Kontrollera skulder på bil - så gör du - Likvidum - [2024]
Hem » Kontrollera skulder på bil

Kontrollera skulder på bil – Så gör du

Det finns många fördelar med att köpa en begagnad bil. Du behöver dels inte betala för den största värdeminskningen i början, vilket gör att du kan få en förhållandevis ny bilmodell till ett bra pris. Dessutom får du oftast med all nödvändig utrustning, så som dragkrok och vinterdäck.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-04-19 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:14

skulder på bil

Vilka lagar gäller för skulder på bil?

Den 1 juli 2014 infördes en ny lag som gör att skulder kopplade till en bil följer med bilen även vid ett ägarbyte. Det innebär att Kronofogden kan ta bilen i anspråk, oavsett om det är du eller den tidigare ägaren som orsakat skulderna.
Kronofogden måste visserligen alltid försöka få betalt av den som orsakat skulderna först. Om personen inte är villig att betala kan Kronofogden beslagta bilen, om inte du som ny ägare väljer att betala dem eller om du kan bevisa att de inte uppstått under tiden du haft bilen i din ägo.
Väljer du att betala skulderna på bilen får du förstås behålla den. Men att betala någon annans skulder är förstås inte optimalt – dessutom kan det göra bilen betydligt dyrare än planerat.
Kort sagt finns det goda anledningar att kontrollera att det inte finns skulder på bilen innan du köper den. Det har faktiskt hänt att bilköpare tagit över hundratusentals kronor i skulder de köpt en begagnad bil, något du förmodligen vill undvika.

skulder på bil

Dessa skulder kan följa med bilen

Innan vi går in på hur du kontrollerar om bilen är skuldsatt kan det vara bra att känna till vilka skulder som faktiskt kan följa med bilen.
Här är några exempel:

 • Fordonsskatt
 • Trängselskatt
 • Infrastrukturavgift
 • Felparkeringsavgift

Utöver det kan även straffavgifter kopplade till skulderna tillkomma, så som försenings- och Kronofogdeavgifter.

skulder på bil

Så kontrollerar du om det finns skulder på bilen

Så hur gör man för att försäkra sig om att den begagnade bil du planerar att köpa inte har skulder sedan innan?
Det finns i regel tre olika alternativ.

 • Transportsstyrelsens e-tjänst. Via Transportstyrelsens e-tjänst ”Fordonets skulder” får du enkel tillgång till bilens betalningsinformation. Logga gärna in tillsammans med säljaren av bilen så att ni både kan se den aktuella skuldbilden. Säljaren loggar då in med behörighetskoden för fordonet och sin e-legitimation.
 • Tranportsstyrelsens kundtjänst. Du kan också vända dig till Transportstyrelsens röststyrda kundtjänst och be om informationen genom att uppge ”Ägarfrågor”.
 • Biluppgifter.se. Ett annat sätt är att besöka hemsidan Biluppgifter.se eller ladda ner deras app som ger dig gratis information om fordonets tekniska data samt annan information som kan vara av värde, exempelvis antalet ägarbyten och besiktningar. Mot en mindre avgift kan du även se aktuellt skuldsaldo.

Informationen är inte alltid uppdaterad

Ibland tar det en stund innan skulder blir registrerade i vägtrafikregistret. Parkeringsanmärkningar registreras till exempel inte förrän efter dryg vecka efter att de har utfärdats och beslut gällande trängselskatt kan ta upp till en månad.
Därmed går det tyvärr inte att vara helt säker på att uppgifterna från Tranportstyrelsen eller Kronofogden gällande skulderna på bilen är helt uppdaterade.

skulder på bil

Vad gäller om man köper bil med lån?

Det är möjligt att köpa en bil med ett aktivt billån. Här finns det två alternativ:

 • Säljaren löser lånet i samband med försäljningen. Detta är det enklaste och vanligaste alternativet för bilar med låneskulder, men kan leda till att priset på bilen blir högre.
 • Du som köpare övertar billånet och fortsätter att betala av det. Detta är emellertid ganska ovanligt, då få bilköpare är intresserade av att köpa en bil med restskuld.

Annat som är viktigt att tänka på när du köper begagnad bil

Bortsett från att kontrollera skulder på bilen du vill köpa finns det en rad andra saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer några snabba tips för dig som vill köpa begagnad bil av en privatperson.

 • Kontrollera bilen. Du vill förstås inte köpa en bil för att upptäcka att den inte fungerar som utlovat. Provkör den i minst 30 minuter, kontrollera den noggrant, både in- och utvändigt, och be om att få titta i serviceboken.
 • Skriv ett avtal. Ett köp mellan privatpersoner regleras av köplagen om ni inte kommit överens om något annat. Det är dock en trygghet för er båda att skriva ett köpeavtal innehållande villkoren i bilaffären. Se till att ni har var sitt exemplar och att båda exemplaren är undertecknade.
 • Registrera ägarbytet. Det gör ni enklast i Transportstyrelsens app ”Mina fordon”. Säljaren kan också skicka in ägarbyteshandlingar i form av blanketter om de föredrar det. Se bara till att handlingarna faktiskt skickas iväg.
 • Glöm inte försäkringen. Du måste åtminstone en trafikförsäkring i ditt namn redan när du kör hem bilen från säljaren. Har du inte det kan du behöva betala dyra böter.
skulder på bil

Denna artikel skrevs 2022-04-19 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:14


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel