Vad är ett medlemslån?

Ett medlemslån är ett typ av lån som erbjuds till personer som är fackligt anslutna eller medlemmar i någon annan organisation. För att kunna ansöka om ett medlemslån behöver du därför vara medlem i den aktuella organisationen. Villkoren för ett medlemslån har förhandlats fram mellan organisationen och långivaren för att passa en genomsnittlige medlemmen. Det innebär bland annat att alla får samma ränta.

 

Så funkar medlemslån

Ett medlemslån är så gott som uteslutande ett privatlån utan säkerhet. Lånet kommer alltså med rörlig ränta och du kan använda det till precis vad du vill. Låna till renovering, en ny bil eller för att samla dyra lån och krediter och på så sätt få en lägre månadskostnad. Du bestämmer. Det är också möjligt att när som helst lösa lånet utan extra kostnad.

 

Lånebeloppet kan vara alltifrån 10 000 kr till omkring 600 000 kr. Men en vanlig beloppsgräns för medlemslån är 350 000 kronor. Räntan förhandlas fram kollektivt och är samma för alla som kvalificerar sig för lånet. Den möjliga återbetalningstiden för ett medlemslån brukar vara ungefär som för motsvarande blancolån eller något kortare. Hos vissa långivare kan du välja en löptid på två till tio år, hos andra är fem år maxgränsen.

 

Vilka erbjuder medlemslån?

Begreppet medlemslån är främst förknippat med fackförbund och låneformen kallas mycket riktigt ibland facklån. Men även andra organisationer som Hyresgästföreningen, Villaägarnas riksförbund, Skattebetalarna och Svenska Tennisförbundet erbjuder medlemslån till sina medlemmar. De stora bankerna har avtal med alla riksorganisationerna och de flesta flesta fackförbund. Om du är medlem i ett fack kan du med all sannolikhet ansöka om ett medlemslån. Men även mindre banker som Lån & Spar Bank erbjuder fördelaktiga alternativ. Ett annat exempel är Coop som erbjuder privatlån med reducerad ränta till Coop-medlemmar.

 

Vad ingår i ett medlemslån?

I medlemslånet ingår inte sällan olika tilläggsförsäkringar som betalskydd och livskydd i grundkostnaden för lånet. Men inte alltid. Exakt vad som ingår kan skilja sig åt mellan olika banker och organisationer och beror på vad som förhandlats fram mellan facket och långivaren. Du hittar information om vad som ingår i lånet på din fackförenings webbsida eller hos långivaren.

 

Vem kan teckna ett medlemslån?

Grundreglerna för att ansöka om ett medlemslån är okomplicerade. Du har möjlighet att teckna ett medlemslån om ditt fackförbund eller en organisation du är med i har ett avtal om medlemslån med en långivare.
Ett vanligt krav är att du ska ha varit medlem i facket en viss tid när du söker lånet, i regel minst sex månader. Du ska också uppfylla långivarens krav och klara kreditprövningen. Kraven kan skilja sig åt mellan olika långivare och beror på hur avtalet för medlemslånet ser ut. Det innebär att banken kan neka dig lånet även om du är medlem. Om du exempelvis har betalningsanmärkningar eller stora skulder på annat håll är risken stor att du får avslag även om du har varit med i ditt fack länge och har en god inkomst.

 

Fördelar med medlemslån

Medlemslån kan vara väldigt fördelaktiga räntemässigt jämfört med lån som du söker själv direkt hos banken. Särskilt medlemslån som erbjuds av någon av de stora fackförbunden. Ett fackförbund har många medlemmar och ofta en starkare förhandlingsposition än vad du har som enskild låntagare. Banken når många potentiella kunder med sitt erbjudande och det är en hyfsat stor chans att de kunderna har en fast inkomst. I gengäld erbjuder de ett avtal med fördelaktiga villkor.

 

Villkoren för lånet har förhandlats fram för att passa den genomsnittlige medlemmen så bra som möjligt. Om din inkomst och ekonomi är som de flesta andra medlemmars eller om den är lägre genomsnittet är ett medlemslån förmodligen en god affär. Du får goda möjligheter att få en lägre ränta än vad du skulle fått om du sökt ett motsvarande privatlån på egen hand. Med ett medlemslån slipper du dessutom inte sällan avi-avgifter och andra tillägg och det är vanligt att förmånliga tilläggsförsäkringar ingår.

 

Nackdelar med medlemslån

Ett medlemslån är dock inte den optimala lösningen för alla. Villkoren har som vi sett förhandlats fram kollektivt för att passa en stor grupp människor. Räntan som erbjuds är samma för alla som kvalificerar sig för lånet. Något som är en fördel du har en genomsnittlig eller låg inkomst.

 

Har du däremot riktigt bra ekonomiska förutsättningar blir den enhetliga räntan helt plötsligt en nackdel. Eftersom villkoren är samma för alla medlemmar spelar det ingen roll om du exempelvis har högre inkomst och färre skulder än vad den genomsnittlige medlemmen har. Det är den upphandlade räntan som gäller. Om du har en hög inkomst och bra ekonomi i övrigt är du en attraktiv kund för långivarna och kan med all sannolikhet få en lägre ränta om du söker ett vanligt privatlån. Av den anledningen är det klokt att jämföra lånet du funderar på med andra alternativ innan du bestämmer dig. Medlemslånet kan vara en bra deal, men det är också tänkbart att det blir billigare om väljer ett privatlån med individuell räntesättning.

 

En annan begränsning med medlemslån som man bör ha i åtanke är att beloppsgränsen oftast är lägre än för reguljära privatlån. Med ett vanligt privatlån kan du i regel låna allt från 10 000 upp till 600 000 kronor. Maxbeloppet för medlemslån är vanligtvis 350 000 kronor, även om det finns undantag.

 

Jämför lånen innan du bestämmer dig

Oavsett om du söker ett medlemslån eller ett vanligt privatlån är klokt att jämföra långivarnas erbjudanden och villkor innan du bestämmer dig. När du jämför lån hos oss får du direkt erbjudanden från flera av Sveriges främsta långivare. Bland annat kan vi genom vårt samarbete med COOP erbjuda medlemslån för alla Coop-medlemmar. Coops medlemslån ger alla som har Coop-kortet rabatt på räntan.

 

Vi på Likvidum tar bara en enda UC när du jämföra lån trots att du får svar från flera långivare. Du riskerar därmed inte att försämra din kreditvärdighet och dina möjligheter att teckna lån till bra villkor i framtiden.

 

Behöver du ett medlemslån eller annat privatlån? Jämför långivarna och få lägre ränta

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej