Medlåntagare – Därför är det smart att ha en medlåntagare

Två kvinnor omfamnar varandra i hus under konstruktion

Vad är en medlåntagare?

När du lånar pengar hos banken är det du som är låntagaren. Låntagaren är juridiskt ansvarig för lånet och för att betala tillbaka de lånade pengarna i enligt de villkor banken upp. I vissa är det två personer som står på lånet och delar på ansvaret för att det betalas tillbaka. En huvudsaklig låntagare och en person till som kallas medlåntagare.

Båda personer har samma ansvar för lånet. I de flesta fall är det en närstående till låntagaren som medlåntagare. En sambo, make/maka, förälder, syskon eller nära vän.

När kan jag använda en medlåntagare?

Du kan använda en medlåntagare för i princip alla lån så länge långivaren medger det. Det är dock allra vanligast att använda en medlåntagare på större lån som bolån. När unga personer lånar för att köpa sin bil eller sin första bostad kräver ofta banken att medlåntagare står med på lånet.

Anledningen är att många ungdomar ofta har en låg eller osäker inkomst och inte hunnit bygga upp men stark kreditvärdighet. Det är dock inte bara ungdomar som använder medlåntagare. Alla som inte har perfekt kreditvärdighet kan tjäna på att använda en medlåntagare.

Medlåntagaren har samma skyldigheter som låntagaren

Om någon ber dig att ställa upp som medlåntagare är det viktigt att du har det klart för dig att du har samma skyldigheter som den huvudsakligen låntagaren. Ni har båda precis lika stort betalningsansvar. Banken gör ingen skillnad på låntagaren och medlåntagaren. Om låntagaren inte vill eller kan betala tillbaka pengarna kan banken att kräva dig på pengarna.

Du kan alltså bli skyldig att betala tillbaka hela det återstående lånebeloppet. Eftersom ni har samma ansvar kan du också få en betalningsanmärkning om den huvudsakliga låntagaren är sen med en betalning. Även om denne därefter betalar tillbaka hela lånebeloppet.

Skillnaden mellan medlåntagare och borgensman

Medlåntagarens skyldigheter liknar de som en borgensman har. Men det finns en viktigt skillnad. Borgensmannen är på sätt och vis mer som en backup som sitter på avbytarbänken och rycker in först om låntagaren inte kan fullgöra sin skyldigheter.

En borgensmannen tar på sig ansvaret för och blir skyldig att betala lånet endast om och först när låntagaren får betalningsproblem. En medlåntagare har däremot samma skyldigheter som låntagare under hela låneperioden.

En medlåntagare förbättrar dina chanser att få en bra ränta

När du ansöker om ett lån görs alltid en kreditprövning. Vid kreditprövning tittar på långivare på din ekonomi och kredithistoria för att reda ut hur sannolikt det är att du betalar tillbaka pengar. Kreditprövningen ligger också till grund för räntesättning, som görs individuellt när det gäller lån utan säkerhet.

Om det visar sig att du har god kreditvärdighet vid kreditprövningen är det i regel inga som helst problem att låna pengar. Personer som har en stabil inkomst, fast anställning, få övriga skulder och inte haft några betalningssvårigheter tidigare har generellt en god kreditvärdighet. Då är det tryggt att låna ut pengar till dig och banken kan oftast erbjuda en låg ränta.

Om du däremot saknar fast anställning, har en låg eller osäker inkomst och/eller har betalningsanmärkningar kommer din kreditvärdighet vara sämre. Det är statiskt sett större risk att du inte betalar tillbaka pengarna i tid. Bankerna kan i många fall fortfarande erbjuda dig ett lån men det finns en risk att de begär en högre ränta för att kompensera för den ökade kreditrisken.

Vad gör man då om man har en sämre kreditvärdighet? Det går förbättra dina chanser att få det lån du är ute efter till en bra ränta. Genom att söka lånet tillsammans med en annan person, en medlåntagare förbättrar du dina chanser att få en bra ränta väsentligt. När du söker lånet med en medlåntagare är ni två personer som står på ansökan. Ni delar också på betalningsansvaret för lånet.

De flesta banker räknar också med bådas inkomst i underlaget för lånet. Något som gör att det bli betydligt enklare att klara inkomstkravet för det specifika lånet. Med två personer är också risken mindre att banken inte får tillbaka sina pengar. Därför kan banken ofta erbjuda en lägre ränta i gengäld.

Sammanfattning – medlåntagare:

  • Säkrare för banken
  • Banken räknar med bådas inkomster i underlaget
  • Bra för dig med låg inkomst och/eller kreditvärdighet
  • Större chans att låneansökan beviljas
  • Bättre chanser att få en låg ränta och bra villkor
  • Båda parter har samma betalningsansvar
  • Klara risker men få fördelar för medlåntagaren
Artikeln uppdaterades senast 27 Oktober 2021
Viktor Ström
Digital specialist och skribent
viktor.strom@likvidum.se Linkedin: Viktor Ström
Viktor har flera års erfarenhet av sökmotoroptimering, bland annat från tidigare arbete innom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.