Hem » Mikrolån

Mikrolån

Hitta mikrolån med riktigt bra villkor

Letar du efter ett mindre lån med bra ränta? Ett mikrolån är ett litet lån, i de flesta fall upp till maximalt 20 000 kronor..

 • Låna upp till 20 000 kr
 • Jämför räntan på olika lån innan du bestämmer dig
 • Endast en UC – Helt gratis att jämföra mikrolån
Sök mikrolån Få bästa räntan
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Behöver du mikrolån

Behöver du ett låna en mindre summa pengar? I så fall kan ett mikrolån vara ett alternativ. Ett mikrolån är ett litet lån, oftast på belopp under 15 000 kronor. Hos kan du jämföra mikrolån från flera olika aktörer och sedan välja den långivare som erbjuder bäst låneränta.

När du ansöker om mikrolån hos oss skickar vi automatiskt din kreditinformation till alla långivare vi samarbetar med. Du får sedan svar från de olika långivarna om vilken ränta de kan erbjuda just dig för ett mikrolån på det belopp du valt.

På så sätt kan du enkelt hitta det billigaste lånet bland olika alternativ från många långivare och långivare. Eftersom vi bara tar en UC slipper riskera din kreditvärdighet, vilket skulle vara fallet om du på egen hand ansöker om mikrolån hos flera olika långivare.

Vissa mikrolån kan vara dyra,. Har ett eller flera mikrolån sedan tidigare och betalar en hög ränta. Om du tror att du betalar onödigt mycket för din mikrolån kan det vara klokt att baka ihop lånen till ett större lån. Då kan du få en betydligt lägre ränta och månadskostnad. Dessutom stärker du din kreditvärdighet.

Mikrolån hos Likvidum:

 • Låna 10 000 – 20 000 kronor (mindre lån kommer inom kort)
 • Ingen säkerhet krävs
 • Jämför långivarnas räntan innan du bestämmer dig
 • Endast en UC
 • Tjänsten är helt gratis och ej bindande

Vad är mikrolån?

Ordet mikrolån används numera som en term för att mindre snabblån, till exempel sms-lån. Ursprungligen var betydelsen dock en helt annan, nämligen lån till företrädesvis kvinnor i tredje världen som med hjälp av dessa pengar kunde starta ett litet företag och sedan betala tillbaka lånet vart efter inkomsterna ökade.

Mikrolånet kunde exempelvis gå till inköp av ett par symaskiner eller varor till en liten butik. Tanken var att stimulera till entreprenörskap och hjälpa människor ur fattigdom.

I en svensk kontext och för de allra flesta är ett mikrolån är ett lån utan säkerhet på en mindre summa pengar. Mikrolån är ingen officiell benämning utan det är långivarena och långivarna själva som definierar vad som är ett mikrolån.

I de flesta fall avser ett mikrolån ett lån på 1 000 kronor upp till 15 000 kronor, men vissa långivare har andra beloppsgränser. En del marknadsför lån ända upp till 20 000 kronor som mikrolån. Gemensamt för de flesta mikrolån är det förväntas betalas tillbaka relativt snabbt.

Mikrolån kan vara av flera olika typer. Somliga mikrolån är tekniskt sett ett helt vanligt privatlån, men på ett förhållandevis litet belopp. Andra mikrolån är egentligen kreditlån. Sådana mikrolån fungerar på samma sätt som ett kreditkort.

Med ett sådant mikrolån beviljas du en tillgänglig kredit på ett visst belopp, till exempel 20 000 kronor. Men du betalar bara ränta för den delen av krediten du utnyttjar. Har du fått en kredit på 20 000 kronor men bara använder 1 500 kronor betalar du bara ränta för de 1 500 kronorna.

Vissa långivare använder begreppet mikrolån som en synonym till snabblån. Alltså ett lån på ett mindre belopp med hög ränta som är avsett att betalas tillbaka snabbt. Men det behöver inte vara så.

Eftersom mikrolån är på mindre belopp är det dock vanligt att långivare tar ut en förhållandevis hög ränta i jämförelse med större lån. Om lånet har en ränta på mer än 30% (plus gällande referensränta) så räknas det som en högkostnadskredit.

Så funkar mikrolån

När du ansöker om ett mikrolån behöver du inte ställa någon säkerhet för lånet. Mikrolånet fungerar alltså i all väsentlighet som ett helt vanligt privatlån.

Det finns också mikrolån som fungerar som ett kreditkort, fast utan plastkortet. När du ansöker om ett mikrolån av den typen beviljas du ett kreditbelopp.

Kreditbeloppet kan vara vad som helst upp till omkring 20 000 kronor. Sedan kan du ta ut pengar för från kredit när du vill och kreditbeloppet fungerar som ett tak.

Du betalar bara ränta för de pengar du plockat ut från krediten. Har du beviljats ett kredittak på 20 000 men bara gjort av med 3 000 kr betalar du alltså bara ränta för de 3 000 kronorna.

När du ansöker om ett mikrolån hos oss kan du välja med mellan flera olika mikrolån från flera olika långivare. Efter att du skickat in din ansökan får du svar från de olika långivarna.

Varje svar innehåller information om vilken ränta du får, vilken typ av mikrolån det rör sig och hur villkoren för återbetalning ser ut.

Självklart hittar du också information om effektiv ränta för mikrolånet och faktiskt totalkostnad och månadskostnad. På så sätt kan du enkelt välja det mikrolån som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Så ansöker du om mikrolån:

 • Välj belopp
 • Välj återbetalningstid
 • Fyll din personuppgifter
 • Signera med BankID
 • Din ansökan skickas till långivarna
 • Du får erbjudanden från de olika aktörerna
 • Jämför olika lån och välj det billigaste lånet
 • Signera lånet du valt
 • Inom några dagar betalas pengarna ut

Krav för att söka mikrolån

Vi på Likvidum är inte en bank eller långivare. Det alltså inte vi som erbjuder mikrolån. Vi är en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra olika långivare och långivares villkor och kostnader för olika lån så att du kan hitta det bästa möjliga alternativet utifrån dina förutsättningar. Kraven för att teckna ett mikrolån kan skilja sig åt mellan olika långivare.

De grundläggande kraven för att ansöka om ett mikrolån genom oss är att du är minst 18 år och folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader. Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor, som kan vara i form av lön från arbete eller pension.

Du ska också vara fri från skulder till Kronofogden. Tidigare skuldkonto hos Kronofogden behöver inte vara ett problem, så länge skulderna är helt återbetalda sedan minst sex månader tillbaka.

Det går att låna även om du har betalningsanmärkningar. Det är dock inte alla långivare som accepterar sökanden med betalningsanmärkningar. Har du en eller flera betalningsanmärkningar så får du alltså inte lika många alternativ att välja på, men det är möjligt att teckna ett mikrolån. Kom också ihåg att räntan kan bli högre på ditt mikrolån om du har betalningsanmärkningar.

Grundkrav för mikrolån:

 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Månadsinkomst minst 10 000 kr
 • Inga skulder hos Kronofogden

Hög ränta på vissa mikrolån

Mikrolånet är ett lån för mindre belopp vilket brukar anges i marknadsföringen av dessa lån. Med ett mikrolån kan du oftast få direkt utbetalning, det vill säga att pengarna går direkt in på ditt konto när lånet är beviljat.  Lånebeloppet kan ligga mellan 500 och upp till 20 000 kronor. Vissa mikrolån kan ha väldigt höga räntor och/eller avgifter.

På riktigt dyra mikrolån kan den effektiva räntan uppgå till så mycket som 100 till 200 procent. Därför är det viktigt att alltid titta på den effektiva räntan innan du bestämmer dig för ett mikrolån. Även om den nominella räntan är okej, så kan avgifter göra att den effektiva räntan och därmed kostnaden för lånet blir hög.

Med mikrolånets villkor följer ofta att din avtalade ränta, ibland även räntefritt, endast gäller om du betalar tillbaka hela lånet under löptiden. Kan du inte betala tillbaka i tid justeras räntan upp och olika avgifter tillkommer.

Ett från början förhållandevis litet lån kan med andra ord bli mycket dyrt i slutändan. Således bör du vara till hundra procent säker på att du kan betala tillbaka hela mikrolånet i tid.