Inkassokrav

 

 

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Bo Petter Olsson
Bo Petter Olsson
2021-03-22
Trevligt bemötande och mycket bra hjälp med allt. Mvh Petter.
Jan Jacobsson
Jan Jacobsson
2021-03-20
Trevligt bemötande servicemainded och snabba!????
Tomas Lundholm
Tomas Lundholm
2021-03-19
Att äntligen ha lite pengar ”NU” känns otroligt skönt för framtiden, tack så mycket 🙂
Kerstin Rosén
Kerstin Rosén
2021-03-17
Bra bemötande från säljare. Bra förklaringar kring låneansökan.
Kjell Erik Karlsson
Kjell Erik Karlsson
2021-03-16
Snabbt, säkert och bra Mvh Kjell
Mats
Mats
2021-03-13
Det var perfekt precis som jag hade tänkt mig vid ett samtal med en låneförmedling. Det kändes som Anton, som jag pratade med och jag planerade tillsammans för framtiden med sänkta lånekostnader och mot ett avslut av lånen. /Mats
Roos Staffan
Roos Staffan
2021-03-13
De var snabbt från De jag bestämde tills pengarna var på mitt konto
Helene Appelqvist
Helene Appelqvist
2021-03-12
Fick ned räntan rejält och kunde samla ihop lånen.

Vad är inkassokrav?

Har du fått ett inkassokrav? Det är aldrig roligt. Men ingen panik. Ett inkassokrav behöver inte påverka din kreditvärdighet och dina chanser att låna pengar i framtiden. Här går vi igenom de saker du ska göra direkt om ett inkassokrav dimper ner i brevlådan.

Vad är ett inkassokrav?

Ett inkassokrav är kort och gott en uppmaning att betala en skuld. Om du inte betalar en faktura brukar företaget du är skyldig pengar först skicka en betalningspåminnelse. Betalar du inte nu heller kan företaget överlåta skulden till ett inkassobolag. Inkassobolaget har till uppgift att driva in, alltså inkassera, skulder och tar över fordringen från företaget du ursprungligen var skyldig pengar. Har du fått inkassokrav ska du därför betala skulden direkt till inkassobolaget och inte företaget som skickade ut den första fakturan.

Vad är skillnaden mellan en betalningspåminnelse och ett inkassokrav?

Om du inte betalar en skuld kommer företaget du är skyldig pengar, i regel men inte alltid, först att skicka ut en betalningspåminnelse. En betalningspåminnelse är precis vad det låter som. En påminnelse om att sista datumet att betala en faktura har passerat. Påminnelsen är i praktiken en uppdaterat faktura som innehåller information om den ursprungliga skulden och ett nytt datum för betalning. I de flesta fall har företaget också rätt att lägga på en påminnelseavgift på 60 kronor plus dröjsmålsränta på påminnelsefakturan.

Kom ihåg att det inte finns någon regel som säger att ett företag måste skicka en betalningspåminnelse först om du missar att betala en skuld i tid. Somliga företag överlåter skulden direkt till ett inkassobolag om betalning inte sker i tid.

Vad gör jag om jag fått ett inkassokrav?

Det viktigaste är att du tar tag i saken. Vänta inte. Börja med att kontrollera om inkassokravet är korrekt. Om det visar sig att inkassokravet är felaktigt ska du omgående kontakta inkassobolaget och bestrida skulden. Vad än du gör så strunta inte i kravet, även om det visar sig vara felaktigt. Då riskerar du att ärendet går vidare till Kronofogden. Att inte bestrida kravet räknas nämligen som att du accepterar att det stämmer.

På inkassokravet specificeras, precis som på en vanlig faktura, en tidsfrist. Du har till det datum som anges på dig att antingen betala skulden eller bestrida kravet. Om du väljer att bestrida kravet ska du göra det skriftligen till inkassobolaget där du förklarar exakt hur och varför du anser att kravet är felaktigt.

Om du varken bestrider kravet eller betalar kommer inkassobolaget till slut ta ärendet vidare till Kronofogden. Nu börjar allt om igen och du kommer få ett nytt betalningskrav, den här gången direkt från Kronofogden.

Betalar du inte nu heller kan Kronofogden ta beslut om betalningsföreläggande och utmätning. Det innebär både att skulden växer och att en betalningsanmärkning registreras i ditt namn. En betalningsanmärkning syns vid kreditupplysningar och gör ditt ekonomiska liv betydligt mer besvärligt. Det blir exempelvis mycket svårare att få lån och hyresavtal beviljade.

Artikeln uppdaterades senast 27 Oktober 2021

Skribent Felix Franzèn
Ekonomiskribent
felix@searchintent.se Linkedin: Felix Franzén
Felix har arbetat med digital kommunikation i mer än 10 år. Under de åren har han skaffat sig breda kunskaper om frågor som rör finans och privatekonomi. Främst genom rollen som ekonomiskribent.