Låna pengar till Handpenning

Du är aldrig ensam om att snegla i Hemnet-appen och drömma dig bort till ett nytt boende. Faktum är att många av oss ser boendet som en av de största faktorerna för ett tryggt och bra liv. Om du hittar just den där lägenheten eller huset du alltid velat ha kan det dessvärre ibland vara svårt att få ekonomin att räcka till. Ett husköp betalas dessutom ofta i två steg, du betalar inte för hela huset på en gång utan lägger en handpenning i samband med avtalsskrivningen.

 

Varför betalar man en handpenning på ett husköp?

I vissa fall kommer du inte skriva på avtal för att köpa ett hus samma dag som du löser hela lånet och har tillträde. Det vanligaste är att avtal skrivs tätt inpå en vunnen budgivning, för att säkerställa att ni verkligen får huset. Ett muntligt avtal gäller inte lika starkt som ett skriftligt eftersom jordbalken ger möjligheten att backa ett sådant köp. Bläck på pappret är det som gäller för att vara säker på att drömkåken är din. Men bara för att ni skriver avtal betyder inte det att allt det praktiska är färdigt. Du kanske själv måste sälja ditt hus eller din lägenhet och den du köper av kanske inte kan flytta in i sitt nya på ett antal månader. Ni avtalar då om ett datum för tillträde och i samband med avtalsskrivningen betalar du som köpare en handpenning som säkerhet för köpet.

 

Låna pengar för att betala handpenningen

Handpenningen är i vanliga fall 10% av köpeskillingen, alltså den summan ni betalar för hela huset. Till skillnad från kravet på kontantinsats vid ett husköp som är på 15%, den summan kräver banken av er i egna pengar för att ni ska få teckna ett bostadslån. Om ni har alla era pengar bundna i er egen bostad eller inte har hela beloppet som behövs för att betala handpenningen så kan ni i vissa fall låna till handpenning. Det som behövs är då att ta kontakt med en långivare eller en låneförmedlare, berätta att ni avser köpa ett hus och vill låna pengar till handpenning . Låneförmedlaren hjälper er att förhandla med banker och tar fram ett så förmånligt erbjudande som möjligt. När du ändå lånar en större summa pengar kan det vara smart att passa på att lösa tidigare mindre lån och krediter. Det kan du göra genom att teckna ett så kallat hopbakslån. Då slår du ihop dina tidigare lån i ett större. Oftast får du då lägre ränta och slipper extra avgifter.

 

När banken säger nej till handpenningslån

De stora bankerna erbjuder i vissa fall brygglån i samband med husköp eller handpenningslån fram tills ni har sålt er egen bostad. Men det kan också vara så att banken säger nej. Antingen för att ni inte har tillräckligt bra ekonomi för att beviljas ytterligare ett lån eller för att banken tror att det kan tid för er att sälja er nuvarande bostad. Oavsett vilken anledning så är det bara en banks åsikt. Genom att ta hjälp av flera banker och förhandla fram ett erbjudande kan det mycket väl vara så att när en säger nej kommer en annan att säga ja. Du kan också passa på att slå ihop dina lån till större lån och betala av tidigare skulder.

 

Ni behöver heller inte låna till handpenningen och låsa pengarna till att betalas tillbaka när ni säljer er egen bostad. I vissa fall är det enklast att ta ett privatlån, betala handpenningen och sen betala av lånet i er egen takt, på så mycket som 10 eller 15 år om ni skulle föredra det.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej