Billiga lån till Attefallshus

Det sägs att man behöver bo i tre hus innan man vet vad man vill ha och slutligen kan landa i sitt drömboende. Något som många säger att de ångrar när de byggt hus själva är att de inte lämnade plats för en uthyrningsdel i huset. Genom att hyra ut ett rum eller en etta med kök och badrum kan ni dryga ut kassan och få en mycket bättre kalkyl på huset. Numera kan man ofta vara efterklok genom att upplåta ett Attefallshus på tomten som man hyr ut istället.

 

Vad är ett Attefallshus?

Tidigare fick man inte bygga större än en friggebod på tomten utan att söka bygglov. Givetvis kan den som vill bygga ut ansöka om ett bygglov men det ställer krav på ritningar, tar tid, kostar pengar och kan dessutom bli nekad så hela projektet måste avbrytas. För ett antal år sedan infördes en ny lag om att en byggnad för placeras på tomten som är hela 25 kvadratmeter stor, nästan dubbelt så stor som den lilla friggeboden. Nu kommer en ändring i lagen som utökar de 25 kvadratmetrarna till hela 30 kvadratmeter vilket öppnar upp för stora möjligheter. Att bygga ett Attefallshus på tomten kostar en del men som tur är kan du i många fall låna till att bygga en ”Attefallare” vilket ger dig ett försprång i ekonomin.

 

Vad kostar ett Attefallshus?

Det gemensamma för Attefallshus är att de är 25 kvadratmeter och levereras, antingen som en enkel byggsats eller i ett helt stycke. Men där slutar likheterna mellan varianterna som finns på marknaden. De billigaste byggsatserna som innebär en stomme med väggar i plywood kostar någonstans runt 30 000 kr. För att det ska bli ett hus att bo i krävs både indraget vatten, våtrumsinstallation, att du köper och monterar kök samt mycket annat. Prislappen kommer landa en bra bit över 30 000 kr så räkna med att åtminstone låna 100 000 kr för att bygga ett enkelt Attefallshus. För den som vill ha riktigt hög standard, kök med bänkskiva i sten, kaklat badrum, sovalkov i en övervåning och betsade bjälklag finns nyckelfärdiga varianter som kostar uppåt 500 000 kr.

 

Hur lånar jag till att bygga en Attefallare?

Marknaden för den här typen av extrahus på tomten har kommit en bra bit. Det finns aktörer som kan hjälpa dig med en rimlig hyreskalkyl så du vet hur snabbt du kan räkna hem din investering. Däremot är det inte lika vanligt att de som bygger husen hjälper dig med finansiering. Det är trots allt en summa på ett par hundra tusen kronor som ska betalas och det finns inga statliga bidrag som när man installerar solceller och liknande. Det bästa du kan göra är att ta hjälp av en låneförmedlare som har erfarenhet av privatlån för husbyggnadsprojekt. Du kan då få hjälp att förhandla med flera olika banker och långivare och får därmed ofta flera erbjudanden. Tillsammans med din lånerådgivare kommer ni fram till ett bra lån som passar er livssituation. Genom att låna till en att bygga ett litet hus som du sen hyr ut i andra hand så kan du ibland ha en hyresintäkt som är större lånekostnaden och bygget kommer därmed inte att belasta din privatekonomi så mycket. Tvärtom kan det bli både en investering och ett tillskott till kassan på samma gång.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej