Låna till din nästa utbildning

Många utbildningar i Sverige är så kallat CSN-berättigade vilket betyder att du får låna pengar från statliga CSN för att ha råd att läsa utbildningen. Du kan då få både ett studiebidrag och ett studielån under utbildningstiden. Tyvärr är det inte alla utbildningar som berättigar till CSN och många rent praktiska utbildningar, som ofta leder till jobb, som frisör-och makeuputbildning eller utbildning till personlig tränare. Den typen av utbildningar behöver du ofta både betala själv och samtidigt finansiera ditt uppehålla under tiden du studerar.

 

Vad kostar en utbildning egentligen?

Anta att du utbildar dig till personlig tränare. Du älskar träning, hälsa, kost och att hjälpa andra att nå sina mål. Träning är ett område som alla behöver satsa på och stillasittande är en av vår tids största folksjukdomar. En riktigt vass PT är sällan utan jobb en längre tid. Visst kan det ta en period att bygga upp din kundkrets men det kommer alltid finnas människor som behöver hjälp att komma igång och upprätthålla sin träning. En sån utbildning kanske kostar 30 till 40 000 kr och det är en kostnad du själv behöver stå för. Instituten som erbjuder utbildningarna kan i vissa fall erbjuda lån för att täcka kurskostnaderna. De kan ibland vara förmånliga erbjudanden men ibland är det väldigt dyra lån som erbjuds.

 

Fler kostnader att låna till när du utbildar dig

Förutom en kurskostnad på 30 000 kr som du behöver låna för att betala, givet att du inte sparat ihop pengar i förväg, behöver du också leva under utbildningstiden. Om utbildningen pågår i 6 månader kommer du alltså behöva finansiera ditt boende, din mat och eventuella barns omkostnader under den perioden. I bästa fall kan du jobba extra under utbildningen men låt oss räkna med att du har kostnader på 5 000 kr per månad som du måste täcka upp på annat sätt än extraknäck. Då är det ytterligare 30 000 kr din utbildning kostar som du behöver låna till.

 

Om du dessutom börjar jobba som PT efter utbildningen kan det vara en startsträcka, en etableringsperiod innan du verkligen får fart på kundinflödet. Många gym erbjuder jobb till PT men du får bara betalt per timme du instruerar en betalande kund. Det kan säkert ta ett år innan du verkligen kan leva på ditt nya yrke. Även här har du minst 5 000 kr per månad (antar vi) som behöver finansieras på något annat sätt än extrajobb. Nu har vi alltså totalt 120 000 kr som din utbildning kostar dig på riktigt.

 

Låneförmedlare kan hjälpa dig låna rätt

Ta kontakt med en lånerådgivare hos oss på Likvidum så kan de hjälpa dig räkna ihop vilken summa du verkligen behöver låna för att betala din utbildning. Om du har en god ekonomi och får en godkänd kreditbedömning kommer vi sen kunna ge dig bra låneerbjudanden från flera av våra partners. Se till att förekomma kostnaderna så du inte måste låna pengar när du väl är student och inte har någon inkomst som ger dig ett bra förhandlingsläge.Har du fler mindre och dyra krediter kan vi också hjälpa dig att samla dina lån i ett större hopbakslån och ge dig en lägre ränta.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej