Samlingslån

Få lägre ränta och mindre avgifter med samlingslån

Har du flera mindre krediter som smålån och avbetalningslån? Då dras du sannolikhet med höga räntor och avgifter. Genom att samla lånen i ett ett enda samlingslån kan du få en betydligt lägre ränta. Dessutom slipper du onödiga avgifter. På så sätt kan ett samlingslån ge dig en betydligt lägre månadskostnad och snabbare väg till skuldfrihet.

 

Fördelar med samlingslån:

 

    • vit bock i blå cirkelSlå ihop mindre lån och krediter 
    • vit bock i blå cirkelLägre ränta och färre avgifter 
  • vit bock i blå cirkelAlla kostnader på faktura 
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  kr

  Ange en ett giltigt värde i hela tusental

  0 kr
  600 000 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-09-19).

Säker ansökan
BankID UC

Vad är ett samlingslån?

Samlingslån används för att slå ihop mindre lån och krediter till ett enda lån. Med ett samlingslån får du i regel en betydligt bättre ränta, färre avgifter och en lägre månadskostnad. Samlingslån gör det också möjligt att amortera mer och snabbare bli skuldfri.
Ett samlingslån är precis som namnet antyder ett lån som används för att samla ihop mindre lån till ett enda. Genom konsolidera mindre krediter till ett enda större samlingslån är det möjligt att få betydligt bättre ränta och lägre kostnad för lånet. Med ett samlingslån slipper du också betala avgifter som avi- och handläggningsavgifter för flera olika lån. Ett samlingslån blir därför oftast avsevärt billigare än att ha flera mindre lån på (sammantaget) samma belopp.

 

Eftersom ett samlingslån i regel betyder att du får en lägre ränta och månadskostnad får du mer pengar över varje månad. Pengar som du kan använda till amortera mer och på så sätt få ner månadskostnaden ytterligare och snabbare bli skuldfri.

 

En vanlig missuppfattning är att samlingslån främst är till för de som har råkat i ekonomiska svårigheter. Och visst, samlingslån rekommenderas ofta till, och används av, personer som dragit på sig stora skulder och behöver sanera i sin ekonomi. Men faktum är att alla som har fler än ett lån kan ha användning att samlingslån.

 

Det blir nämligen så gott alltid billigare att ha ett enda samlingslån än att ha fler mindre. Dessutom stärker du din kreditvärdighet genom att slå ihop dina krediter till ett enda lån. Ett samlingslån kan alltså stärka dina chanser att låna pengar till bra villkor i framtiden. Något som är värdefullt för alla som någon planerar att köpa en ny bostad eller något annat som kostar mycket pengar.

Samlingslån med och utan säkerhet

Samlingslån kommer i flera varianter. Grovt sett kan man dela in samlingslån i två olika kategorier. Samlingslån med säkerhet och samlingslån i form av privatlån (alltså utan säkerhet). Generellt är räntan lägre på samlingslån med säkerhet. Men då krävs också att du kan ställa upp en säkerhet för lånet. För de allra betyder det alltså att du behöver äga din bostad och ha tillräckligt med låneutrymme (tillräckligt låg belåningsgrad) för att täcka samlingslånet.

 

Samlingslån utan säkerhet är den vanligaste typen av lån som används för att slå ihop krediter. Ett samlingslån utan säkerhet fungerar på samma sätt som ett helt vanligt privatlån. Ingen säkerhet krävs, vilket betyder att alla kan teckna lånet oavsett om man äger sin bostad eller inte. På den här typen av samlingslån sätts räntan individuellt på den sökande efter kreditprövning. Något som betyder att det är din kreditvärdighet som ligger till grund för räntesättningen.

 

Varför ta ett samlingslån?

Syftet med ett samlingslån är att du bara ska ett enda lån med låg ränta istället för flera olika lån med varierande eller rentav hög ränta. Då slipper du också betala avgifter som administrations- och aviavgifter för flera olika lån. På så sätt får du en lägre månadskostnad och även totalkostnaden för lånet blir lägre. Du får mer pengar över varje månad. Pengar som du kan använda till ett annat. Till exempel att amortera mer på lånet så att du snabbare blir skuldfri.

Varför inte ta ett samlingslån hos min vanliga bank?

Visst kan du få ett samlingslån med bra villkor hos din ordinarie bank där du har löne- och sparkonton. Fram tills för ett tiotal år sedan var det i princip den enda möjligheten att få ett samlingslån. Din bank känner till din ekonomi och din förutsättningar och har goda möjligheter att göra en rättvis bedömning inför räntesättningen.

 

Samtidigt har traditionella banker inte sällan strikta krav. Något som innebär att det kan bli svårare och/eller dyrare att få ett lån om din kreditvärdighet inte är optimal. De stora bankerna kräver i regel fast inkomst, fast anställning och riktigt god kreditvärdighet. Vilket kan bli ett problem eftersom många som söker ett samlingslån för att komma till rätta med ekonomiska problem inte sällan har just låg kreditvärdighet.

 

Ofta går det dessutom att få en bättre deal på ditt samlingslån genom att titta villkoren för samlingslån från flera olika aktörer. Om du funderar på att köpa en ny mobiltelefon eller en resa kollar du säkert på prisjämförelsesajt innan du bestämmer dig, för att få en bra deal. Men visste du att det går att jämföra lån på precis samma sätt?

 

Vi på Likvidum är en låneförmedlare som kopplar ihop kunder med olika banker och långivare. Hos oss kan du ansöka om och jämföra lånevillkor som ränta för samlingslån från ett stort antal långivare. Du gör en enda ansökan och sedan får du erbjudanden om lån och besked om personlig ränta från alla långivare som kan bevilja ett lån. På så sätt kan du enkelt jämföra de olika alternativen och välja det bästa och billigaste samlingslånet.

 

Vem kan få ett samlingslån?

Om du har en normal inkomst och är fri från betalningsanmärkningar har du goda chanser att få i princip vilket lån du vill. Det blir svårare att hitta ett samlingslån eller andra lån med låg ränta och schyssta villkor om du exempelvis har anmärkningar eller en väldigt låg inkomst. Men det är inte omöjligt. Det mesta går nämligen att lösa.

 

Flera av långivarna vi förmedlar lån från erbjuder samlingslån även till personer som har anmärkningar. Om du har en låg inkomst kan du söka tillsammans med en medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret för samlingslån. Dessutom räknar långivare med medlåntagarens inkomst i underlaget. Något som gör att det blir betydligt lättare att klara kreditprövningen och få ditt samlingslån beviljat.

 

Det finns dock omständigheter som medför att du kan få avslag på din ansökan om samlingslån. Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden blir det mycket svårt att få ett lån. I dagsläget accepterar ingen av de långivare som vi samarbetar med samlingslån till personer med en obetalda skulder hos Kronofogden. Om du har en skuld hos Kronofogden bör din första prioritet alltså vara att betala av den så fort som möjligt. Därefter kan du söka ett samlingslån.

 

Andra omständigheter som kan försämra dina chanser att få ett samlingslån är om du har alltför stora skulder eller att du har många registrerade kreditupplysningar. Om du redan har skulder bör du därför undvika att teckna nya smålån för att betala av de befintliga. Det kan leda till en negativ spiral som gör att dina skulder växer samtidigt som möjligheten att teckna ett samlingslån blir alltmer avlägsen.

 

Betala istället av så mycket du kan med egna pengar. Teckna inga nya smålån och krediter. Då förbättrar du dina chanser att få ett samlingslån. Undvik också onödiga kreditupplysningar hos UC. Köp inte heller saker på avbetalning eller mot faktura (t. ex. på nätet) då ofta genererar en kreditupplysning hos UC och bygger på din skuld.

Hur påverkar min kreditscore möjligheten att få ett samlingslån?

När du söker ett lån, köper något på nätet mot faktura eller köper något på avbetalning görs en kreditupplysning på dig. Om kreditupplysning görs hos UC (vilket är vanligast) sparas en notering i ett år.

 

Att ha många kreditupplysningar är inte bra för din kreditvärdighet och dina chanser att få ett lån. Banker och andra långivare ser nämligen många kreditupplysningar som ett tecken på att din ekonomi är i ostabil eller att du tar ogenomtänkta beslut. Om du har många kreditupplysningar ökar alltså risken att banken avslår din ansökan om samlingslån eller sätter en högre ränta.

 

För att inte försämra din kreditvärdighet och dina chanser att få ett samlingslån till bra villkor bör du därför undvika att dra på dig noteringar hos UC. Köp inte saker på nätet (såtillvida du inte betalar direkt) eller på avbetalning. Teckna inte heller nya mindre krediter.

 

Om du är ute efter ett samlingslån är det också klokt att vända dig till låneförmedlare som os på Likvidum. Varje du söker ett samlingslån (eller annat lån) på egen hand görs just en kreditupplysning. Dessutom är det inte säkert att din ansökan beviljas första gången. Då har du dragit på dig en ny upplysning men ändå inte fått något lån.

 

Om du istället vänder dig till en låneförmedlare så får du erbjudanden om samlingslån från många olika aktörer. Fördelen är att vi bara tar en enda kreditupplysning, samtidigt kan du jämföra ränta på samlingslån från många olika långivare. På så sätt får du goda möjligheter att hitta ett riktigt bra samlingslån utan att försämra din kreditvärdighet.

 

Välj rätt avbetalningstid på samlingslånet

När du ansöker om ett samlingslån hos oss kan du välja en återbetalningstid (löptid) på ett till 15 år. Vilken löptid som är bäst för dig beror på hur stort ditt samlingslån är, hur din ekonomi ser ut i övrigt och vad det med omedelbara syftet med samlingslånet är.

 

Om du lånar mycket pengar och inte har en väldigt hög inkomst bör du inte välja en för kort löptid. En kort löptid betyder att månadskostnaden blir högre. Därför bör du inte välja en så kort löptid att månadskostnaden blir ohanterlig så att du riskerar att få betalningsproblem. Däremot bör du inte välja en onödigt lång löptid heller, särskilt inte om syftet med samlingslånet är att bli skuldfri så snabbt snabbt som möjligt.

 

Det finns för- och nackdelar både med en kort och en längre löptid på ett samlingslån. Med kortare löptid blir månadskostnaden högre eftersom du sprider ut återbetalningen av pengar på färre tillfällen. Men den totala kostnaden för lånet blir lägre eftersom du också betalar ränta för lånet under kortare tid. En kort löptid är också en fördel om syftet med lånet är att bli skuldfri så snabbt som möjligt.

 

Ett samlingslån med en längre löptid ger dig en lägre månadskostnad eftersom du sprider ut betalningen över fler tillfällen. Något som kan vara en fördel om du inte har en hög inkomst. Samtidigt så blir den totala kostnaden för samlingslånet högre eftersom du betalar räntan för lånet under längre tid.

 

Krav för att teckna samlingslån

Vi på Likvidum förmedlar samlingslån från flera olika långivare. Det är i slutändan långivarna själva som sätter kraven för att låna ut pengar. kraven kan också skilja sig åt mellan olika långivare och banker. Vissa accepterar sökande som har betalningsanmärkningar, andra gör det inte. Somliga har lägre inkomst krav än andra och så vidare.

 

Om du har en låg inkomst och/eller betalningsanmärkningar så kan det hända att vissa banker säger nej. Men det är inte kört att få samlingslån för det. Det finns fortfarande goda möjligheter att en annan långivare säger ja. När du ansöker oss hos får du automatiskt erbjudanden om lån från alla långivare som kan ge dig ett lån. Du bör alltså inte tänka på saken eller skicka flera ansökningar för att gardera dig.

 

Vår grundläggande krav för att behandla din ansökan om samlingslån är att du är minst 18 år och folkbokförd i Sverige sedan minst ett år. Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor, den kan vara i form av lön från arbete eller pension. Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem, flera av de långivare vi samarbetar erbjuder lån trots anmärkning. Däremot ska du vara fri från skulder hos Kronofogden. Det är okej om du haft skuldkonto hos Kronofogden så länge skulden är helt betald sedan minst sex månader tillbaka.

 

Grundkrav för samlingslån:

 

 • Minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Månadsinkomst minst 10 000 kr
 • Inga skulder hos Kronofogden

 

Har du ett samlat på dig flera dyra lån och krediter? Då dras du sannolikt med stora räntekostnader. Red upp din ekonomiska situation med ett samlingslån och få lägre ränta nu istället. 

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Vanliga frågor om samlingslån

Vad krävs för att samla lån? accordian

Är det smart att samla lån? accordian

Hur funkar det att samla lån? accordian

Varför ska jag samla lån? accordian

Hur mycket lån kan man samla? accordian

Vart kan kan jag samla lån? accordian

Vad är fördelarna med samlingslån? accordian

Varför kan jag inte samla mina lån? accordian

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej