Hem » Vad är lån utan UC?

Vad är lån utan UC?

Du som har lånat pengar någon gång eller ansökt om ett lån har förmodligen hört talas om ett lån utan UC.

Men vad innebär det egentligen?

Om man inte är bekant med termen UC så kanske det inte heller är så lätt att veta vad det är. I den här artikeln kommer vi att gå igenom och förklara vad ett lån utan UC är och vad det innebär för dig som ansöker om ett lån.

Vad är UC?

När man ansöker om ett låna pengar så tas alltid en kreditupplysning på dig som ansöker, detta är för att långivaren ska kunna försäkra sig om att du har råd med lånet och att du kan betala tillbaka lånet utan att det påverkar din ekonomi negativt eller försätter dig i en värre ekonomisk situation än innan du tog lånet.

Det traditionella sättet långivare och banker använder sig av är att inhämta en kreditupplysning hos UC som är en förkortning för Upplysningscentralen. Varje gång du ansöker om en kredit, lån eller avbetalningar så registreras en så kallad förfrågan hos UC.

Det är enkelt förklarat en notis som registreras och som visar att just du har ansökt om ett lån eller något annat av det ovannämnda. Det framgår i en förfrågan hos UC vilket lånebelopp du ansökt om samt vilket datum förfrågan registrerades.

UC är alltså ingen bank eller långivare, men ett företag som många banker och långivare använder sig av för att inhämta en kreditupplysning på dig.

lån utan UC

Att låna utan UC

Förut var UC i princip det som användes uteslutande när banker ville inhämta en kreditupplysning. Men allt eftersom fler digitala banker och kreditgivare kommer upp på marknaden så använder många sig istället av alternativa kreditupplysningsföretag.

Att låna utan UC är dock inte samma sak som att låna utan kreditupplysning, vilket en del förväxlar det med. En kreditupplysning måste alltid tas på dig som ansöker om ett lån. Men i stället för att använda sig av UC så använder sig en del långivare av andra kreditupplysningsföretag för att hämta sin kreditupplysning.

Det innebär i sin tur att ingen förfrågan registreras hos UC när du ansöker om ett lån eller en kredit.

lån utan UC

Vanligaste lånen utan UC

Storbankerna använder sig traditionellt sätt än idag av UC när de inhämtar kreditupplysningar på de som ansöker om lån. Men vi kan se en tydlig utveckling över mindre långivare som uteslutande använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag.

De som ansöker om lån hos någon av storbankerna ansöker vanligtvis om större lån som bolån eller privatlån, då tas i regel alltid en kreditupplysning via UC.

Men för den som ansöker om ett mindre lån, även kallat snabblån eller smslån som du kan hitta på www.alltomsmslan.se/lan-utan-uc/ så är det oftast alternativa kreditupplysningsföretag som står för kreditupplysningen.

Vem kan låna pengar utan UC?

Vem som helst kan ansöka om ett lån utan UC. Det handlar mer om vilket lån man ansöker om och det är ofta det som avgör om det är utan UC eller inte. Som tidigare nämnt så är det väldigt ovanligt att banker som erbjuder större lån som privatlån eller bolån erbjuder lån utan UC, medan de mindre lånen ofta är lån utan UC.

Kreditupplysningsföretagen i Sverige delar inte heller med sig av information mellan varandra vilket innebär att UC inte kan få reda på om en kreditupplysning tagits på dig utanför deras system. Det innebär också att du praktiskt sätt kan ha flera ansökningar aktiva hos olika kreditupplysningsföretag.

Något som är bra att känna till är dock att det kan påverka ditt kreditbetyg negativt om du ansöker om flera lån som har UC, speciellt om många förfrågningar registreras under kort tid.

Artikeln uppdaterades senast: 8 april, 2022 klockan 09:26

Viktor Ström
Digital specialist och skribent
viktor.strom@likvidum.se Linkedin: Viktor Ström
Viktor har flera års erfarenhet av sökmotoroptimering, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Jämför räntor kostnadsfritt