Snabblån

– Vad är snabblån och de ett bra alternativ?

 

Ett snabblån är ett mindre lån utan säkerhet som går att söka och få utbetalt snabbt. Snabblån kan vara ett bra alternativ om du behöver få in pengar fort och har få alternativ att välja på. Men kom ihåg att snabblån i regel kommer med höga räntor och avgifter. I vissa fall kan den effektiva räntan på snabblån bli flera hundra procent. Tänk därför efter noga innan du tecknar ett snabblån. Jämför gärna olika alternativ först. Kanske finns det ett billigare privatlån med villkor som passar dig.

 

 • billån fördelarSnabblån är små lån med snabb utbetalning
 • billån fördelarRäntan är ofta hög 
 • billån fördelarHöga avgifter kan tillkomma
 • billån fördelarGår att söka online
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-07-27).

Säker ansökan
BankID UC

Fakta om snabblån

Du behöver ett lån. Snabbt. Kanske har bilen lagt av eller så har diskmaskinen gått sönder. Kanske behöver du gå till tandläkaren akut. Eller så behöver du pengar till något annat med kort varsel. Om du verkligen behöver pengar snabbt kan ett snabblån vara ett alternativ. Men vad är egentligen ett snabblån?

 

Ett snabblån är precis vad det låter som. Ett lån som betalas ut snabbt. Snabblån marknadsförs under flera olika namn som smslån, mikrolån, nätlån, telefonlån och smålån.

 

Snabblån är i de flesta lån på mindre belopp som kommer med hög effektiv låneränta. På vissa typer av snabblån kan den effektiva räntan uppgå till flera hundra procent.

 

Därför är det viktigt att du tittar noga på just den effektiva räntan och de faktiska kostnaderna för snabblån innan du bestämmer dig. Om du redan har ett flertal snabblån kan det vara klokt att slå ihop lån i ett hopbakslån – du kan få mycket lägre ränta, spara pengar coh snabbare bli skuldfri.,

 

Vad är snabblån?

Ett snabblån är precis som det låter som ett lån som går att få utbetalt snabbt. Många långivare erbjuder direkt utbetalning till ditt konto så fort ansökan har beviljats.

 

I de flesta fall är snabblån också avsedda att betalas tillbaka snabbt. Det är inte ovanligt att snabblån ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Snabblån marknadsförs under många olika namn. Vanliga benämningar för den här typen av snabba lån är smslån, smålån, mikrolån och nätlån.

 

Det finns i huvudsak två olika typer av snabblån. Dels mindre privatlån (lån utan säkerhet). De fungerar precis som vanliga privatlån, men kännetecknas av en snabb utbetalningstid och kommer ofta med hög ränta. i regel är löptiderna korta. En annan typ av snabblån är i praktiken kontokrediter.

 

De fungerar som ett kreditkort fast utan själva krediten. Om din ansökan beviljas får du ett kredittak på, i regel, 20 000 till 50 000 kronor. Därefter kan plocka ut pengar från krediten genom att göra en överföring till bankkonto på valfritt belopp (upp till kreditgränsen). Du betalar bara ränta för de pengar du plockat ut från krediten.

 

Snabba lån – Historik och utveckling

Snabblån är ett relativt nytt fenomen på den svenska marknaden. De har dock existerat länge i USA, där de ofta kallas payday-loans. De första moderna snabba lånen dök i Sverige 2006.  Ursprungligen marknadsfördes snabblån huvudsakligen under namnet smslån, eftersom det gick att ansöka direkt via sms-text.

 

Sedan dess har snabblånen utvecklats och idag sker ansökan nästan uteslutande på långivarens (eller en låneförmedlares) webbsida. Begreppet smslån lever dock kvar och många kallar fortfarande mindre lån med enkel ansökan, förhållandevis låg krav och korta löptider för smslån även när ansökan sker online.

 

De ursprungliga snabblån kom oftast med riktigt hög ränta och ibland väldigt låg krav. I somliga fall kunde räntan uppgå till flera tusen procent samtidigt som en del långivare var väldigt tillåtande vid kreditprövning. Något som ledde till att många kunder drog på sig oöverstigliga skulder.

 

På grund av de höga räntorna och låga kraven detta fick snabblånen stark kritik från flera håll. Kritiken ledde till att regeringen 2018 skärpte lagen som reglerar lån utan säkerhet, Konsumentkreditlagen, genom att införa ett räntetak.

 

Numer får räntan maximalt vara 40% plus gällande referensränta på lån utan säkerhet. Lagen slår också fast att lån som har en årsränta på mer än 30% plus gällande referensränta (vilket många snabblån har) ska markeras som högkostnadskredit i all marknadsföring.

 

Det innebär att de värsta exemplen av snabblån med hutlösa räntor mer eller mer mindre försvunnit. När de första snabblånen lanserades i Sverige omkring 2005-2006 under namnet smslån var räntorna och avgifterna inte sällan extremt höga.

 

Många snabblån har dock fortfarande höga räntor. På grund av lagändringen (i konsumentkreditlagen) måste långivarna alltid ange om ett lån är en högkostnadskredit, alltså ett lån med ränta på 30%, plus gällande referensränta, eller mer. Sådana räntor är förstås höga. Men man ska man komma ihåg att den effektiva räntan alltid beräknas per år. Snabblån är i regel avsedda att betalas tillbaka snabbt. Betalar du tillbaka snabblånet inom en månad blir räntekostnaderna inte så farligt höga som den effektiva räntan antyder.

 

Olika typer av snabblån

Dagens snabblån kan grovt sett delas in i två olika kategorier.  En typ av snabblån som i allt väsentligt fungerar som ett litet blancolån, och en andra typ av snabblån som fungerar på samma sätt som en löpande kreditlina. Dessa två typer av snabblån har olika egenskaper som kan vara bra att koll på innan du ansöker.

 

Mindre privatlån med kort löptid

Historiskt sett har den vanligaste typen av snabblån varit vanliga blancolån med hög ränta och förhållandevis kort löptid. Den här typen av snabblån fungerar i praktiken på samma sätt som ett reguljärt privatlån men är avsedda att betalas tillbaka snabbare. Lånebelopppet brukar också vara lägre än på traditionella privatlån. Vanliga beloppsgränser är 1 000 till 30 000 kronor.

 

Ansökan går också till på samma sätt som ett vanligt privatlån. Du ansöker som ett fast belopp som betalas ut efter kreditprövning (förutsatt att du klarar den) och handläggning.  Många långivare som ger ut den här typen av snabblån erbjuder möjligheten att slippa en notering hos UC, då långivarna ibland använder alternativa kreditupplysningsbolag som Bisnode.

Att slippa en notering hos en är fördel om du planerar att ta ett större lån längre fram. När din ansökan beviljats betalas det belopp du ansökt om ut i sin helhet direkt till det konto du angett vid ansökan.

 

Kreditlina

Den andra typen av snabblån fungerar på samma sätt som ett kreditkort fast utan själva plastkortet. Du ansöker om ett valfritt kreditbelopp som du sedan kan nyttja som du vill. Vanligtvis brukar kreditgränsen uppgå till maximalt 30 000 kronor, men vissa långivare erbjuder kreditgränser på upp till 50 000 kronor).

 

När krediten beviljats kan du göra uttag från krediten efter eget huvud. Poängen är att du bara betalar ränta för den del av krediten du använt. Om du beviljats en kredit på 30 000 kronor, men bara använt 2 000 kronor betalar du alltså bara ränta för 2 000 kronor. Den här typen av snabblån har blivit allt vanligare efter att Konsumentkreditlagen skärptes och räntetaket på 40% plus gällande referensränta infördes 2018.

 

Så jämför du snabblån

Snabblån har som vi sett generellt högre ränta än vanliga privatlån. Det händer att långivare erbjuder räntefria snabblån. Men då pratar vi om nominell ränta. Istället tillkommer höga avgifter, vilket innebär att den effektiva räntan kan vara hög trots lånet inte kommer med ränta.

 

För att lånet ska vara räntefritt krävs i regel också att du betalar tillbaka hela lånebeloppet snabbt. Ofta inom 30 dagar. Gör du inte det tillkommer inte sällan extra avgifter och det kan hända att extra räntor tillkommer. Ta därför inte ett snabblån om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka det inom den angivna löptiden.

 

En viktigt sak att komma ihåg när du tittar på snabblån är att räntan för en del snabblån anges månadsvis. För ett vanligt privatlån anges räntan alltid på årsbasis. Tre procent ränta per månad är förstås en mycket högre ränta än tio procent per år. För att göra en rättvisande jämförelse behöver du i de fallen räkna om det aktuella snabblånets månadsränta till årsränta. Det kan också vara klokt att jämföra snabblån med motsvarande privatlån. Kom ihåg att jämföra den effektiva räntan.

Snabblån och löptider

För ett reguljärt privatlån är löptiden (återbetalningstiden) vanligtvis 1 till 15 år. När du ansöker om ett privatlån genom oss på Likvidum kan du välja en löptid från just 1 till 15 år. Snabblån kommer däremot i regel med väldigt korta återbetalningstider.

 

Inte sällan krävs att du ska betala tillbaka lånet inom en månad. Betalar du inom en månad kan snabblånet vara en överkomlig affär. Men om du inte betalar tillbaka i enlighet med avtalet tillkommer i regel extra avgifter och även räntor. Något som innebär att lånet kan bli väldigt dyrt om du inte betalar tillbaka i tid.

 

Bör jag ta ett snabblån?

Om du är i en akut ekonomisk situation, måste ha pengar snabbt och inte har några andra valmöjligheter kan ett snabblån vara ett alternativ. Säg att du inte har några pengar alls och måste betala hyran inom ett par dagar eller något annat som inte går att skjuta upp.

 

Då är ett snabblån bättre än ingenting. Men egentligen skjuter du bara upp problemet med ett snabblån. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kommer det också att bli väldigt dyrt och i värsta fall har du satt dig själv i en ännu värre ekonomisk situation. Hur din ekonomiska situation ser ut vet du bara själv. Oavsett vilket så är det alltid klokt att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig.

 

Då kan snabblån vara ett bra alternativ:

 

 • När du behöver låna ett mindre belopp
 • Behöver pengarna snabbt
 • Har möjlighet att betala tillbaka pengarna snabbt
 • Har låg kreditvärdighet och svårt att få lån hos traditionella banker

 

Sök inte ett snabblån om du:

 

 • Söker snabblån för att betala andra skulder
 • För att finansiera onödig konsumtion som nöjen och spel
 • Du är inte säker på att du kan betala tillbaka snabblånet
 • Du kan inte betala tillbaka lånet snabbt (inom 1-2 månader)

 

Nackdelar med snabblån

Den främsta nackdelen med snabblån är förstås att de i regel är betydligt dyrare än reguljära privatlån och lån med säkerhet. Snabblån kan vara dyra även om den nominella räntan är låg och även om lånet officiellt är räntefritt. Oftast tillkommer nämligen dryga avgifter som uppläggningsavgift om lånet inte kommer med en vanlig nominell låneränta.

 

Ett “räntefritt” snabblån på 5 000 kronor låter kanske fantastiskt. Men det betyder inte att lånet är gratis. Om det tillkommer en uppläggningsavgift på 800 kronor och lånet ska betalas tillbaka inom en månad så är den effektiva räntan i praktiken ganska hög.

 

De flesta snabblån är dessutom inte räntefria utan kommer i de flesta fall med höga räntor utöver avgifterna. Kom också ihåg att det kan bli väldigt dyrt om du inte betalar tillbaka snabblånet i tid.

 

Att tänka på innan du söker snabblån

Tänk efter noga innan du bestämmer dig för att ansöka om ett snabblån. Behöver du verkligen låna pengarna? Låna definitivt inte mer än du har råd med. Du bör också titta noga på den effektiva räntan och den beräknande månadskostnaden.

 

Sök inte ett snabblån om du är osäker på om du kan betala tillbaka pengarna med tillhörande avgifter och räntor i tid. Gör gärna en månadsbudget och ta med dina fasta kostnader plus andra nödvändigheter i beräkningen innan du ansöker.

 

Om du inte betalar tillbaka lånet när löptiden kommer det bli riktigt dyrt och du riskerar dessutom betalningsanmärkningar. Glöm inte bort att du har ångerrätt på de flesta typer av lån i 14 dagar.

 

Tänk också på att ett vanligt privatlån kan vara ett alternativ till ett snabblån. Det är många gånger möjligt att teckna ett privatlån på så små belopp som 5 000 kronor. Nu är löptiden på privatlån i regel 1 till 15 år, medan löptiden på snabblån ofta är 30 till 60 dagar.

 

Samtidigt kan du lösa (betala tillbaka) ett vanligt privatlån med rörlig ränta när som helst utan extra kostnad.

 

Du kan alltså teckna ett privatlån med en löptid på ett eller flera år och sedan betala tillbaka det redan efter en eller två månader om du vill. Det kan bli mycket billigare än ett riktigt snabblån. Men då gäller det att du väljer ett privatlån med så låga avgifter som möjligt.

 

Har du samlat på dig flera dyra krediter som snabblån och andra smålån? Slå ihop lånen till ett större lån. Då kan du få en betydligt lägre ränta och slipper dessutom onödiga avgifter. Spara pengar nu. 

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Vanliga frågor om snabblån

Vad krävs för att få ett snabblån? accordian

Kan jag få snabblån om jag har skuldkonto hos Kronofogden? accordian

Kan jag få ett snabblån trots betalningsanmärkning? accordian

Kan jag förbättra mina chanser att få ett lån? accordian

Kan jag lösa mitt snabblån i förtid? accordian

Vilka banker samarbetar ni med? accordian

Vilken löptid ska jag välja på mitt lån? accordian

Gör ni verkligen bara en kreditupplysning? accordian

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej