Investera i solel - Här är 7 bra anledningar - [2024]
Hem » Här är 7 bra skäl att investera i solel

Investera i solel – Här är 7 bra anledningar

Visste du att mängden solenergi som träffar jorden varje timme är tillräcklig för att tillgodose mänsklighetens energibehov under ett helt år? Det säger en del om hur värdefull solel faktiskt är.

Om du vill bidra till ett bättre klimat och samtidigt göra en lönsam investering kan solel med andra ord vara något för dig. Efter att du betalat av din investering kan du nämligen börja tjäna pengar genom att sälja solel.

I den här artikeln ger vi dig sju bra argument för att investera i solceller. Vi delar också med oss av några snabba tips för dig som är intresserad av att skaffa solel.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-11-08 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 12:47

tre glada tjejer tittar på solen

1. Solel bidrar till mindre utsläpp

Själva produktionen av solceller är energikrävande och genererar en del koldioxidutsläpp. Men det tar också bara tre år för solcellerna att kompensera för utsläppen med den energi de producerat.

Solceller avger dessutom ingen koldioxid när de väl är monterade och producerar energi. Och eftersom de håller i minst 25 – 30 år kommer du alltså att kunna producera ren energi under en lång tid framöver.

Tittar man på hela livscykeln, det vill säga från produktion till återvinning, bidrar solceller alltså till betydligt lägre utsläpp jämfört med kol, olja och gas.

Glad gubbe med solceller

2. En ständigt förnybar resurs

Solenergi är en ständigt förnybar resurs som inte kommer att ta slut inom en överskådlig tid, åtminstone inte inom de närmsta 4 miljarder åren. Genom att installera solceller kan du alltså vara med och ta tillvara på denna fantastiska – och helt rena – energikälla.

solceller effektiva

3. Effektiva även i svala klimat

Visste du att solceller har en bättre verkningsgrad och är mer effektiva i svalare klimat? Därmed kan du som bor i Sverige faktiskt producera mer solel än någon som bor i ett varmare och soligare land.

Ett vanligt missförstånd är att vi inte har tillräckligt med sol i Sverige för att kunna generera solel, framför allt inte under vintern. Och visst är det sant att solen inte är lika stark under vinterhalvåret, men genom att sälja överskottet du producerar under sommaren till elbolaget kan du få avdrag på din elräkning under vintermånaderna.

solceller kostnad

4. Ger dig bättre kontroll över elpriset

Solceller ger dig bättre kontroll över elpriset eftersom du producerar din egen energi. Därmed kommer du inte att bli lika påverkad av plötsliga svängningar på elmarknaden (som till exempel är väldigt aktuella just nu).

5. Billigare än någonsin

Visst kostar det en slant att installera solceller, men efter ungefär 10 – 15 år har du tjänat in kostnaden. Dessutom är det betydligt billigare att installera solceller idag än det var för bara några år sedan. Faktum är att priset på solceller har sjunkit med 99 procent sedan 1977 (!).

Sedan den 1 januari 2021 får privatpersoner som investerar i solceller dessutom ta del av en förmånlig skattereduktion för installation av grön teknik. Skattereduktionen är 15 procent om du installerar ett solcellssystem och 50 procent om du installerar ett lagringssystem för egenproducerad el.

Tips! Använd gärna Energimyndigheten kalkyl för solel för att räkna på återbetalningstiden och elkostnaden för dina solceller.

sälj överskotts el

6. Sälj överskottselen

Elen som dina solceller producerar kan du antingen använda själv eller sälja till ett elbolag. Den el du inte använder kallas överskottsel och väljer du att sälja den blir du en så kallad mikroproducent.

Ersättningen för elen varierar beroende på flera faktorer, men ligger på cirka 1,2 kronor per kWh. Ytterligare en stor fördel är att du kan sälja din överskottsel för upp till 40 000 kronor per år (och per fastighet) utan att betala inkomstskatt. Detta beror på att inkomsterna från elförsäljningen räknas som kapitalinkomst på produkt från privatbostad.

solceller

7. Höjer värdet på huset

Slutligen kan solceller faktiskt öka värdet på din bostad eftersom energikostnaderna blir lägre, faktiskt upp emot 6 000 – 7 000 kronor per år. Statistik visar dessutom att bostäder med solceller i regel får fler visningar och budgivare än de utan.

Ett annat vanligt missförstånd är att solceller skulle skada hustaket, men så är det förstås inte eftersom de helt enkelt monteras ovanpå takpannorna.

5 snabba tips för dig som vill skaffa solceller

Om vi lyckats övertyga dig att skaffa solceller finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer fem snabba tips.

  • Kontrollera om du behöver bygglov. Det kan vara ett krav vid installation av solceller. Om så är fallet, kontakta kommunens byggnadskontor.
  • Placering av solcellerna. Du bör försöka placera solcellerna i sydlig riktning med en lutning på mellan 35 – 45 grader. Fundera även över hur många solceller du ska installera.
  • Se över kapaciteten. Kontakta din elnätsleverantör för att ta reda på om det finns kapacitet för det solcellssystem du är intresserad av att köpa.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag. Ta reda på om solcellerna omfattas av försäkringen eller om du kommer att behöva teckna ett extra försäkringsskydd.
  • Jämför leverantörer. Slutligen, jämför leverantörer av solceller noggrant. Jämför både effekten, garantier och pris. Ta gärna referenser för att vara säker på att du kan lita på leverantören.

Behöver du ett solcellslån?

Om du inte har råd att finansiera din investering kan du alltid ansöka om ett solcellslån. Hos oss på Likvidum kan du jämföra lån från fler än 20 av Sveriges ledande långivare och banker med bara en ansökan och kreditupplysning.

Vi har dessutom blivit utsedda till en av Sveriges bästa låneförmedlare enligt en oberoende jämförelse av Bäst-i-testet.se. Välkommen med din ansökan!

Denna artikel skrevs 2021-11-08 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 12:47


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel