Hem » Låna pengar » Få bästa låneräntan
Lånejämförelse

Låneränta – Så får du lägsta möjliga låneränta

Funderar du på att låna pengar?
Då är låneräntan en viktig faktor. Låneräntan är priset du betalar för att låna pengar uttryckt i procent. Av uppenbara skäl vill du ha så låg låneränta som möjligt når du lånar pengar.
Men hur? Här tittar vi närmare på saker du kan göra för att få den bästa låneräntan på ditt lån.

Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Santander Consumer Bank
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

låneränta

Så funkar låneränta

Grunden för att få skaffa en bra deal när du lånar pengar och teckna ett lån med låg låneränta är att ha koll på hur ränta egentligen funkar. Räntan är som du säkert vet priset du betalar för att låna pengar och uttrycks i procent som andel lånet.

Om du ser marknadsföring för ett lån där det står att räntan är 5 procent är det så gott som alltid den nominella årsräntan som avses. På ett lån 100 000 kronor så innebär en nominell årsränta på 5 procent att du ska betala 5000 kronor det första året.

Den nominella räntan är så klart en viktig faktor. I allt väsentligt är det priset för att låna pengarna. Men den nominella räntan ger inte alltid hela bilden. Ofta tillkommer extra kostnader som aviavgifter och handläggningsavgifter till den nominella låneräntan. Därför är det bra att även ha koll på effektiva låneräntan. Den effektiva låneräntan är ett mått på alla kostnader för ett lån.

I den effektiva låneräntan räknar man utöver den nominella låneräntan (den vanliga räntan) även med eventuella avgifter som uppläggningsavgift och löpande kostnader som aviavgift. Precis som den nominella räntan beräknas den som andel av lånebeloppet per år och uttrycks i procent.

Eftersom den effektiva låneräntan avser alla kostnader för lånet ger den en mer rättvis av kostnaden för lånet än vad den nominella räntan gör. När du jämför kostnader för olika lån bör du därför alltid titta på den effektiva räntan.

bästa låneräntan

Så får du bästa möjliga låneränta

Titta på låneräntan för olika lån innan du bestämmer dig

Som alltid om man letar efter en bra deal lönar det sig att titta på olika alternativ. Om du ska köpa en resa eller ny platt-tv jämför du säkert priser på nätet innan du slår till. Men visste du att du kan få möjlighet till en betydligt bättre låneräntan genom att göra samma sak med lån?

Genom att jämföra låneräntan för olika lån från olika banker och långivare hos en låneförmedlare som oss på Likvidum är det ofta möjligt att hitta lån med lägre låneränta och komma undan betydligt billigare. Hos oss kan du jämföra låneräntan för lån på 10 000 kronor upp till 600 000 kronor från ett stort antal banker och långivare.

Eftersom olika banker gör olika kreditbedömningar ökar du dina chanser att få en riktigt bra ränta och ett billigt lån genom att använda dig av låneförmedlare. För om du söker på egen hand vet du aldrig om den banken du söker hos oss verkligen är billigast eller om du kan få en lägre låneränta någon annanstans. När du söker lån genom en låneförmedlare kan du jämföra låneräntorna för lån hos många olika långivare och sedan välja det billigaste alternativet med den lägsta låneräntan. Det är dessutom kostnadsfritt och inte bindande.

När du jämför låneräntor hos en låneförmedlare som oss på Likvidum slipper du dessutom riskera din kreditvärdighet. Varje gång du ansöker om ett lån så registreras nämligen en kreditupplysning hos UC. Att många kreditupplysningar är dåligt för din kreditvärdighet och det både svårare och dyrare att få nya lån i framtiden.

Av den anledningen är det inte optimalt att jämföra låneräntor hos olika aktörer på egen hand. När du ansöker om lån eller bara jämför låneräntor hos en låneförmedlare så registreras bara en enda notering hos UC. Men trots det får du erbjudanden och besked om låneränta från många olika långivare.

Kolla din egen kreditscore

lån utan säkerhet sätts låneräntan individuellt på den sökande efter kreditprövning. Vid kreditprövningen tittar på banker på saker som din inkomst, anställningsform, tidigare skulder, boendesituation, befintliga skulder, hur du skött tidigare betalningar och eventuella betalningsanmärkningar. Kort sagt din kreditvärdighet.

Men visste du att du kan kolla din kreditvärdighet på egen hand? Du kan beställa en kreditupplysning på dig själv och på så sätt få en uppfattning om dina möjligheter att få ett lån med bra låneränta.

En tjänst som erbjuder den tjänsten är Minuc.se. Där kan du enkelt se hur det står till med din kreditvärdighet. Du får också information om eventuella betalningsanmärkningar och du har aktiva krediter t. ex. oanvända kreditkort du kan säga upp för att stärka din kreditvärdighet. Ett annat alternativ är att ansöka hos en låneförmedlare, då får du direkt besked om du kan låna och till vilken låneränta.

Säg upp krediter du inte använder

Visste du att outnyttjade krediter påverkar din kreditvärdighet negativt och därmed kan leda till att du får sämre låneränta om du söker ett lån? Att ha flera kreditkort kan till exempel vara dåligt för din kreditvärdighet. Anta du har tre olika kreditkort med en limit på 20 000, men samtidigt bara utnyttjat några hundra kronor på varje.

Det kommer i långivarnas ögon se ut som att du har krediter på 60 000 kronor. Därför är det klokt att säga upp kreditkort du inte använder och betala av eventuella småskulder och avbetalningsköp. Då förbättrar du dina chanser att få en bra låneränta.

Det kan också vara bra att säga upp onödiga abonnemang. Om du har flera kanalpaket, streamingtjänster eller tidningsprenumerationer så har du mindre pengar att röra dig med varje månad. Genom att säga upp onödiga abonnemang får du mer pengar över att röra dig med varje månad och stärker din betalningsförmåga. Då har du bättre förutsättningar att betala tillbaka ett eventuellt lån. Något som innebär att långivarna kan bli mer benägna att ge dig en bra låneränta.

Betala alltid räkningar i tid

Om du inte betalar dina räkningar och övriga skulder i tid riskerar du en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning gör livet betydligt svårare. Har du en anmärkning blir det väldigt svårt att få lån och om du alls beviljas ett kommer att få en högre ränta, något som kan leda till att förvärrar din ekonomiska situation. Anledningen är att långivarna kommer se dig som en större risk än en person utan anmärkningar. Det betyder att de med stor sannolikhet kommer kräva en högre låneränta för att kompensera för den risken. Se därför alltid till att betala dina skulder i tid om du vill ha en bra låneränta. Om redan dragit på dig anmärkningar bör du inte låna pengar alls förrän du rett upp din ekonomiska situation och anmärkningarna är borta.

Använd en medsökande

Innan långivarna beviljar ett lån och sätter låneräntan gör de en kreditprövning. Där tittar de på saker om inkomst, anställningsform, tidigare skulder och hur du skött tidigare betalningar. Alltså din kreditvärdighet. Om du vet med dig att din kreditvärdighet inte är tiptop kan du söka lånet tillsammans med medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret för lånet.

De flesta långivare tar då med båda sökandes inkomster i underlaget, Något som innebär att det blir lättare att klara inkomstkrav och dessutom tar långivaren statistiskt sett en mindre risk (att inte få tillbaka pengarna). De kan därför ofta erbjuda en bättre låneränta i gengäld.

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 170 000 kr, 10 års återbetalningstid, nominell ränta 7,61 % och 495 kr i startavgift samt 0 kr i aviavgift blir den effektiva räntan 7,95 %. Totalkostnad: 243 818 kr eller 2 028 kr/månad fördelat på 120 inbetalningar. Individuell ränta 2,95 %–25,95 % (effektiv ränta 2,99 %–29,27 %). Återbetalningstid 1–15 år. Ansökan skickas till de kreditgivare som matchar din profil. (2023-03-01).

Kundtjänst vi hjälper dig att hitta billiga billån

Har du ett samlat på dig flera dyra lån och krediter?

Då dras du sannolikt med stora räntekostnader. Red upp din ekonomiska situation med ett genom att samla lånen till ett och få möjlighet till lägre ränta. Jämför låneräntan kostnadsfritt hos oss.

Samla dina lån nu

Denna artikel skrevs 2021-04-08 och uppdaterades 21 december, 2022 klockan 08:44


Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Dela artikel

få bästa låneräntan