Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar kan jag låna?

Det blir vanligare och vanligare att man köper sin bostad, lånar till bilköp eller av annan orsak behöver ett större lån utan säkerhet. Men hur avgör du vad som är rimligt att låna, vad du faktiskt har råd med – och har möjlighet att få låna?

Exakt hur mycket du får låna är en sak som avgörs mellan dig och banken eller annan långivare. Men när det gäller bolån kan du ansöka om maximalt 85 procent av bostadens värde och du behöver själv lägga minst 15 procent i kontantinsats. Ju mer du själv kan betala desto bättre villkor på lånet brukar du kunna få. Planerar du att köpa bostad gör du klokt i att sätta upp ett sparande för din framtida kontantinsats.

Din kreditvärdighet avgör hur stort belopp du kan låna

När du ansöker om ett lån av något slag är det till stor del din kreditvärdighet som avgör hur stor summa du kan bli beviljad. Din kreditvärdighet bestäms genom en rad olika faktorer, några av dem är:

  • Storleken på din inkomst
  • Ditt anställningsförhållande – Om du är fast anställd, provanställd, vikarie eller timanställd
  • Övriga skulder
  • Om du har betalningsanmärkningar eller obetalda skulder hos kronofogden
  • Om du har många kreditförfrågningar under kort tid

Har du en hög kreditvärdighet har du större chanser att bli beviljad det lån du önskar.

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Maxbeloppet beror på vilken typ av lån du är ute efter

Hur stort belopp du kan låna beror på var du vänder dig och vilken sorts lån du vill söka. Lån som tecknas via en låneförmedlare brukar till ligga på belopp från 10 000 till 600 000 kronor om det rör sig om lån utan säkerhet. Det finns en rad olika typer av lån, såsom bolån och fler olika varianter av privatlån. Något förenklat kan man dela in lån för privatpersoner i två kategorier. Lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

När du tecknar lån med säkerhet som ett billån eller bolån utgör varan (t. ex. bilen eller bostaden) säkerheten för lånet. Om du inte kan betala tillbaka pengarna säljs varan på exekutiv auktion och pengar lämnas över till långivaren (fordringsägaren). På så sätt riskerar aldrig långivaren att bli med hela beloppet om låntagaren inte kan betala. Det betyder att långivaren kan låna ut mer pengar. På grund av att risken är lägre är kan oftast långivaren även erbjuda en lägre ränta än vad de skulle kunna ge vid motsvarande privatlån.

När du tecknar ett privatlån (de lån vi på Likvidum förmedlar är uteslutande privatlån) finns ingen säkerhet. det innebär att det i praktiken är du, låntagaren, som utgör säkerheten för lånet. Långivare som fokuserar på mindre privatlån som exempelvis mikrolån och snabblån eller kontokrediter kan ha maximalt lånebelopp på 20 000 till 50 000 kronor. För reguljära privatlån (lån utan säkerhet) är idag det maximala lånebelopp 600 000 kronor. Vill du låna mer än så i ett och samma lån krävs en säkerhet.

Hur mycket du kan bli bli beviljad i lån beror utöver långivarens generella maxbelopp på faktorer som din inkomst, om du är fast anställd eller har provanställning eller vikariat, hur mycket övriga skulder du har med mera. Kort sagt din kreditvärdighet. Det är den som avgör hur mycket du kan bli beviljad i lån. Sedan kan olika banker ha olika maxbelopp.

Om du har betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar blir det svårare att låna pengar. Många banker och långivare accepterar inte sökanden som betalningsanmärkningar. Något som innebär att du får färre alternativ att välja mellan.  Men hos vissa banker och långivare är det fullt möjligt att låna pengar trots att du har betalningsanmärkningar, ibland kräver då en säkerhet i gengäld en. I praktiken betyder att du behöver äga din bostad och använda den som säkerhet.

Det går att teckna lån både för konsumtion och för att baka ihop tidigare skulder även om du har betalningsanmärkningar. Men du kan i regel inte låna lika mycket pengar. Det går att låna pengar utan säkerhet genom oss på Likvidum, men du kan välja bland färre långivare och det maximala lånebeloppet är då 200 000 kronor.

Vad avgör hur mycket jag får låna för att köpa bostad?

Det är ett flertal faktorer som påverkar om och hur mycket du får låna. Banken tittar bland annat på din inkomst, dina utgifter och eventuella befintliga lån och krediter och väger dessa mot varandra. Hur mycket du till slut får låna är en sak mellan dig och långivare (olika långivare gör olika bedömningar).

Överlag är det möjligt att låna upp till ungefär 5 den årliga bruttoinkomsten för ett bolån. Men enskilda banker kan ha både tuffare och mer generösa regler, vissa banker tillåter att du lånar upp till 6,5 gånger din bruttoinkomst. Lånar man så mycket kickar också olika regler in. Lånar du mer än 4,5 gånger så mycket som din årsinkomst måste du amortera mer på lånet exempelvis.

Exempel – Så mycket kan du låna

Hanna har bestämt sig för att renovera och bygga ut sitt hus. För det behöver hon enligt sina beräkningar 600 000 kr. Hennes årsinkomst är 360 000 kr (brutto). Hanna bör alltså ha möjlighet att få låna ända upp till 1,8 miljoner kronor. 360 000 x 5 = 1 800 000. Hon bör inte ha några problem att få låna 600 000 kr förutsatt att hon inte har alltför mycket i lån sedan tidigare.

Om vi istället antar att Hanna redan har ett lån på sitt hus på 1 500 000 kronor kan hon bara låna 300 000 kr.

Så ser du hur mycket du kan låna – Gör en budgetkalkyl

Börja med att göra en budgetkalkyl för din privatekonomi. Utifrån denna har du överblick över hur din faktiska situation ser ut månad för månad – då blir det också enklare att se hur mycket du kan låna och vilka kostnader du klarar av. Det finns massor enkla budgetkalkyler på nätet som går att ladda ner gratis.

Ett annat alternativ är att helt enkelt fram dina inkomster och utgifter för det senaste året och räknar samman dem i ett kalkylprogram som Excel eller Google Sheets. Dela sedan dina kostnader med tolv. Då ser hur mycket kostnader du kan räkna med per månad. Kom ihåg att kostnader så klart kan variera från månad till månad och att du bör ha utrymme för oväntade kostnader.

Genom räkna för helt år riskerar du inte att missa kvartalsfakturor och andra räkningar som kommer mer sällan. När du bildat dig en uppfattning om dina kostnader och hur mycket du har kvar när allt är betalt är det enkelt att räkna ut hur mycket mer du klarar av att betala i form av räntekonstnader och amorteringar på lånet.

Låna inte mer än du klarar av

När du ska ta ett lån behöver du först och främst vara klar över din ekonomiska situation. Du bör göra en kalkyl och gärna räkna med ett par procentenheter extra på räntan, extra viktigt om det är ett stort lån som bolån eller billån det gäller. Ett par procents räntehöjning kan låta lite men gör en hel del på lånets kostnad. En god tumregel är att inte låta dina lånekostnader gå över 30 procent av din inkomst per månad. På så vis har du utrymme för oförutsedda utgifter samt ett fortsatt sparande.

Vanligt idag är att man tar ett privatlån, även kallat blancolån, till konsumtion eller omstartslån om man av någon anledning inte vill söka eller har är svårt att få ett traditionellt banklån hos sin bank. Det finns många olika långivare på marknaden och dessa är i regel både seriösa och kan erbjuda dig bra villkor.

Enklast och bäst är att söka online via en låneförmedlare, då kan du också jämföra lån och räntor innan du bestämmer dig. De skickar din förfrågan till ett stort antal banker de samarbetar med och du får snabbt svar. Men kan se det som att bankerna budar om dig som kund och ger dig sitt bästa erbjudande i förhållande till de uppgifter du angivit. Oftast kan du välja mellan de bästa lånealternativen redan inom något dygn.

Att det är lätt att låna betyder inte att du ska köpa grisen i säcken. Studera de låneerbjudanden du får noga. Läs villkoren och var säker på att du förstått dem, även det finstilta, innan du skriver under på ett lån.

Artikeln uppdaterades senast 27 Oktober 2021
Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. Pontus har en bred kunskap om branschen i sin helhet.