Lånelöfte för privatlån – en hjälp vid stora inköp

För de flesta är det inte helt självklart att du har en större summa pengar på kontot att använda till investeringar. I vissa fall kan det till och med vara dumt att göra av med alla pengar på en gång. Ta ett bilköp som exempel. En bil kan idag kosta uppåt en halv miljon till en miljon kronor i inköp om du vill ha den senaste tekniken med el och hybridmotorer. Det är få som har den typen av pengar på banken att lägga ut samma dag eller inom en väldigt kort tidsperiod. Andra stora inköp som kan bli aktuella är lån till fritidshus, bygge av ett Attefallshus eller andra typer av renoveringar i ditt boende som du vet kommer att behöva göras. Helt klart är att det kan vara klokt att resonera med din bank innan och få ett lånelöfte för ditt privatlån, så att du vet hur mycket du kan budgetera för och vad du har utrymme för i just din ekonomi.

 

Stora privatlån kan ge stora konsekvenser

Ofta när du behöver pengar snabbt kan dina beslut bli förhastade om du inte tar det lugnt och tänker igenom din situation. Även om behovet uppstår snabbt är det sällan så bråttom att du inte kan vänta någon dag med att teckna ditt nya lån. Ta därför din tid och gå igenom hur din långsiktiga plan och vad du har för långsiktiga stora utgifter som är på gång så att du är beredd den dagen de kommer. Kanske ska du fundera över att ta ett större lån och lägga undan pengarna på ett konto där de får växa till – speciellt om nästa stora investering inte är allt för långt bort.

 

Lägger du undan pengar på ett konto kan det vara klokt att skaffa konto hos en annan bank än den som är din huvudbank. Gör du det kan du dels få bättre ränta, men även se till att det blir lite längre mellan tanke och handling om du skulle få en ingivelse att spendera pengarna på annat än det de är tänkta till. Genom att planera dina inköp kan du dessutom få bättre villkor än om du lånar pengar spontant. Med en bra plan kan du få ett lånelöfte för ditt privatlån och kanske få en bättre ränta.

 

Lånelöfte för privatlån är ett bra sätt att planera

Många privatlån kan bli dyra, speciellt om du vill ha pengarna snabbt på kontot. De lån som tar lite mer tid att handlägga kan i längden visa sig vara de som är billigast. Genom att gå igenom de flesta bankernas erbjudanden kan du säkert hitta en deal som känns bäst för dig. Behöver du ha snabba pengar eller har du möjlighet att vänta några dagar på utbetalningen? Har du någon säkerhet  för lånet såsom en sommarstuga, en bil eller båt så kan det också påverka din ränta. Dessutom är det klokt att se över andra lån såsom små krediter, kontokort och huslån så att du eventuellt kan samla ihop alla dina mindre lån och komma ner till en bra kreditvärdighet.

 

Förutom att låna pengar via bank kan det även finnas lånelösningar där du lånar direkt från privatpersoner via olika appar eller liknande. Dessa alternativ är dock mer osäkra om du ska låna större summor och därför är det mer rimligt att låna via ett mer välkänt låneinstitut.

 

Fundera på om du kan hantera en kortare avbetalningstid eller om ditt lån behöver amorteras över flera år. En kortare amorteringstid ger ofta ett bättre utgångsläge om det skulle visa sig att du behöver låna mer pengar till någon annan investering och därför behöver lösa det nuvarande lånet för att ta ett större lån kort efter tecknandet.

 

Olika typer av privatlån

Beroende på vad du behöver använda pengarna till så finns det lite olika typer av privatlån. En typ är så kallade fordonslån där du har en bil, båt eller motorcykel som säkerhet. Oftast krävs det att du kan lägga en del av pengarna som handpenning. Vanligen krävs det ca 20 procent av fordonets värde som handpenning i de lägena.

 

En annan typ av privatlån kallas ofta fritidslån och används till köp av sommarstugor eller skogsfastigheter. Där finns en fastighet som säkerhet varför de oftast har en mer fördelaktig ränta. Dessa typer av lån brukar oftast vara lite mer flexibla då det kan vara så att man behöver bygga om eller renovera huset efter köpet. När huset sedan är renoverat kan det värderas om och på så sätt kan man sänka räntan på sitt privatlån om banken helt plötsligt får ett bättre värde på sin säkerhet.

 

Förutom lån med säkerhet kan du även låna pengar utan något särskilt som säkerhet. Kanske är det din drömresa som du bestämt dig för, eller så kanske du investerar i dykarcertifikat eller grönt kort. Privatlån med lånelöfte är oftast aktuellt om det är större summor som ska lånas ut. Du kan därför gå igenom ditt lånebehov och räkna ihop alla summor i en budget som du kan presentera för banken. Genom att göra så visar du att du har god koll på din ekonomiska planering och att du har förståelse för att pengarna ska betalas tillbaka. Att låna pengar utan en plan för hur de ska betalas tillbaka är sällan en god idé.

 

Jämför olika erbjudanden

Ett privatlån för att låna till en bil är oftast en rätt enkel historia. Många gånger vet du vad bilen kostar och kan därför presentera en exakt summa till banken. Vet du inte vad bilen kostar på förhand, kanske för att du till exempel letar efter en specifik modell, kan det vara klokt att be om ett lånelöfte på lite mer än värdet. När du sedan har hittat den specifika bilen du är intresserad av kan du då enkelt höra av dig till banken och meddela vilken summa du vill låna. På så sätt kan du även jämföra olika räntor och villkor på förhand så att du slipper göra det i panik när det rätta objektet dyker upp. Många bilhandlare erbjuder bra räntor via samarbetspartners, så köper du en ny bil kan du ofta få en förmånligare ränta än via din vanliga bank. Vissa bilmärken har även egna finansieringslösningar som kan vara mycket förmånliga vad gäller räntor och olika typer av erbjudanden.

 

Samma situation gäller för lån till fritidshus. Om du letar i ett specifikt område kan du ganska enkelt få reda på vilken prisnivå som gäller från till exempel mäklare eller genom att söka på sålda fastigheter på nätet. När du vet ungefär vilken summa som borde räcka för inköpet bör du även fundera på om det är någon typ av modifiering som kommer att krävas, som byte av avlopp eller annat större underhåll. Kanske kan du då få låna även de pengarna på en gång så att du så snabbt som möjligt kan börja använda ditt nya semesterboende.

 

För snabba lån med mindre summor är det helt klart värt att jämföra räntor och villkor. Här kanske du inte har samma behov av att begära ett lånelöfte eftersom de små summorna kan vara snabba att betala av. Dock om du har flera lån som du vill samla ihop kan det vara bra att ringa runt och höra vilka villkor just du kan få för ett så kallat samlingslån. Här har du även möjlighet att låna mer pengar än vad summan på dina småkrediter blir och kanske passa på att investera i något som du behöver såsom ny spis eller annat i ditt hem.

Välj ditt lån med omsorg

Även om det är lätt att tacka ja till första bästa erbjudande kan det vara klokt att ringa till olika långivare och jämföra olika lån vad de kan ge dig för villkor.  En bank kanske ger dig en lägre ränta, men kanske inte erbjuder låneskydd som ger dig extra trygghet om något skulle hända dig under lånetiden. En annan kanske har väldigt låg ränta tack vare samarbete med en fackklubb eller förening.

 

Det kan löna sig att undersöka olika typer av medlemslån som erbjuds via föreningar och fackförbund. Eftersom dessa förhandlas fram för många medlemmar kan de ofta ge väldigt förmånliga räntor och villkor. Ett lånelöfte till privatlån ger snabbt och enkelt och ofta med lite lägre krav på dessa typer av lån. Bilen eller husvagnen kanske på så sätt blir lite billigare än om du hade valt att gå via din vanliga bank och få lån via dem.

Medlemslån och andra speciallån

Är du medlem i någon förening eller kanske en fackförening kan du ofta få ett mycket bra erbjudande via dem. Många föreningar erbjuder så kallade medlemslån som oftast har mycket bra ränteläge jämfört med andra typer av privatlån. Även om de bästa räntenivåerna oftast kräver att du blir så kallad förmånskund i banken kan du relativt ofta ändå få en lägre ränta via medlemslån än om du ringer vilken bank som helst.

 

Köper du något väldigt specifikt kan det vara så att även de har samarbete med någon typ av banklösning. Kanske kan du få en väldigt förmånlig kredit via ett betalkort eller via ett partnererbjudande som föreningen har tecknat. Oavsett kan det vara klokt att gå igenom de försäkringarna och medlemsskapen du har och se om det finns några som ger dig ett bättre erbjudande än de du fått.

 

Vanligare med lånelöfte till privatlån

Det blir allt vanligare med lånelöften till privatlån. Många gånger visar det att du är en person som har koll på din ekonomi och därmed har gjort ett informerat och genomtänkt val gällande vilken långivare som är mest fördelaktig. Även för bankerna är det en fördel eftersom de ser vilka stora investeringar du tänkt dig i din närmaste framtid. På så sätt kan de hjälpa dig att planera din ekonomi och kanske ge råd om vad du ska tänka på innan du tecknar lånet.

 

Generellt är det bra att tänka efter innan du lånar så att du lånar rätt summa till rätt ränta och med rätt amorteringsplan. På så sätt undviker du många fallgropar som annars kan ställa till din privatekonomi.

 

Ett lånelöfte till ditt privatlån ger dig extra säkerhet

Att ha ett privatlån är bland de vanligaste lånetyperna efter att ha lån till hus eller lägenhet. Många lånar till bilen, sommarstugan eller den där unika semesterresan. Även om syftet med lånen varierar beror de oftast på att personen behöver ett extra tillskott i kassan, kanske på grund av en oväntad utgift. Ofta är det sådant som en trasig bil eller ett sjukt djur som gör att det finns ett behov av snabba pengar. Med ett lånelöfte till privatlån kan du känna dig trygg med att du har finanserna.

 

Flera olika lånetyper

Många privatlån är lite större lån som ges ut via bankerna. För att vara aktuell för ett sådant lån behöver du ha en fast inkomst, eller åtminstone en som är regelbundet återkommande så att banken vet att du har förmåga att betala tillbaka lånet. Vissa banker erbjuder korta krediter och andra ger längre kredittid, ofta med lite lägre räntor. De vanligaste lånetyperna är oftast krediter med någon typ av säkerhet såsom en bil, en båt eller ett fritidshus. Andra lån kan vara lån riktade mot en specifik händelse såsom ett bröllop eller en semesterresa.

 

Lånelöfte till privatlån gör att du kan låna pengar snabbt

Oavsett varför du behöver låna pengar kan det vara tryggt att ha ett lånelöfte till privatlån så att du vet att du snabbt kan slå till om rätt tillfälle dyker upp. Som exempel kan det vara så att du letar efter en ny bil och då vet vi alla att rätt tillfälle snabbt kan dyka upp, men även snabbt försvinna om du har otur. Genom att du då vet att banken kommer att bevilja ditt lån kan du enkelt gripa tillfällena när de dyker upp istället för att behöva vänta på besked om låneansökan är godkänd.

 

Oftast vet du vad du vill ha för något när du börjar leta. En viss bilmodell eller husvagn kan vara svår att hitta vilket gör att du vill ha korta beslutsvägar när väl tillfället dyker upp. Kanske har familjen växt och ni behöver byta ut den gamla trotjänaren, eller så har gamla bilen gått sönder och ni behöver en ny bil snabbt.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej