnad
 • Högre månadskostnad i början av låneperioden
 • Förändringar av räntan är mindre kännbara

 

Annuitetslån eller rak amortering, vilket ska jag välja?

Kvinna beräknar kostnaden för ett annuitetslån på laptop

Både annuitetslån och lån med rak amortering har olika för- och nackdelar som är bra att känna till. Ett annuitetslån har fördelen att det är väldigt förutsägbart. Du vet alltid exakt hur mycket du ska betala varje månad. Något som gör det enklare att planera din privatekonomi på längre sikt.

 

I början av låneperioden betalar du också ett mindre sammanlagt belopp varje månad än vad du skulle betala för ett lika stort lån med rak amortering. En nackdel med annuitetslån är den totala kostnaden ofta blir högre för ett annuitetslån än vad den blir för ett lån med rak amortering.

 

Skillnaden behöver dock inte vara stor. Många anser dessutom att den marginellt högre kostnaden vägs upp av annuitetslånets fördelar, som förutsägbarheten och den lägre månadskostnaden i början av lånets löptid.

 

Vad händer med mitt annuitetslån om räntan ändras?

Med ett annuitetslån betalar man som sagt samma belopp för både amortering och ränta under lånet hela löptid. Men vad händer om räntan ändras? Då blir ju räntedelen du betalar varje månad antingen för hög eller för låg. Långivaren kan hantera förändringar i ränteläget på ett av två sätt. Bibehållen annuitet eller ändrad annuitet.

 

Annuitetslån med bibehållen annuitet

Det vanligaste upplägget som används om räntan ändras på ett annuitetslån är bibehållen annuitet tillämpas. Bibehållen annuitet, som också kallas falsk annuitet, innebär att du betalar samma månadsbelopp som förut även efter att räntan på ditt annuitetslån ändrats. Däremot kommer låneperioden att förlängas (om räntan går upp) eller förkortas, beroende på om räntan gått upp eller ner.

 

Om räntan på ditt annuitetslån har gått upp så kommer räntekostnaden att öka som andel av månadsbetalning samtidigt som amorteringsdelen minskar något. Om räntan på annuitetslånet istället gått ner så kommer räntedelen gå ner samtidigt som du amorterar mer. Du märker alltså i praktiken ingen skillnad om bibehållen annuitet tillämpas.

 

För- och nackdelar med bibehållen annuitet

Med bibehållen annuitet behöver du inte oroa dig för plötsligt ökade kostnader för lånet om räntan skulle gå upp. Något som är en fördel eftersom det oftast är just rörlig ränta på de flesta lån utan säkerhet.

 

En nackdel är att bibehållen annuitet också innebär att det kommer ta längre tid att betala tillbaka lånet. Om räntan går upp så finns det alltså risk att du kommer vara fast vid lånet längre än vad du ursprungligen föreställt dig. Om räntan ökar och låneperioden behöver förlängas så kommer långivaren kontakta dig och informera om vad som hänt.

 

Annuitetslån med ändrad annuitet

Det andra alternativet som kan användas om räntan ändras på ett annuitetslån är ändrad annuitet. Ändrad annuitet, eller äkta annuitet som vissa säger, är precis som namnet antyder raka motsatsen till bibehållen annuitet.

 

Om ändrad annuitet tillämpas på ditt annuitetslån så kommer låneperiod inte att förändras när räntan går upp. Istället kommer månadsbeloppet för ditt annuitetslån justeras för att kompensera för ränteökningen.

 

För- och nackdelar med ändrad annuitet

Nackdelen med ändrad annuitet är framför allt att lånet blir mindre förutsägbart. Du kan aldrig säkert veta hur mycket du ska betala nästa månad. I de flesta fall är det här inget att oroa dig för. Förändringar av låneräntan är dock oftast marginella och inget som kommer att bli kännbart ekonomiskt.

 

Fördelen är att du vet exakt hur länge du kommer ha lånet. Låneperioden kommer inte att ändras bara för att räntan går upp något.

 

 

Har du flera dyra lån och krediter? Då betalar du sannolikt stora summor enbart i ränta varje månad. Slå ihop dina lån till ett större lån i stället och få lägre ränta.

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej