Hem » Samla lån » Samlingslån
Lånejämförelse

Samlingslån

Sänk räntan och kapa avgifterna
med ett samlingslån

Samlingslån används för att slå ihop mindre lån och krediter till ett enda lån.

 • Jämför samlingslån
 • Samlingslån från 10 000 kr till 600 000 kr
 • Endast en UC när du jämför samlingslån
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Samlingslån

Sänk din ränta med samlingslån

Har du flera mindre krediter som smålån och avbetalningslån? Då dras du sannolikhet med höga räntor och avgifter, vilket betyder en hög månadskostnad.

Genom att slå ihop de mindre krediterna till ett enda samlingslån kan du få en betydligt lägre ränta. Dessutom slipper du onödiga avgifter. På så sätt kan ett samlingslån ge dig en betydligt lägre månadskostnad och snabbare bli skuldfri.

Fördelar med samlingslån:

 • Slå ihop mindre lån och krediter
 • Lägre ränta och färre avgifter
 • Lägre månadskostnad
 • Alla kostnader på faktura
 • Stärker din kreditvärdighet

Granska långivare och samla lån i ett samlingslån istället, du kan få ned månadskostnad och det är positivt för din kreditvärdighet, men tänk på löptiden och den totala kostnaden innan du gör en bedömning om vad som passar bäst för dig

Samlingslån

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån är precis som namnet antyder ett lån som används för att samla ihop mindre lån till ett enda. Genom att konsolidera mindre krediter till ett enda större samlingslån är det möjligt att få betydligt bättre ränta och lägre kostnad för lånet. Med ett samlingslån slipper du också betala avgifter som avi- och handläggningsavgifter för flera olika lån. Ett samlingslån blir därför oftast avsevärt billigare än att ha flera mindre lån på (sammantaget) samma belopp.

Eftersom ett samlingslån i regel betyder att du får en lägre ränta och månadskostnad får du mer pengar över varje månad. Pengar som du kan använda till att amortera mer och på så sätt få ner månadskostnaden ytterligare och snabbare bli skuldfri.

En vanlig missuppfattning är att samlingslån främst är till för de som har råkat i ekonomiska svårigheter. Och visst, samlingslån rekommenderas ofta till, och används av, personer som dragit på sig stora skulder och behöver sanera i sin ekonomi. Men faktum är att alla som har fler än ett lån kan ha användning att samlingslån.

Det blir nämligen så gott alltid billigare att ha ett enda samlingslån än att ha fler mindre. Dessutom stärker du din kreditvärdighet genom att slå ihop dina krediter till ett enda lån. Ett samlingslån kan alltså stärka dina chanser att låna pengar till bra villkor i framtiden. Något som är värdefullt för alla som någon planerar att köpa en ny bostad eller något annat som kostar mycket pengar.

Ansök om samlingslån

Samlingslån

Samlingslån med och utan säkerhet

Samlingslån kommer i flera varianter. Grovt sett kan man dela in samlingslån i två olika kategorier. Samlingslån med säkerhet och samlingslån i form av privatlån (alltså utan säkerhet). Generellt är räntan lägre på samlingslån med säkerhet. Men då krävs också att du kan ställa upp en säkerhet för lånet. För de allra betyder det alltså att du behöver äga din bostad och ha tillräckligt med låneutrymme (tillräckligt låg belåningsgrad) för att täcka samlingslånet.

Samlingslån utan säkerhet är den vanligaste typen av lån som används för att slå ihop krediter. Ett samlingslån utan säkerhet fungerar på samma sätt som ett helt vanligt privatlån. Ingen säkerhet krävs, vilket betyder att alla kan teckna lånet oavsett om man äger sin bostad eller inte. På den här typen av samlingslån sätts räntan individuellt på den sökande efter kreditprövning. Något som betyder att det är din kreditvärdighet som ligger till grund för räntesättningen.

Samlingslån

Varför ta ett samlingslån?

Syftet med ett samlingslån är att du bara ska ett enda lån med låg ränta istället för flera olika lån med varierande eller rentav hög ränta. Då slipper du också betala avgifter som administrations- och aviavgifter för flera olika lån. På så sätt får du en lägre månadskostnad och även totalkostnaden för lånet blir lägre. Du får mer pengar över varje månad. Pengar som du kan använda till ett annat. Till exempel att amortera mer på lånet så att du snabbare blir skuldfri.

Ansök om ett samlingslån

Samlingslån

Varför inte ta ett samlingslån hos min vanliga bank?

Visst kan du få ett samlingslån med bra villkor hos din ordinarie bank där du har löne- och sparkonton. Fram tills för ett tiotal år sedan var det i princip den enda möjligheten att få ett samlingslån. Din bank känner till din ekonomi och dina förutsättningar och har goda möjligheter att göra en rättvis bedömning inför räntesättningen.

Samtidigt har traditionella långivare inte sällan strikta krav. Något som innebär att det kan bli svårare och/eller dyrare att få ett lån om din kreditvärdighet inte är optimal. De stora långivarna kräver i regel fast inkomst, fast anställning och riktigt god kreditvärdighet. Vilket kan bli ett problem eftersom många som söker ett samlingslån för att komma till rätta med ekonomiska problem inte sällan har just låg kreditvärdighet.

Ofta går det dessutom att få en bättre deal på ditt samlingslån genom att titta villkoren för samlingslån från flera olika aktörer. Om du funderar på att köpa en ny mobiltelefon eller en resa kollar du säkert på prisjämförelsesajt innan du bestämmer dig, för att få en bra deal. Men visste du att det går att jämföra lån på precis samma sätt?

Vi på Likvidum är en låneförmedlare som kopplar ihop kunder med olika långivare och långivare. Hos oss kan du ansöka om och jämföra lån och villkor som ränta för samlingslån från ett stort antal långivare. Du gör en enda ansökan och sedan får du erbjudanden om lån och besked om personlig ränta från alla långivare som kan bevilja ett lån. På så sätt kan du enkelt jämföra de olika alternativen och välja det samlingslån som passar dig

Samlingslån

Vem kan få ett samlingslån?

Om du har en normal inkomst och är fri från betalningsanmärkningar har du goda chanser att få i princip vilket lån du vill. Det blir svårare att hitta ett samlingslån eller andra lån med låg ränta och schyssta villkor om du exempelvis har anmärkningar eller en väldigt låg inkomst. Men det är inte omöjligt. Det mesta går nämligen att lösa.

Flera av långivarna vi förmedlar lån från erbjuder samlingslån även till personer som har anmärkningar. Om du har en låg inkomst kan du söka tillsammans med en medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret för samlingslån. Dessutom räknar långivare med medlåntagarens inkomst i underlaget. Något som gör att det blir betydligt lättare att klara kreditprövningen och få ditt samlingslån beviljat.

Det finns dock omständigheter som medför att du kan få avslag på din ansökan om samlingslån. Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden blir det mycket svårt att få ett lån. I dagsläget accepterar ingen av de långivare som vi samarbetar med samlingslån till personer med en obetalda skulder hos Kronofogden. Om du har en skuld hos Kronofogden bör din första prioritet alltså vara att betala av den så fort som möjligt. Därefter kan du söka ett samlingslån.

Andra omständigheter som kan försämra dina chanser att få ett samlingslån är om du har alltför stora skulder eller att du har många registrerade kreditupplysningar. Om du redan har skulder bör du därför undvika att teckna nya smålån för att betala av de befintliga. Det kan leda till en negativ spiral som gör att dina skulder växer samtidigt som möjligheten att teckna ett samlingslån blir alltmer avlägsen.

Betala istället av så mycket du kan med egna pengar. Teckna inga nya smålån och krediter. Då förbättrar du dina chanser att få ett samlingslån. Undvik också onödiga kreditupplysningar hos UC. Köp inte heller saker på avbetalning eller mot faktura (till exempel på nätet) då ofta genererar en kreditupplysning hos UC och bygger på din skuld.

Jämför samlingslån

Samlingslån

Hur påverkar min kreditscore möjligheten att få ett samlingslån?

När du söker ett lån, köper något på nätet mot faktura eller köper något på avbetalning görs en kreditupplysning på dig. Om kreditupplysning görs hos UC (vilket är vanligast) sparas en notering i ett år.

Att ha många kreditupplysningar är inte bra för din kreditvärdighet och dina chanser att få ett lån. Långivare och andra långivare ser nämligen många kreditupplysningar som ett tecken på att din ekonomi är i ostabil eller att du tar ogenomtänkta beslut. Om du har många kreditupplysningar ökar alltså risken att banken avslår din ansökan om samlingslån eller sätter en högre ränta.

För att inte försämra din kreditvärdighet och dina chanser att få ett samlingslån till bra villkor bör du därför undvika att dra på dig noteringar hos UC. Köp inte saker på nätet (såtillvida du inte betalar direkt) eller på avbetalning. Teckna inte heller nya mindre krediter.

Om du är ute efter ett samlingslån är det också klokt att vända dig till låneförmedlare som os på Likvidum. Varje du söker ett samlingslån (eller annat lån) på egen hand görs just en kreditupplysning. Dessutom är det inte säkert att din ansökan beviljas första gången. Då har du dragit på dig en ny upplysning men ändå inte fått något lån.

Om du istället vänder dig till en låneförmedlare så får du erbjudanden om samlingslån från många olika aktörer. Fördelen är att vi bara tar en enda kreditupplysning, samtidigt kan du jämföra ränta på samlingslån från många olika långivare. På så sätt får du goda möjligheter att hitta ett riktigt bra samlingslån utan att försämra din kreditvärdighet.

Samlingslån

Välj rätt avbetalningstid på samlingslånet

När du ansöker om ett samlingslån hos oss kan du välja en återbetalningstid (löptid) på ett till 15 år. Vilken löptid som är bäst för dig beror på hur stort ditt samlingslån är, hur din ekonomi ser ut i övrigt och vad det med omedelbara syftet med samlingslånet är.

Om du lånar mycket pengar och inte har en väldigt hög inkomst bör du inte välja en för kort löptid. En kort löptid betyder att månadskostnaden blir högre. Därför bör du inte välja en så kort löptid att månadskostnaden blir ohanterlig så att du riskerar att få betalningsproblem. Däremot bör du inte välja en onödigt lång löptid heller, särskilt inte om syftet med samlingslånet är att bli skuldfri så snabbt som möjligt.

Det finns för- och nackdelar både med en kort och en längre löptid på ett samlingslån. Med kortare löptid blir månadskostnaden högre eftersom du sprider ut återbetalningen av pengar på färre tillfällen. Men den totala kostnaden för lånet blir lägre eftersom du också betalar ränta för lånet under kortare tid. En kort löptid är också en fördel om syftet med lånet är att bli skuldfri så snabbt som möjligt.

Ett samlingslån med en längre löptid ger dig en lägre månadskostnad eftersom du sprider ut betalningen över fler tillfällen. Något som kan vara en fördel om du inte har en hög inkomst. Samtidigt så blir den totala kostnaden för samlingslånet högre eftersom du betalar räntan för lånet under längre tid.

Exempel på ett samlingslån Likvidum förmedlat

I exemplet nedan har vi en kund som ansökt om ett samlingslån hos Likvidum.
Kunden hade en kreditkortsskuld på 60 000 kronor, Därtill även två lån på 158 126 kronor respektive 281 741 kronor.
Den sammanlagda skulden uppgick i 499 867 kronor och räntekostnaden för lånet låg på 338 683 kronor
vid ansökningstillfället betalade kunden totalt 7 600 kronor i månadskostnad.

Belopp Räntekostnad Månadsbet. Eff.ränta
Kredit 60 000 kr 11 885 kr 1 797 kr (40 mån) 11,52%
Privatlån 158 126 kr 61 873 kr 2 200 kr (100 mån) 8,68%
Privatlån 281 741 kr 264 925 kr 3 596 kr (152 mån) 12,57%
Totalt 499 867 kr 338 683 kr
Samlingslån 500 000 kr 282 925 kr 5 437 kr (144 mån) 8,4%

Efter att med hjälp av Likvidum samlat lånen i ett enda samlingslån lyckades denna kund sänka räntekostnaden för lånet med 55 758 kronor och den nya månadskostnaden uppgick i 5 437 kronor.

Kunden sparade 55 758 kronor och sänkte sin månadskostnad genom att slå ihop lånen till ett samlingslån

Har du också flera lån eller krediter? Pröva att ansöka om ett samlingslån och se ifall även du kan få ned kostnaderna.

Viktigt att tänka på vid samlingslån är som sagt att välja en löptid som passar dig. En längre löptid blir ett dyrare lån medans en allt för kort löptid kan resultera i för hög månadskostnad.

Ansök om samlingslån
Samlingslån

Krav för att teckna samlingslån

Vi på Likvidum förmedlar samlingslån från flera olika långivare. Det är i slutändan långivarna själva som sätter kraven för att låna ut pengar. kraven kan också skilja sig åt mellan olika långivare och långivare. Somliga har lägre inkomstkrav än andra och så vidare.

Om du har en låg inkomst eller låg kreditvärdighet av andra skäl så kan det hända att vissa långivare säger nej. Men det är inte kört att få samlingslån för det. Det finns fortfarande goda möjligheter att en annan långivare säger ja. När du ansöker oss hos får du automatiskt erbjudanden om lån från alla långivare som kan ge dig ett lån. Du bör alltså inte tänka på saken eller skicka flera ansökningar för att gardera dig.

Våra grundläggande krav för att behandla din ansökan om samlingslån är att du är minst 18 år och folkbokförd i Sverige sedan minst ett år. Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor, den kan vara i form av lön från arbete eller pension. Om du har betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du inte lånar mer pengar överhuvudtaget tills du fått ordning på din ekonomi, men det finns vissa långivare som accepterar det. De flesta långivare säger dock nej. Du ska även vara fri från skulder hos Kronofogden. Det är okej om du haft skuldkonto hos Kronofogden så länge skulden är helt betald sedan minst sex månader tillbaka.

Grundkrav för samlingslån:

 • Minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Månadsinkomst minst 10 000 kr
 • Inga skulder hos Kronofogden
samlingslån

Vanliga frågor om samlingslån

Vad är kraven för ett samlingslån?

Kraven för att teckna ett samlingslån skiljer sig åt mellan olika banker och långivare. Generellt är grundkraven för att samla dina lån följande:

Är minst 18 år gammal

Är fri från betalningsanmärkningar
Har en fast inkomst på minst 10 000 kronor/mån
Folkbokförd i Sverige
Inga skulder hos Kronofogden

Lägre ränta med samlingslån?

Alla lån kostar pengar. Inte minst mindre lån och krediter som avbetalningslån. De kommer ofta med höga räntor och avgifter. Har du många lån och krediter kan månadskostnaden därför bli riktigt hög, även om de enskilda lånen inte är på särskilt höga belopp.

Ett smart sätt att få ordning på privatekonomin och få mer pengar över varje månad är att samla dina lån och krediter. Genom att slå samman lånen och krediterna till ett enda lån kan du få en betydligt lägre ränta. Dessutom slipper du betala avgifter till flera olika långivare.

Hur funkar samlingslån?

Du samlar dina lån genom att ansöka och teckna ett nytt lån som täcker dina befintliga skulder. Du använder sedan det nya lånet till att betala av de gamla lånen och krediterna. I de flesta fall är det möjligt att få en lägre ränta när du samlar lån i ett större lån. Du slipper dessutom betala avgifter till flera olika kreditgivare. På så sätt kan du snabbt få ner din månadskostnad, amortera mer och snabbare bli skuldfri.

I dag finns det många långivare som erbjuder möjligheten att samla lån. Vi på Likvidum är en låneförmedlare som samarbetar med flera av Sveriges främsta långivare. När du ansöker om att samla lån hos oss får du alltså erbjudanden från många olika långivare och banker. Du kan sedan jämföra olika samlingslån och välja den aktör som erbjuder bäst villkor och lägst ränta.

Varför ska jag ta ett samlingslån?

Genom ett samlingslån kan du få en lägre och slipper betala onödiga avgifter till flera långivare. På sätt kan du få en betydligt lägre månadskostnad. När du fått ett samlingslån får du också alla lånekostnader på en och samma faktura. Det gör det betydligt lättare att överblicka din ekonomi och minskar risken för att du missar en betalning.

Hur mycket lån kan man slå ihop i ett samlingslån?

De flesta samlingslån på marknaden är i praktiken lån utan säkerhet. Det betyder att du maximalt kan samla lån och krediter upp till 600 000 kronor. Vill du samla större lånebelopp behöver du säkerhet för lånet, till exempel din bostad. Något som kräver att du har låneutrymme kvar på din bostad.

Det finns idag många olika långivare och banker som erbjuder möjligheten att samla lån. Det maximala lånebelopp kan skilja sig åt en hel del mellan olika långivare. Vissa har maxbelopp på 350 000 kronor. Andra erbjuder möjligheten att samla lån ända upp till 600 000 kronor.

Hur stort lånebelopp du kan samla beror också på din personliga kreditvärdighet. Om du är fri från betalningsanmärkningar, har fast anställning och en stabil inkomst är det oftast möjligt att samla relativt stora belopp.

Artikeln uppdaterades senast: 16 maj, 2022 klockan 14:52

Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. Pontus har en bred kunskap om branschen i sin helhet.