Ta lån – Att tänka innan du tecknar ett lån

Ta ett lån? Tänk på det här innan du bestämmer dig

Står du i begrepp att teckna ett lån? Då finns det flertal faktorer att hålla koll och som påverkar dina kommande lånekostnader. Här går vi igenom hur du får bästa möjliga villkor och lägsta möjliga kostnad när du tar ett lån.

  • Jämför olika långivare innan du bestämmer dig
  • Undvik onödiga kreditupplysningar
  • Titta på den effektiva räntan
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Bra att tänka på när du ska ta ett lån

Att ta lån är ett naturlig del i livet för de allra flesta av oss. Man kan behöva ta lån av många olika skäl. kanske ska du köpa en bostad, en bil, renovering hemma eller behöver du ta ett lån för att finansiera något annat du vill ha. I värsta fall har du hamnat i en svår ekonomisk situation och behöver ta ett lån för att få pengar att räcka till det nödvändigheter som hyra och mat.

Oavsett vilken anledningen är till att just du behöver ta ett lån är det viktigt att tänka igenom saken noggrant innan du bestämmer dig. Behöver du verkligen ta ett lån? Hur mycket pengar behöver du låna och kan du betala tillbaka det i tid med tillhörande ränta? Vilken typ av lån ska du ta och hos vilken bank ska du låna pengar? Alla de här frågorna är viktiga att fundera på för att säkerställa att du får ett bra lån som passar din förutsättningar och inte kostar onödigt mycket.

Ta lån som passar dig

Okej! Du har bestämt dig för att ta lån. Förmodligen står det nu klart vad pengarna ska användas till och du vet också ungefär hur mycket pengar du behöver låna. Men hos vem ska du ta lånet? Idag finns ett stort antal aktörer på marknaden, särskilt på marknaden för konsumentkrediter som privatlan och andra lån utan säkerhet).

Du kan ta ett privatlån hos någon av storbankerna. Men det finns också ett stort antal mindre långivare och nischbanker som erbjuder lån utan säkerhet anpassade för olika kundgrupper. Vilket alternativ passar dig bäst? Och vad är egentligen ett bra lån?

Idag finns flera typer av lån som du kan välja mellan, beroende på vad du tar lån till och om du har en säkerhet för lånet eller inte. Du kan ta lån med kort eller riktigt lång löptid. Billån, båtlån, bolån och mycket annat. Lån med kort och lång löptid. Lån med eller utan säkerhet. Något förenklat kan man dela in lånen i två olika huvudkategorier och det är just lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

Jämför olika alternativ innan du tar lån

Vi på Likvidum är en låneförmedlare med fokus på privatlån. Ett privatlån är som nämnt ovan ett lån utan säkerhet. Det betyder att du kan ta lånet och använda pengarna till precis vad du vill eftersom lånet inte är knutet till en specifik vara eller ett särskilt ändamål.

När du tar ett privatlån sätts räntan individuellt efter kreditprövning och baseras på din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten baseras på din nuvarande betalningsförmåga och hur du skött tidigare skulder. Eftersom kreditprövningen görs efter att du har ansökt kan du inte veta vilken ränta du får hos en specifik långivare innan du har ansökt. Om planerar att ta lån och vill veta vem som erbjuder bäst ränta och billigast möjliga lån utifrån din förutsättningar kan du vända dig till en låneförmedlare.

En låneförmedlare hjälper dig att jämföra lån och att se vilken ränta du kan få hos flera olika långivare på marknaden. På så sätt kan du enkelt ta lån hos den långivare som erbjuder lägst ränta och minst avgifter och spara mycket pengar.

Ta lån trots anmärkningar

Många tror att det är mer eller mindre omöjligt att ta lån om man har betalningsanmärkningar. Så är det inte. Det är fullt möjligt att ta ett lån även om du skulle ha dragit på dig en betalningsanmärkning. Däremot blir det svårare att hitta ett lån eftersom många långivare inte accepterar sökanden med anmärkningar.

Det finns dock ett flertal långivare på marknaden som kan ge dig ett lån trots att du har anmärkningar. Anledningen är att tidigare anmärkningar inte behöver betyda att din ekonomi är i dåligt skick nu. För att ta lån med anmärkningar krävs ofta att du har en fast inkomst och att du är fri från skulder till Kronofogden. Viss långivare kan kräva en något högre inkomst för att du ska kunna ta ett lån än vad de krävt om du inte hade haft det.

En medsökande gör det lättare att ta lån

Om du av någon anledning har låg kreditvärdighet, exempelvis på grund av anmärkningar eller låg inkomst kan det vara svårt att ta lån till bra villkor. Men det är långt ifrån kört. Genom att söka lånet med en medsökande ökar du dina chanser att ta ett lån och att få en bra ränta väsentligt.

När du tar ett lån tillsammans med en medsökande är ni två som står på ansökan och som ansvarar för återbetalningen av lånet. De flesta långivare räknar ihop era inkomster vilket gör det lättare att klara inkomstkravet. Eftersom risken för att lånet inte betalas tillbaka är lägre när det finns en medsökande kan långivare dessutom ofta erbjuda en bättre ränta.