Omöjligt att få lån?

Upplever du att det omöjligt att få lån? Det kan bero på flera saker, till exempel en låg inkomst, lån med betalningsanmärkning eller många förfrågningar. Allt detta bidrar till en svag kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare för dig att låna pengar.

Långivare och banker vill förstås ta så få risker som möjligt i sin utlåning. Därför beviljar de helst inte lån till kunder som eventuellt kan få problem med återbetalningen. Samtidigt behöver varken betalningsanmärkningar eller många förfrågningar nödvändigtvis innebära att du inte kan återbetala ett lån.

I vissa fall är det helt omöjligt att få lån, men i andra inte. Nedan tittar vi närmare på vad som gäller vid olika tillfällen.

Omöjligt att få lån

Om du har låg inkomst

Hur mycket du tjänar och vad för typ av anställning du har spelar förstås en avgörande roll när det är dags att ansöka om lån. Normalt sett vill de flesta långivarna att du tjänar mellan 100 000 och 120 000 kronor per år. Helst ska inkomsten komma från en fast anställning.

Om du tjänar mindre än så från exempelvis en deltids- eller timanställning finns risken att du får avslag på din ansökan. Detta gäller framför allt vid större lån som läggs upp över en längre tid.

Behöver du däremot bara låna ett mindre belopp under en lite kortare tid behöver en låg inkomst inte alltid innebära avslag. Ett mindre lån under en kortare tid minskar nämligen långivarens utlånings risk.

Tips för dig med låg inkomst

  • Ansök med en medsökande. Då tar långivaren hänsyn till båda era inkomster i sin kreditbedömning.
  • Försök att höja dina inkomster. Leta efter ett bättre betalt jobb eller jobba extra vid sidan av. Styrk sedan detta i din ansökan.
  • Välj en långivare som gör en individuell inkomst bedömning istället för att ha fasta inkomstkrav.
Omöjligt att få lån

Om du har många förfrågningar

En annan vanlig orsak till varför det kan vara svårt att få lån är många UC-förfrågningar. I princip alla större långivare använder sig av Upplysningscentralen för att hämta kreditupplysningar på sina kunder. Och om de ser att du har många UC-förfrågningar under en kort tid kan de misstänka att du lever över dina tillgångar, vilket i sin tur kan försämra ditt kreditbetyg.

Generellt sett kan fler än tre förfrågningar göra det svårare att få lån, även om de egentligen inte behöver betyda att du har en svag ekonomi.

Tips för dig med många förfrågningar

  • Vänta ut förfrågningarna. Alla UC-förfrågningar försvinner i 12 månader. Har du möjlighet bör du vänta ut dem innan du ansöker om ett lån.
  • Välj långivare utan UC för mindre lån. Om du behöver en kredit eller ett mindre lån bör du vända dig till en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Dessa kreditupplysningar syns nämligen inte i UC:s register.

Om du har betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar kan det kännas omöjligt att få lån. Men idag behöver det faktiskt inte vara så. Allt fler långivare väljer att titta på helhetsbilden av din ekonomi istället för att enbart utgå efter betalningsanmärkningar. Naturligtvis krävs det dock att din övriga ekonomi är ordnad i dagsläget.

Betalningsanmärkningar höjer dock kreditrisken, vilket dels kan resultera i en högre ränta eller ett lägre lånebelopp. Det kan också vara bra att känna till att det kan finnas regler för betalningsanmärkningarna, till exempel att de inte får vara för många eller för nya.

Tips för dig som har betalningsanmärkningar

  • Vänta ut dem. Även betalningsanmärkningar går att vänta ut, även om de finns kvar lite längre än kreditförfrågningar, närmare bestämt tre år. Men ska du ansöka om ett större privatlån kan det vara värt att skjuta lite på bilköpet eller renoveringsplanerna om din betalningsanmärkning håller på att gå ut.
  • Ansök via en låneförmedlare. Många låneförmedlare, vi på Likvidum till exempel, samarbetar med flera långivare som accepterar anmärkningar. Ansöker du via oss kan du öka chanserna att hitta en långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar.

Om du har skulder hos Kronofogden

Har du skulder hos Kronofogden är det helt omöjligt att få lån, vilket förstås är helt förståeligt. Du bör absolut inte låna mer pengar om du redan är skuldsatt. Det finns dock andra alternativ som kan vara värda att undersöka om du inte har möjlighet att betala av dina skulder.

Ett av dem är omstartslånet som tillåter dig att låna pengar för att lösa skulderna. Här krävs det dock oftast att du har möjlighet att använda en bostad som säkerhet för lånet.

En sista utväg kan vara skuldsanering där du lever på existensminimum under en bestämd tid för att sedan få skulderna avskrivna.

3 viktiga saker innan du lånar

Här är några snabba saker att tänka på innan du väljer att låna pengar med svag kreditvärdighet.

  • Du kan hamna i djupare skuldsättning. Om du redan har en ansträngd ekonomi bör du förstås inte låna mer pengar. Det kan leda till djupare skuldsättning och i värsta fall göra att du hamnar hos Kronofogden.
  • Risk för betalningsanmärkningar. Har du inte möjlighet att återbetala lånet kan du dra på dig betalningsanmärkningar. Märker du att du börjar få svårt att betala tillbaka bör du kontakta långivaren snarast och komma överens om en alternativ avbetalningsplan.
  • Undvik att låna till konsumtion. Slutligen – låna bara pengar till det du faktiskt behöver, oavsett om du har en ansträngd ekonomi eller inte.

Artikeln uppdaterades senast: 29 november, 2021 klockan 10:44

Viktor Ström
Digital specialist och skribent
viktor.strom@likvidum.se Linkedin: Viktor Ström
Viktor har flera års erfarenhet av sökmotoroptimering, bland annat från tidigare arbete innom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.