E-legitimation - vad är det och hur skaffar du det? - [2024]
Hem » Vad är e-legitimation?

E-legitimation

Det finns tillfällen då du behöver legitimera dig för att styrka din identitet. Det snabbaste och smidigaste sättet att göra det är genom att använda e-legitimation.

I den här artikeln går Likvidum igenom mer om hur e-legitimation fungerar, hur du använder det och vad som krävs för att skaffa det.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-10-31 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:13

e-legitimation

Vad är e-legitimation?

E-legitimation är en elektronisk ID-handling som du använder när du behöver styrka din identitet, till exempel när du ansöker om lån via oss på Likvidum. På så sätt kan du bevisa att du är du och att ingen agerar i ditt namn.
På senare tid har kravet på e-legitimation ökat markant. På grund av den breda digitaliseringen av samhället har fler konsumenter upptäckt bekvämligheten med att handla på internet, skriva under kontrakt och avtal elektroniskt samt komma i kontakter med myndigheter.

e-legitimation

Olika typer av e-legitimation

BankID är den mest populära varianten av e-legitimation som används idag. Det har beräknats att BankID under 2021 har använts 6 miljarder gånger, vilket innebär 17 miljoner gånger om dygnet eller 200 gånger i sekunden (!). Legitimationen kan jämställas med en fysisk id-handling som exempelvis ID-kort eller körkort. Det som skiljer dem åt är att BankID är elektronisk och används främst på internet.
Nästan alla privata och offentliga företag, organisationer och myndigheter som erbjuder digitala tjänster kräver att deras besökare av säkerhetsskäl ska ha tillgång till BankID.

På fil i din dator

För att kunna använda legitimationen i din dator ska du först installera programvaran. Det är där BankID skapas och sparas. När du ska legitimera dig använder du programmet tillsammans med ett lösenord.

På kort

Väljer du legitimation på kort behöver du också installera programvaran på din dator. Då ska du dock även ha en kortläsare där du stoppar det fysiska kortet som är försett med ett chip.

I mobilen/surfplattan

Det bekvämaste sättet att använda en BankID är i mobilen. Här behöver du bara ladda ner en app som du ansluter till din internetbank. När du ska legitimera dig öppnar du appen och signerar med ett lösenord, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Krav för att ansöka om Bank-ID

För att kunna skaffa BankID ska du uppfylla följande villkor:

  • Du ska ha fyllt 18 år, i annat fall krävs målsmans godkännande
  • Du ska ha svenskt personnummer
  • Du ska vara kund i banken som utfärdar legitimationen

BankID utfärdas enbart av vissa banker. Dessa är:

  • Nordea
  • SEB
  • Handelsbanken
  • Skandiabanken
  • Länsförsäkringar Bank
  • ICA Banken
  • Danske Bank i Sverige
  • Sparbanken Syd
  • Ålandsbanken Sverige
e-legitimation

Hur du skaffar e-legitimation

Först är det viktigt att påpeka att det inte finns några garantier att just du kommer att få tillgång till E-legitimation. Du har nämligen ingen rätt att kräva en, utan det är banken själv som bestämmer vem den vill ge legitimation till.
E-legitimationen ”BankID” skaffar du i banken där du är kund. Börja med att ta fram ditt pass eller ID-kort med chip och symbolen för Nationell Identitetshandling. Utländska pass och svenska körkort accepteras inte. Din mobil måste ha kamera och NFC (teknik som läser av chip och som finns inbyggd i de flesta smartphones).

  1. Ladda ner BankID-säkerhetsapp. Beroende på vilken mobil du har kan du ladda appen från App Store, Google Play-butiken eller Huawei Mobile Services.
  2. Gå in på din internetbank för att aktivera din BankID.
  3. Starta BankID-appen i din telefon.
  4. Fota din ID-handling. Använder du ditt pass ska du se till att du fotar sidan som har två kontrollrader längst ner och att de syns.
  5. Blippa din handling. Ta bort fodralet från din telefon och lägg den på det stängda passets framsida. Mobilen ska ligga på sidans nedre del. Tryck därefter på ”Starta läsning”. Du får besked om allt är klart. Om inte – rör lite mobilen över passet och låt den sedan ligga still.
  6. Välj säkerhetskod. Den ska vara minst sex siffror.
  7. Klart! Du har fått din E-legitimation.

Läs mer om Bank-ID

e-legitimation

Finns det andra e-legitimationer?

Det statliga Svensk E-legitimation har godkänt BankID, men även två andra e-legitimationer. Dessa är:

  • Freja E-ID som utges av Freja E_ID Group AB
  • AB Svenska Pass utgiven av Skatteverket

Alla tre e-legitimationerna har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation, vilket gör att du som användare kan känna dig helt trygg när du använder dem.

e-legitimation

Denna artikel skrevs 2022-10-31 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:13

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel