Lösa lån – Lös lånen och bli skuldfri

Lös gamla lån och samla dem i ett nytt

Tips! Visste du att du kan sänka din räntekostnad och månadsavgift genom att lösa gamla lån och samla dem i ett nytt. Med ett enda större lån kan du få en lägre ränta och slipper onödiga avgifter.

Lös dina dyra lån nu

Vad innebär det att lösa lån?

Att lösa ett lån betyder att du betalar tillbaka hela beloppet du är skyldig, inklusive räntor och eventuella avgifter. Det är alltid möjligt att lösa lån som har rörlig ränta helt utan extra kostnad. Om du däremot har ett lån med fast ränta kan långivaren ta ut en avgift om du vill lösa det i förtid. Avgiften för att lösa ett lån med bunden ränta kallas ränteskillnadsersättning.

En anledning till att det är smart att lösa lånet i förtid är att du betalar mer i ränta ju längre du har lånet. Det blir alltså billigare att lösa ett lån tidigare även om det innebär en större engångskostnad när du betalar tillbaka det återstående lånebeloppet.

När kan jag lösa lånet?

Om lånet har rörlig ränta kan du lösa det när som helst, utan att det kostar extra. Har du ett eller flera privatlån med rörlig ränta kan du alltså lösa dem när som helst under låneperioden. Har du istället ett bolån med bunden ränta ser reglerna lite annorlunda ut. Då har nämligen banken rätt att ta ut en avgift som kallas ränteskillnadsersättning.

För att räkna ut hur mycket du ska betala i ränteskillnadsersättning för att lösa lånet används en särskild jämförelseränta. Vid beräkningen används gällande räntor på bostadsobligationer. Banken kan ta ut denna avgift om du löser hela bolånet, men också om du gör en extra stor amortering som inte ingår i din betalningsplan.

När är det fördelaktigt att lösa lån?

Om du har ett mindre lån med hög ränta och fått in extra pengar, till exempel genom skatteåterbäring eller bonus på lönen, kan det vara klokt att lösa lånet. På så sätt kan du spara pengar eftersom du slipper betala mer ränta för det lånet. Om du har flera mindre lån men inte har egna pengar att lösa dem med kan det vara ett klokt alternativ att teckna ett större lån och betala av de mindre lånen.

Att låna mer pengar för att bli av med redan befintliga lån kan låta konstigt. I vissa fall är det heller inte bra. Du bör till exempel inte ta ett nytt snabblån för att lösa tidigare smålån, det blir oftast dyrare och kan i värsta fall leda till en negativ spiral där skulderna växer. Det finns dock tillfällen där det är fördelaktigt att ta ett låna på nytt för att lösa tidigare lån. Har du ett flertal mindre skulder och krediter med hög ränta kan du ofta få lägre kostnader genom att ta ett enda större lån för att betala av de mindre lånen.

 
 

Ett större privatlån kommer ofta med en lägre ränta än smålån. Genom att teckna ett större lån och betala av smålånen får du alltså en lägre räntesats för samma belopp. Med ett enda lån får du också alla kostnader samlade på en faktura och betala avgifter som aviavgift till flera olika långivare. Dessutom är det generellt bättre för din kreditvärdighet att ha ett enda lån än att ha flera olika. Genom att lösa lånen och samla dem i ett enda större lån kan du därför förbättra dina chanser att låna till bra villkor i framtiden.

Artikeln uppdaterades senast 27 Oktober 2021

Skribent Felix Franzèn
Ekonomiskribent
felix@searchintent.se Linkedin: Felix Franzén
Felix har arbetat med digital kommunikation i mer än 10 år. Under de åren har han skaffat sig breda kunskaper om frågor som rör finans och privatekonomi. Främst genom rollen som ekonomiskribent.