Kreditkort eller privatlån – det beror på ditt behov

När du behöver låna pengar kan det vara lite sent att fundera över vilken typ av lån du behöver när behovet redan uppstått. Det kan därför vara klokt att sitta ner en liten stund och fundera över om du oftast har behov av pengar snabbt med kort varsel eller om du lånar pengar bara när du har större planerade utgifter som du enkelt kan förutse. Beroende på vad du svarar så finns det lite olika typer av lån vi ska titta lite närmare på.

 

Kreditkort ger pengar snabbt

Ett kreditkort finns nog i var mans plånbok. Kreditkortet är en enkel lösning för att snabbt ha tillgång till pengar för oväntade utgifter. Oftast används de för att hålla kolla på specifika utgifter såsom tankningar eller reseinköp. De kan även vara räddningen när djuren blir akut sjuka och du behöver pengar snabbt för att lösa veterinärkostnader eller liknande.

 

En nackdel med kreditkorten är att de ofta har ganska höga räntor samt ofta har en kortavgift som du måste betala varje år för att få behålla kortet. Vissa kreditkort erbjuder betalningsfria månader vilket kan vara skönt om du bara använder kortet ibland och snabbt kan betala tillbaka utläggen på ett par månader. Har du behov av längre kredittid kanske inte kreditkortet är det smartaste valet dock, mycket på grund av att räntorna snabbt gör att det blir dyrt.

 

Privatlån – större summor med längre betaltid

Vanligen tas ett lån när du behöver låna större summor pengar över längre tid. Ett privatlån kräver oftast någon typ av kreditprövning och det bästa är att noga ha funderat igenom hur stor lånesumman ska vara innan du skickar ansökan till din bank. Vanliga saker att låna till är semesterresor, bilar, fritidshus, båtar och andra saker som många har svårt att betala kontant direkt ur egen ficka.

 

Privatlån kan ha många olika löptider och villkor, men det vanligaste är att de har lite högre ränta då de är lån utan säkerheter. Återbetalningstiden kan också variera vilket kan göra det svårt att jämföra erbjudanden rakt av utan att räkna ut räntesummor och annat. Oftast kräver privatlånen någon typ av ansökan, men det finns även snabblån som ger pengar på kontot inom några få minuter. Större summor tar oftast några dagar eller en vecka att få utbetalade.

 

Kreditkort eller privatlån har olika fördelar

Kortfattat så passar kreditkortet för små utgifter som kommer oförutsett. De har ofta höga räntor, men kan ha fördelar om du behöver låna en mindre summa snabbt utan så mycket handläggning. Har du ett eller flera större inköp att göra kan däremot ett privatlån vara mer fördelaktigt då det troligen ger en lägre ränta. Har du flera kreditkort kan det även vara klokt att bryta ut de små krediterna och samla ihop den i ett större samlingslån och på så sätt få ner kostnaderna per månad. Ett hopbakslån kan inte sällan sparar åtskilliga tusenlappar varje år eftersom du får en betydligt lägre ränta kostnad. Fundera över dina behov och i vilka situationer du kommer att behöva pengar och fatta ett beslut utifrån det. På så sätt kan du klura ut vad som passar just dig bäst.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej