Låna till semesterresa

Har du någonsin hört talas om Club 100? Den som bildades i en Wadi i Oman 1996 av två svenskar som hade besökt fler än 100 länder i världen. Enligt den här klubben och en hel del andra finns det 197 länder i världen, FNs 195 länder samt Vatikanstaten och Monaco brukar klassas som världens alla länder. Det sägs också att det finns en gen som gör att 1 av 5 av världens befolkning har en upptäckarglädje som gör oss till utmärkta reseälskare. Den genen har fått flera svenskar att besöka alla världens länder och få minnen för livet. Ett vanligt tips är att du ska börja beta av de enkla länderna som inte kräver visum och som är inte har avrådan från utrikesdepartementet att besöka. På så sätt kan du besöka fler länder under kortare tid och bygga upp en ”resvana” som är nyttig för den som siktar på Club 100. Är du en av oss med ”upptäckargenen” så börjar det kanske bli dags att bege dig ut på nästa äventyr.

 

Ska man låna till en resa?

Många ekonomiexperter hävdar att du bara ska låna till saker som har bestående värde. Det kan exempelvis vara ett hus, att starta ett företag eller att investera i ett samlarobjekt som konst eller en unik gitarr. Men det man lätt glömmer bort är att bakom alla ekonomiska beräkningar finns det människor. Människor som lever, upplever och känner saker här och nu. Om du har en ekonomi som tillåter dig att låna, alltså att du har råd att betala av ett privatlån. Då kan du välja att låna till en resa, om du själv anser att det är rätt. En resa är både en upplevelse och en avkoppling men det kan också vara något som gör dig mer livserfaren och därmed mer anställningsbar. Du väljer själv om du vill låna, spara, investera eller slösa. Så länge du har råd med dina val och det är något du kommer tacka dig själv för i efterhand.

 

Låna eller köpa resa på avbetalning?

Något som väldigt många har gjort är att köpa en resa från en resebyrå på avbetalning. Då bokar du resan, reser och betalar sen i efterhand. En del familjer gör alltid så att de reser på sommaren och betalar av under vintern. Andra väljer att spara och sen resa. En avbetalning är egentligen ett lån men det är öronmärkt till själva resan och det är resebyrån och deras långivare som sätter villkoren för lånet. Du får alltså inte chansen att jämföra villkor, förhandla och få de den bästa räntan eller de lägsta avgifterna som finns på marknaden. Om du istället väljer att låna till resan kan du jämföra flera lån och långivare , som tar hänsyn till din ekonomi och livssituation. Chansen finns att du isåfall får bättre villkor och därmed kan betala av resan för en lägre kostnad. Du kan också välja att betala av resan på längre eller kortare tid än en avbetalning och därmed anpassa månadskostnaden till hur din ekonomi ser ut just nu.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej