Snabblån

 

 – Är snabblån ett bra val och vilka alternativ finns?

 

Ett snabblån är ett mindre lån utan säkerhet som går att söka och få utbetalt snabbt. Snabblån kan vara ett bra alternativ om du behöver få in pengar fort och har få alternativ att välja på. Men kom ihåg att snabblån i regel kommer med höga räntor och avgifter. I vissa fall kan den effektiva räntan på snabblån bli flera hundra procent. Tänk därför efter noga innan du tecknar ett snabblån. Jämför gärna olika alternativ först. Kanske finns det ett billigare privatlån med villkor som passar dig.

 

 • billån fördelarSnabblån är små lån med snabb utbetalning
 • billån fördelarRäntan är ofta hög 
 • billån fördelarHöga avgifter kan tillkomma
 • billån fördelarGår att söka online
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-02-27).

Säker ansökan
BankID UC

Fakta om snabblån

Du behöver ett lån. Snabbt. Kanske har bilen lagt av eller så har diskmaskinen gått sönder. Kanske behöver du gå till tandläkaren akut. Eller så behöver du pengar till något annat med kort varsel. Om du verkligen behöver pengar snabbt kan ett snabblån vara ett alternativ. Men vad är egentligen ett snabblån?

 

Ett snabblån är precis vad det låter som. Ett lån som betalas ut snabbt. Snabblån marknadsförs under flera olika namn som smslån, mikrolån, nätlån, telefonlån och smålån.

Snabblån är i de flesta lån på mindre belopp som kommer med hög effektiv ränta. På vissa typer av snabblån kan den effektiva räntan uppgå till flera hundra procent. Därför är det viktigt att du tittar noga på just den effektiva räntan och de faktiska kostnaderna för snabblån innan du bestämmer dig.

 

Vad är snabblån?

Ett snabblån är precis som det låter som ett lån som går att få utbetalt snabbt. Många långivare erbjuder direkt utbetalning till ditt konto så fort ansökan har beviljats.

 

I de flesta fall är snabblån också avsedda att betalas tillbaka snabbt. Det är inte ovanligt att snabblån ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Snabblån marknadsförs under många olika namn. Vanliga benämningar för den här typen av snabba lån är smslån, smålån, mikrolån och nätlån.

 

Det finns i huvudsak två olika typer av snabblån. Dels mindre privatlån (lån utan säkerhet). De fungerar precis som vanliga privatlån, men kännetecknas av en snabb utbetalningstid och kommer ofta med hög ränta. i regel är löptiderna korta. En annan typ av snabblån är i praktiken kontokrediter.

 

De fungerar som ett kreditkort fast utan själva krediten. Om din ansökan beviljas får du ett kredittak på, i regel, 20 000 till 50 000 kronor. Därefter kan plocka ut pengar från krediten genom att göra en överföring till bankkonto på valfritt belopp (upp till kreditgränsen). Du betalar bara ränta för de pengar du plockat ut från krediten.

 

Många snabblån är högkostnadskrediter

Snabblån förknippas med höga räntor och avgifter och har bland många ett dåligt rykte. Dagens snabblån är dock inte så dyra som många tror. I varje fall har de värsta exemplen av snabblån med hutlösa räntor mer eller mer mindre försvunnit. När de första snabblånen lanserades i Sverige omkring 2005-2006 under namnet smslån var räntorna och avgifterna inte sällan extremt höga.

Det var inte ovanligt med effektiva räntor på flera tusen procent. Sedan en lagändring 2018 är det dock inte längre tillåtet att ta ut räntor över 40% plus gällande referensränta. Det betyder att det värsta exemplen försvunnit.

 

Många snabblån har dock fortfarande höga räntor. På grund av lagändringen (i konsumentkreditlagen) måste långivarna alltid ange om ett lån är en högkostnadskredit, alltså ett lån med ränta på 30%, plus gällande referensränta, eller mer. Sådana räntor är förstås höga. Men man ska man komma ihåg att den effektiva räntan alltid beräknas per år. Snabblån är i regel avsedda att betalas tillbaka snabbt. Betalar du tillbaka snabblånet inom en månad blir räntekostnaderna inte så farligt höga som den effektiva räntan antyder.

 

 

 

Så jämför du snabblån

Snabblån har som vi sett generellt högre ränta än vanliga privatlån. Det händer att långivare erbjuder räntefria snabblån. Men då pratar vi om nominell ränta. Istället tillkommer höga avgifter, vilket innebär att den effektiva räntan kan vara hög trots lånet inte kommer med ränta.

 

För att lånet ska vara räntefritt krävs i regel också att du betalar tillbaka hela lånebeloppet snabbt. Ofta inom 30 dagar. Gör du inte det tillkommer inte sällan extra avgifter och det kan hända att extra räntor tillkommer. Ta därför inte ett snabblån om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka det inom den angivna löptiden.

 

En viktigt sak att komma ihåg när du tittar på snabblån är att räntan för en del snabblån anges månadsvis. För ett vanligt privatlån anges räntan alltid på årsbasis. Tre procent ränta per månad är förstås en mycket högre ränta än tio procent per år. För att göra en rättvisande jämförelse behöver du i de fallen räkna om det aktuella snabblånets månadsränta till årsränta. Det kan också vara klokt att jämföra snabblån med motsvarande privatlån. Kom ihåg att jämföra den effektiva räntan.

Snabblån och löptider

För ett reguljärt privatlån är löptiden (återbetalningstiden) vanligtvis 1 till 15 år. När du ansöker om ett privatlån genom oss på Likvidum kan du välja en löptid från just 1 till 15 år. Snabblån kommer däremot i regel med väldigt korta återbetalningstider.

 

Inte sällan krävs att du ska betala tillbaka lånet inom en månad. Betalar du inom en månad kan snabblånet vara en överkomlig affär. Men om du inte betalar tillbaka i enlighet med avtalet tillkommer i regel extra avgifter och även räntor. Något som innebär att lånet kan bli väldigt dyrt om du inte betalar tillbaka i tid.

 

Bör jag ta ett snabblån?

Om du är i en akut ekonomisk situation, måste ha pengar snabbt och inte har några andra valmöjligheter kan ett snabblån vara ett alternativ. Säg att du inte har några pengar alls och måste betala hyran inom ett par dagar eller något annat som inte går att skjuta upp.

 

Då är ett snabblån bättre än ingenting. Men egentligen skjuter du bara upp problemet med ett snabblån. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kommer det också att bli väldigt dyrt och i värsta fall har du satt dig själv i en ännu värre ekonomisk situation. Hur din ekonomiska situation ser ut vet du bara själv. Oavsett vilket så är det alltid klokt att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig.

 

Nackdelar med snabblån

Den främsta nackdelen med snabblån är förstås att de i regel är betydligt dyrare än reguljära privatlån och lån med säkerhet. Snabblån kan vara dyra även om den nominella räntan är låg och även om lånet officiellt är räntefritt. Oftast tillkommer nämligen dryga avgifter som uppläggningsavgift om lånet inte kommer med en vanlig nominell låneränta.

 

Ett “räntefritt” snabblån på 5 000 kronor låter kanske fantastiskt. Men det betyder inte att lånet är gratis. Om det tillkommer en uppläggningsavgift på 800 kronor och lånet ska betalas tillbaka inom en månad så är den effektiva räntan i praktiken ganska hög.

 

De flesta snabblån är dessutom inte räntefria utan kommer i de flesta fall med höga räntor utöver avgifterna. Kom också ihåg att det kan bli väldigt dyrt om du inte betalar tillbaka snabblånet i tid.

 

Att tänka på innan du söker snabblån

Tänk efter noga innan du bestämmer dig för att ansöka om ett snabblån. Behöver du verkligen låna pengarna? Låna definitivt inte mer än du har råd med. Du bör också titta noga på den effektiva räntan och den beräknande månadskostnaden.

 

Sök inte ett snabblån om du är osäker på om du kan betala tillbaka pengarna med tillhörande avgifter och räntor i tid. Gör gärna en månadsbudget och ta med dina fasta kostnader plus andra nödvändigheter i beräkningen innan du ansöker.

 

Om du inte betalar tillbaka lånet när löptiden kommer det bli riktigt dyrt och du riskerar dessutom betalningsanmärkningar. Glöm inte bort att du har ångerrätt på de flesta typer av lån i 14 dagar.

 

Tänk också på att ett vanligt privatlån kan vara ett alternativ till ett snabblån. Det är många gånger möjligt att teckna ett privatlån på så små belopp som 5 000 kronor. Nu är löptiden på privatlån i regel 1 till 15 år, medan löptiden på snabblån ofta är 30 till 60 dagar.

 

Samtidigt kan du lösa (betala tillbaka) ett vanligt privatlån med rörlig ränta när som helst utan extra kostnad.

 

Du kan alltså teckna ett privatlån med en löptid på ett eller flera år och sedan betala tillbaka det redan efter en eller två månader om du vill. Det kan bli mycket billigare än ett riktigt snabblån. Men då gäller det att du väljer ett privatlån med så låga avgifter som möjligt.

 

Har du samlat på dig flera dyra krediter som snabblån och andra smålån? Slå ihop lånen till ett större lån. Då kan du få en betydligt lägre ränta och slipper dessutom onödiga avgifter. Spara pengar nu. 

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej