P2P-lån

Låna av andra privatpersoner med peer to peer lån

Behöver du ett lån? P2P-lån eller peer-to-peer-lån är ny lånform på den svenska marknaden där du får möjlighet

  • Jämför P2P-lån helt gratis
  • P2p-lån utan säkerhet
  • Endast en UC – Erbjudanden från fler långivare

 

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Jämför peer-to-peer lån

Med ett peer-to-peer lån är det möjligt. Lär dig mer om hur p2p-lån funkar och vilka fördelarna för dig som låntagare.

Hos på Likvidum kan jämföra p2p-lån från flera olika aktörer på den svenska marknaden. Men inte nog med det. Du kan jämföra p2p-lån och ställa dem mot helt vanliga privatlån. För oss spelar låneformen ingen roll. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta lån med så bra villkor och så låga kostnader som möjligt.
 

Vad är ett peer-to-peer lån?

Visste du att är möjligt att skippa banken och att låna pengar direkt av privatpersoner? Peer-to-peer lån, P2P lån eller person till person lån som de också kallas är en relativt ny låneform på den svenska marknaden och bygger på digital teknik. Peer-to-peer lån innebär att du lånar pengar av andra privatpersoner istället för av en bank eller annan traditionell långivare. Du kapar alltså mellanhanden, vilket innebär flera fördelar. Kontakten mellan låntagare och olika privata långivare förmedlas istället via särskilda p2p-plattformar på nätet.

Begreppet peer-to-peer kommer urprungligen från IT-världen och användes ursprungligen för att beskriva datornätverk där de sammankopplade datorerna inte har specifika tilldelade roller och ingen enhet är prioriterad över en annan. Principen används bland annat vid fildelning, IP-telefoni och i blockchain-tekniken som är grunden för moderna kryptovalutor som Bitcoin.

Peer-to-peer plattformar bygger i stora delar på digital teknik och behöver inga kostsamma kontor eller en stor personal. Därför har de avsevärt lägre kostnader än vad en vanlig bank har och kan ofta erbjuda lägre avgifter och räntor – kort sagt billigare lån. Det som skiljer p2p-lån är att du lånar pengar av andra privatpersoner istället för gå via en mellanhand som en en bank eller annan långivare.

Vem erbjuder P2P-lån?

Privata låntagare och långivare kopplas ihop via p2p-plattformar på nätet. Idag finns det ett flertal företag som erbjuder plattformar online för låneformen, till det mest kända svenska aktörerna hör Lendify och Brocc. Företagen som driver peer-to-peer plattformarna lägger sig inte i upplägget och villkor kring lånen. De förmedlar egentligen bara kontakten mellan långivare och låntagare. De tjänar sina pengar genom att ta ut en kommission från den ränta de privata långivarna tjänar.

Du ansöka direkt hos p2p-företaget, men det går lika bra att ansöka hos en låneförmedlare som oss på Likvidum. Vi samarbetar med flera av det största p2p-plattformarna. En fördel med att ansöka hos oss är du enkelt kan jämföra villkor och räntor hos olika p2p-företag. Men inte bara det. Du kan också ställa p2p-lån mot vanliga banklån och sedan välja det bästa och billigaste alternativet.

Så går det till att ta ett P2P-lån

För att teckna ett p2p lån ansöker hos ett någon av peer-to-peer plattformarna som finns. Det fungerar precis likadant som att ansöka om lån hos en vanlig bank eller annan traditionell långivare. Du kan också ansöka om p2p-lån hos en låneförmedlare som oss på Likvidum.  Allt du behöver göra är att fylla i ansökningsformuläret, välja ett lånebelopp och ange önskad löptid för lånet.

Efter att du skickat in din ansökan gör förmedlaren en kreditprövning precis som när du ansöker hos banken eller en låneförmedlare. Peer-to-peer företaget sätter räntan baserat på din kreditvärdighet efter kreditprövning. Eftersom företaget sedan måste koppla ihop dig med en privat långivare som vill låna ut pengar till dig tar ofta längre tid innan lånet betalas ut i jämförelse med en vanlig bank.

Det kan ta upp till två veckor innan pengarna betalas ut, framför allt som du ansökt om ett större belopp. Vill du låna ett större belopp är det sällan en enda enskild långivare som kan ställa upp med hela beloppet. Ditt lån pusslas därför ihop av delbelopp från flera olika långivare. Därför tar det ofta lite längre tid att få ett större lån utbetalt om du väljer ett p2p-lån.

Fördelen med p2p-lån är att en peer-to-peer plattform kan ge betydligt större flexibilitet än vad en bank kan.  Som låntagare du därför större möjlighet att hitta ett lån än vad du skulle fått hos din vanliga bank. Därför kan peer-to-peer lån vara ett bra alternativ om du har låg inkomst, osäker anställning eller av andra skäl har svårt att få lån hos vanliga långivare.

Du får också större möjligheter att påverka lånevillkoren. Om en banken säger nej, så är det nej. Hos en p2p-nätverk finns det tusentals potentiella långivare. Det gör inget om en eller två inte vill låna ut pengarna, det finns oftast andra som kan göra det.

Allt det praktiska kring lånet tar P2p-företaget hand om. De hanterar ansökningen, gör en kreditprövning på de som söker och sätter räntan. P2p-plattformen sköter också administration som räntebetalning, amortering och påminnelser eller inkasso om det skulle behövas.

 

P2P-lån – Fördelar

  • Du kan ofta få en låg ränta
  • Större valfrihet – många privatpersoner väljer att investera i p2p-lån
  • Större chans att få lån trots låg kreditvärdighet
  • Flexibla villkor

 

P2P-lån eller vanligt lån? Vad ska jag välja?

För dig som låntagare är det väldigt liten skillnad mot att söka ett helt vanligt privatlån. Ansökan går till på samma sätt som hos en helt vanlig långivare och det görs en kreditprövning precis som vid alla andra lån. Du bestämmer själv hur mycket du vill låna och hur lång löptid du vill ha på p2p-lånet. P2p-företaget gör en kreditprövning och sätter räntan baserat på din kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Lånet betalas ut om uppfyller kraven som p2p-plattformen ställer. Fördelen här är att du ofta har större chans att få ditt lån beviljat även om din kreditvärdighet är skakig. Många av p2p-företagen tillämpar en skala med olika kreditklasser istället för en uppsättning fasta krav som antingen klarar eller inte klarar. Det betyder att du har större möjligheter att få lånet beviljat än vad du skulle fått hos en traditionell storbank.

Generellt är de flesta p2p-lån mindre än lån som tas hos de stora bankerna och löptiden ofta korta. Men det är inte uteslutande så. Flera p2p-plattformar erbjuder större privatlån och även företagslån som kan vara på stora belopp. Om du letar efter ett större lån finns det vissa nackdelar med p2p-upplägget. Generellt finns det fler personer som vill låna än som kan tänka sig att låna ut pengar.

Det krävs dessutom ofta ett flertal investerare för ett enda lån. Dels för att många investerare investerar mindre summor, dels för att p2p-plattformen funkar som en (index-) fond och sprider ut riskerar. Du lånar alltså inte pengar av en enda privatperson, du lånar av många olika. Det betyder att det i somliga fall kan ta lång tid innan plattformen samlat ihop tillräckligt många investerare och det kan därför ta lång tid innan lånet betalas ut.

Vanliga frågor om P2P-lån

Gör det kreditupplysning vid p2p-lån?

Ja. Alla som lånar ut pengar är skyldiga enligt lag att göra en kreditprövning. Precis som vid traditionella lån (i Sverige) görs kreditupplysning oftast hos Upplysningscentralen, men det finns också p2p-plattformar som använder alternativ till UC som Bisnode när det gäller mindre lån. Men kreditupplysningen kommer du alltså inte undan.

Kan jag få P2P-lån trots betalningsanmärkning?

Det är oftast möjligt att få ett p2p-lån trots att du har betalningsanmärkningar.  Det är de personer och företag som lånar ut pengarna som bestämmer om de vill låna ut pengar till personer med betalningsanmärkning eller inte. Eftersom det finns många olika långivare på varje plattform har du generellt större chanser att få ett lån med betalningsanmärkning än vad du har hos en traditionell långivare. Men kom ihåg att en betalningsanmärkning innebär att det statiskt sett är mer riskfyllt att låna ut pengar till dig.  Därför vill långivarna generellt ha en högre ränta för att kompensera för den ökade risken. Den grundläggande regeln att det blir dyrare att låna med betalningsanmärkning gäller fortfarande och du får färre valmöjligheter om du har anmärkningar.

Hur är räntan på peer to peer-lån?

Räntan (nominell årsränta) hos de långivare vi samarbetar ligger idag på 2,95% till 25,95%. Den högsta möjliga effektiva räntan du kan få på ett när du ansöker genom oss lån är 29,27% (2021-02-05).Räntan du får på ditt personliga lån och därmed hur billigt lånet blir bestäms av långivarna efter kreditprövning. Hos oss får du erbjudanden från alla långivare vi samarbetar med (som kan ge dig ett lån). Du kan därför jämför räntan på p2p-lån mot räntan på helt vanliga privatlån. Vi rekommenderar att du väljer det billigaste alternativet. Som låntagare spelar det inte så stor roll om lånet är p2p eller om det är en bank eller annan traditionell långivare som står bakom. Välj det bästa villkoren och stirra dig inte blind på låntypen.

Kom ihåg att du kan förbättra dina chanser att få ett lån med bättre ränta genom att söka tillsammans med en annan person, en medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret för lånet, vilket innebär att banken (statistiskt sett) tar en mindre kreditrisk. De kan därför ofta erbjuda en lägre ränta i gengäld.

Varför ska jag söka ett P2P-lån?

De största fördelarna med p2p-lån för dig som låntagare är att chansen att få din ansökan beviljad är större, även om du har låg kreditvärdighet. P2P-lån kan också vara billigare än motsvarande lån hos traditionella långivare eftersom p2p-plattformen har lägre kostnader (för administration, personal etc) och därför kan kapa bort avgifter som vanliga banker måste ta ut. Många som investerar i p2p-lån kan också tänka sig att ta större risker genom att låna ut pengar till personer med sämre kreditvärdighet (mot större avkastning) än vad vanliga banker kan. Du får också större flexibilitet och valfrihet.

Vad kraven för att söka p2p-lån?

Grundkravet för att ansöka om ett peer to peer lån är samma som för att söka ett vanligt privatlån genom oss. Du är minst 18 år gammal och har en månadsinkomst på minst 10 000 kronor. Din inkomst kan i form av lön från arbete eller pension. Du ska också ha vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år och vara helt fri från skulder hos kronofogden sedan minst sex månader tillbaka.