Hem » Vad är påminnelseavgift?

Vad är påminnelseavgift?

 

 

Vad är påminnelseavgift egentligen?

Påminnelseavgift är den avgift en leverantör eller kreditgivare kan ta ut vid sen betalning. Om du inte betalar en faktura i tid har företaget du är skyldig pengar rätt att ta ut en påminnelseavgift. Påminnelseavgiften är avsedd som en drivkraft betala skulden. För privatpersoner får avgiften maximalt vara 60 kronor, med ett undantag för vissa myndigheter. CSN har till exempel rätt att lägga på en påminnelseavgift på 450 kronor.

Om köper saker på avbetalning eller mot faktura så du (föga överraskande) en eller flera fakturor att betala. På fakturan finns ett förfallodatum då fakturan ska vara betald. Om du inte betalar i tid får du i regel en skriftligt betalningspåminnelse med en extra avgift. Det är den som är påminnelseavgiften. Oftast från företaget du handlat av. Men vissa företag överlåter förfallna fakturor till ett inkassobolag direkt.

Om du har fått en betalningspåminnelse med tillhörande påminnelseavgift bör du betala den direkt. betalar du inte riskerar ytterligare att fakturan går vidare till ett inkassobolag som kommer. Inkassobolaget kommer att kräva dig på den ursprungliga skulden, dröjsmålsränta och en inkassoavgift på 160 kronor.

Anser du att fakturan och påminnelsen är felaktig ska du bestrida omgående. Det enklaste är att kontakta företaget som skickat fakturan. Om påminnelsen kommer från ett Inkassobolag ska du kontakta dem och inte företaget som skickade den första fakturan. Inkassobolaget har nämligen tagit över skulden nu och det ursprungliga företaget har inget att göra med skulden längre.

Artikeln uppdaterades senast: 11 november, 2021 klockan 15:22

Skribent Felix Franzèn
Ekonomiskribent
felix.frantzen@likvidum.se Linkedin: Felix Franzén
Felix har arbetat med digital kommunikation i mer än 10 år. Under de åren har han skaffat sig breda kunskaper om frågor som rör finans och privatekonomi. Främst genom rollen som ekonomiskribent.