Ordet mikrolån används numera som en term för att mindre snabblån, till exempel sms-lån. Ursprungligen var betydelsen dock en helt annan, nämligen lån till företrädesvis kvinnor i tredje världen som med hjälp av dessa pengar kunde starta ett litet företag och sedan betala tillbaka lånet vart efter inkomsterna ökade. Lånet kunde exempelvis gå till inköp av ett par symaskiner eller varor till en liten butik. Tanken var att stimulera till entreprenörskap och hjälpa människor ur fattigdom.

Mikrolån: samma sak som snabblån

I vanliga lånesammanhang idag kan begreppet mikrolån dock betyda ett lån med kort löptid och direkt utbetalning, ett så kallat snabblån. Dessa snabblån kommer med hög ränta och de är avsedda att täcka ett tillfälligt behov av en mindre summa pengar. Återbetalningstiden är kort, vanligen 7, 14 eller 30 dagar. Därefter tillkommer ränta och den är då hög, oftast rör det sig om en högkostnadskredit som har en effektiv ränta på 30 procent eller mer.

Privatlån eller mikrolån

Ett privatlån kännetecknas bland annat av att du kan ansöka om större belopp, ofta mellan 5000 och 600 000 kronor. Räntan ligger mellan cirka 3,5 och 18 procent i nominell ränta. När du jämför lån ska du titta på den effektiva räntan som är den ränta du betalar varje månad, inklusive alla övriga kostnader för lånet. Samlingslån som används för att samla mindre lån och krediter som just mikrolån och snabblån är också en form av privatlån.

Hög ränta på mikrolån

Mikrolånet är ett lån för mindre belopp vilket brukar anges i marknadsföringen av dessa lån. Lånebeloppet kan ligga mellan 500 och 10000 kronor. Den effektiva räntan på ett mikrolån kan uppgå till så mycket som 100 till 200 procent. Med ett mikrolån kan du oftast få en direktbetalning, det vill säga att pengarna går direkt in på ditt konto när lånet är beviljat.
Med mikrolånets villkor följer ofta att din avtalade ränta, ibland även räntefritt, endast gäller om du betalar tillbaka hela lånet under löptiden. Kan du inte betala tillbaka i tid justeras räntan upp och olika avgifter tillkommer. Ett från början förhållandevis litet lån kan med andra ord bli mycket dyrt i slutändan. Således bör du vara till hundra procent säker på att du kan betala tillbaka hela mikrolånet i tid.

Mikrolån utan UC

Mikrolån utan UC kan ibland erbjudas. Detta innebär att det inte tas någon kreditupplysning från UC, Upplysningscentralen; utan den tas istället från till exempel Bisnode. Då upplysningsföretagen inte delar information med varandra syns inte din upplysning hos UC. Om man till exempel har många kreditupplysningar eller en eller flera betalningsanmärkningar hos UC kan det vara ett lockande alternativ. Men det medför inga fördelar för dig som låntagare och du riskerar bara att sätta dig i en sämre sits om du redan har problem med din ekonomi.

Tänk och jämför mikrolån

Den snabba utbetalningen av ett mikrolån kan förstås vara lockande men på ett privatlån idag med oerhört mycket bättre villkor får du ditt lån utbetalat på ett par dagar efter godkänd ansökan. Oavsett vilken typ av lån du vill ha bör du alltid jämföra olika långivare och dess villkor. Detta gör du enkelt online hos en låneförmedlare.

 

Eftersom mikrolån och snabblån kommer med en högre ränta är det viktigt att betala av dem så snabbt som möjligt. Har du flera sådana lån men inte har möjlighet att betala tillbaka dem direkt kan det vara klokt att överväga att teckna ett omstartslån. Med ett omstartslån kan du samla smålån i ett större lån och få en väsentligt lägre ränta samtidigt som du får en längre återbetalningstid.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej