fbpx

Privatlån, hur mycket kan jag låna?

Den där gången som drömbilen dyker upp eller husvagnen eller sommarstugan som du drömt om kanske inte är det bästa tillfället för en större ekonomisk utgift. Oftast sammanfaller det med tillfällen då ekonomin kanske skulle behöva förstärkning istället för en utgift. En lånesumma är oftast svår att förutse och speciellt svårt kan det vara om du ska låna till en bil eller något annat som kan ta lite tid att leta efter. 


Många parametrar styr över lånets storlek

När du ska ta ett privatlån kan det vara en idé att fundera över hur stor summa du behöver låna. Kanske är det inte bara den nya bilen som kostar pengar, utan kanske har du även andra saker som kan kosta pengar. Vanligen kan man behöva fräscha upp ett rum genom tapetsering, eller kanske lägga nytt golv eller sätta upp ett nytt kök. Om du ändå ska låna pengar kan du kanske unna dig att resa på drömresan eller göra något annat som du länge velat uppleva. 


Något som också bestämmer din lånesumma är hur mycket du tror att du kan betala av per månad och hur mycket räntekostnader du har råd med. Ett lån som känns billigt kan snabbt bli mycket dyrt om du inte har tänkt igenom hur mycket din ekonomi klarar av innan du tar lånet. Förutom räntor behöver du även fundera över om det tillkommer några avgifter som uppläggningsavgift, faktureringsavgifter, aviavgifter eller andra avgifter som kanske bara framgår av det finstilta i avtalstexten. 


Privatlån, hur mycket kan jag låna – en teoretisk fråga

I teorin kan ett privatlån vara hur stort som helst. Allt beror på vilken inkomst du har, vilka andra lån du har (huslån, billån och annat) samt hur mycket andra utgifter som tillkommer varje månad. Frågar du banken så har de oftast schablonuppgifter på hur stort lån de beräknar att du klarar av och fortfarande har tillräckligt med pengar över för att få mat på bordet. Ditt låneutrymme minskar om du har barn eller husdjur eftersom du då behöver ha mer pengar över för att klara dina vardagsutgifter. 


Du kanske skulle fråga dig istället hur mycket pengar du har råd att betala varje månad för att få rätt uppfattning om hur stort lån du kan söka. Även saker som räntans storlek och amorteringstid bidrar såklart till svaret på frågan om hur mycket du kan låna till dina utgifter såsom bil och annat. 


Jämför erbjudanden och var noggrann

Den kanske viktigaste lärdomen att dra av att låna är att du bör se över din månadsbudget innan du tar lånet och sedan anpassa din utgift enligt hur stort utrymme du har. I vissa lägen kan det dock vara så att du tvingas ta ett större lån ändå och i de fallen är det klokt att spara in på onödiga utgifter för att så snabbt som möjligt bli kvitt ett kanske ofördelaktigt lån. Jämför alla banker du kan komma på mot varandra – kanske kan du få ett bättre erbjudande om ett större lån från en bank där du inte är stamkund?


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej